ροή ειδήσεων

«Τσίμπησε» η αμόλυβδη ενόψει Δεκαπενταύγουστου


Η ελληνική αγορά καυσίμων παραμένει στις ακριβότερες της Ε.Ε. - Τα πρωτεία κατέχουν Κυκλάδες και Δωδεκάνησα


Η... παράδοση των “τσιμπημένων” τιμών υγρών καυσίμων ενόψει Δεκαπενταύγουστου συνεχίζεται παρά την ιδιαίτερη συνθήκη της πανδημίας που επικρατεί φέτος, καθώς σημειώνουν άνοδο λίγο πριν από την τελευταία μεγάλη έξοδο του καλοκαιριού.


Στα 1,676 ευρώ στις Κυκλάδες

Έτσι η τιμή της αμόλυβδης κατά μέσον όρο πανελλαδικά διαμορφώνεται σε 1,428 ευρώ ανά λίτρο, ενώ παρατηρούνται οι γνωστές διακυμάνσεις ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές. Τα “πρωτεία” κρατεί και φέτος ο νομός Κυκλάδων με μέση τιμή στα 1,676 ευρώ ανά λίτρο και ακολουθούν ο νομός Δωδεκανήσου με 1,582 ευρώ, ο νομός Σάμου με 1,576 ευρώ, ο νομός Λέσβου με 1,530 ευρώ ανά λίτρο κ.λπ.

Βέβαια οι τιμές της αμόλυβδης αυξήθηκαν έναντι των αντίστοιχων των προηγούμενων μηνών, οπότε σημειώθηκε η μεγαλύτερη πτώση τους (αρχές Μαΐου η μέση πανελλαδική τιμή ήταν στα 1,311 ευρώ το λίτρο), λόγω της μειωμένης ζήτησης και των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά σίγουρα δεν θυμίζουν τις αντίστοιχες περσινές, που σε ακραίες περιπτώσεις σε νησιά σχεδόν άγγιξαν το 2 ευρώ το λίτρο. Την αντίστοιχη περσινή περίοδο η μέση πανελλαδική τιμή ήταν 1,612 ευρώ ανά λίτρο, ενώ ξεπέρασε το 1,8 ευρώ στα νησιά (π.χ. Κυκλάδες).
Τρίτη ακριβότερη στην Ε.Ε.

Ακόμα κι έτσι όμως η ελληνική αγορά καυσίμων εξακολουθεί να βρίσκεται στις ακριβότερες μεταξύ των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μεσούσης της πανδημίας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κομισιόν (10.8) η Ελλάδα, με πανελλαδική μέση τιμή στα 1,427 ευρώ, είναι η τρίτη ακριβότερη χώρα πανευρωπαϊκά στην αμόλυβδη μετά την Ολλανδία (1,558 ευρώ) και τη Δανία (1,451).

Σημειώνεται δε ότι η λιανική τιμή της αμόλυβδης στη χώρα μας είναι αρκετά πάνω και από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (1,270 ευρώ), αλλά και από τον αντίστοιχο των χωρών της Ευρωζώνης (1,314 ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι για την ελληνική αγορά το αργό πετρέλαιο αναφοράς είναι το λεγόμενο brent, η τιμή του οποίου σαφώς έχει ανακάμψει από τα ιστορικά χαμηλά του περασμένου Απριλίου, όταν βρέθηκε ακόμα και κάτω από 17 δολάρια το βαρέλι (22.4), και διαμορφώνεται σήμερα στα 45,43 δολάρια. Ωστόσο, ενώ διαχρονικά δεν μετακυλίονται οι μεγάλες μειώσεις των διεθνών τιμών του πετρελαίου στον καταναλωτή, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις αυξήσεις.
Εκτίναξη τιμών λόγω φορολογίας

Είναι πάντως γνωστό, όπως έχουν επισημάνει επανειλημμένα και οι εκπρόσωποι φορέων της αγοράς πετρελαιοειδών, ότι το υψηλό μερίδιο της φορολογίας εκτινάσσει στα ύψη την τελική τιμή των καυσίμων. Χωρίς τους φόρους η τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται σε 44,1 λεπτά ανά λίτρο, κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (44,5 λεπτά), αλλά και της Ευρωζώνης (44,6 λεπτά).

Οι φόροι αντιστοιχούν στο 69% της λιανικής τιμής της βενζίνης, όταν στην Ε.Ε. ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι 65%. Οι έμμεσοι φόροι ανέρχονται σε σχεδόν 71 λεπτά της λιανικής τιμής, ενώ η Ελλάδα έχει τον πέμπτο πιο υψηλό ΦΠΑ (24%) στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *