ροή ειδήσεων

Μεγάλο Σκάνδαλο Βρίσκεται Σε Εξέλιξη Με Χρήματα Αμοιβαίων Κεφαλαίων Που Δέν Αποδίδονταν Ποτέ Στην Ασφαλιστική Εταιρεία



Μεγάλο σκάνδαλο (που προσπαθούν κάποιοι να κουκουλώσουν) βρίσκεται σε εξέλιξη στην ελληνική τραπεζοασφαλιστική αγορά.

Η υπόθεση ξεκινάει λίγους μήνες νωρίτερα όταν με δημοσίευμα στο liberal.gr με τίτλο «τί συμβαίνει με την First Zurich Trust A.G και το Χρηματιστήριο Αθηνών;» γίνεται αναφορά σε μία εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων ελληνικών συμφερόντων με επωνυμία First Zurich Trust AG η οποία – πάντα σύμφωνα με το εν λόγω ρεπορτάζ – δρομολογεί την εισαγωγή της στο ελληνικό χρηματιστήριο έχοντας αφήσει να εννοηθεί ότι θα συνεργαστεί με την ίδια την ΕΧΑΕ για την δημιουργία ενός νέου χρηματιστηριακού δείκτη εταιρικής διακυβέρνησης.

Καλά πληροφορημένες πηγές του liberal έγραφαν (με ημερομηνία 21/5/2020) ότι η διοίκηση του ΧΑ θορυβημένη από τις οχλήσεις πολλών εταιρειών που έγιναν αποδέκτες σχετικών παρουσιάσεων από την First Zurich Trust AG, ενημέρωσε με εσωτερικά σημειώματα τις εισηγμένες ότι το Χρηματιστήριο δεν έχει καμία εμπλοκή ή συνεργασία με την εν λόγω εταιρεία ως προς την κατάρτιση του συγκεκριμένου δείκτη.

Εκείνο το διάστημα το Χρηματιστήριο Αθηνών κινητοποιήθηκε όταν υπέπεσε στην αντίληψή του ότι η επικοινωνιακή πολιτική της εν λόγω εταιρείας πιθανόν να το ενέπλεκε.
Παρά τις κρούσεις που έγιναν προς την First Zurich Trust AG η εταιρεία φαίνεται πως συνέχισε να προσεγγίζει εισηγμένες εταιρείες, με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο να απευθυνθεί με “εσωτερικές” επιστολές για να δώσει διευκρινίσεις.

Ποια είναι όμως η First Zurich Trust AG ;
Επικεφαλής της First Zurich Trust AG είναι ο κ. Γιάννης Έξαρχος o οποίος εμφανίζεται στο βιογραφικό του ως στέλεχος με εμπειρία σε θέματα διαχείρισης κεφαλαίων. Η εταιρεία του είναι εγγεγραμμένη στο εμπορικό μητρώο της Ζυρίχης, ενώ τα γραφεία της βρίσκονται στο Κεφαλάρι της Κηφισιάς.

Μάλιστα στην ιστοσελίδα της F.Z.T A.G γίνεται ειδική αναφορά στην διάθεση και πώληση ασφαλιστικών προϊόντων Υγείας και Περιουσίας καθώς και tailor made προϊόντων.

Η εμπλοκή της FerryHills Capital Partners Limited
Εν τω μεταξύ ο κ. Γιάννης Έξαρχος εμφανίζεται και ώς διευθυντής της FERRYHILL CAPITAL PARTNERS LIMITED, ιδρυθείσας το 2011 με έδρα την Κύπρο και υποκατάστημα στην Αθήνα για την οποία όμως πληροφορίες αναφέρουν πως για ένα μεγάλο διάστημα, από το 2015 και έπειτα πιθανώς να διέθετε αμοιβαία κεφάλαια για λογαριασμό Α.Ε.Δ.Α.Κ που ανήκει στον όμιλο πασίγνωστης πολυεθνικής ασφαλιστικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στην χώρα μας.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το θέμα.
O πολυπράγμων κ. Ιωάννης Έξαρχος εμφανίστηκε το τελευταίο διάστημα στην αγορά ως κομιστής νέων ιδεών και πρωτοβουλιών. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι όπως τα εμφανίζει, κι ευτυχώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρενέβη για να επαναφέρει την τάξη.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της Επιτροπής και προσωπικά η Πρόεδρος κ. Β. Λαζαράκου ασχολήθηκε με την υπόθεση και το αποτέλεσμα (προς το παρόν) είναι ένα warning με το οποίο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι οι «οι εταιρείες με την επωνυμία «FIRST ZURICH TRUST AG» και «FERRY HILL CAPITAL PARTNERS LTD» καθώς και ο κ. Ιωάννης Έξαρχος δεν έχουν άδεια να παρέχουν τις επενδυτικές υπηρεσίες του ν. 4514/2018 ούτε να διαθέτουν μερίδια οργανισμών συλλογικών επενδύσεων.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το ν. 4514/2018, η παροχή επενδυτικών υπηρεσιών και η άσκηση επενδυτικών δραστηριοτήτων χωρίς άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή την αντίστοιχη εποπτική αρχή άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνιστά αδίκημα το οποίο επισύρει σοβαρές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εφιστά την προσοχή των επενδυτών στην αξιολόγηση των εταιρειών (με τις οποίες προτίθενται να συνεργαστούν ή συνεργάζονται) σχετικά με το καθεστώς αδειοδότησης και εποπτείας τους. Ειδικότερα θα πρέπει να διαπιστώνουν την ύπαρξη άδειας λειτουργίας των εν λόγω εταιρειών από την ιστοσελίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ή των αντίστοιχων εποπτικών αρχών άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Αξίζει να αναφέρουμε πως η ιστοσελίδα της Ferryhill Capital Partners έχει κατέβει από το διαδίκτυο.

Διέθετε η FerryHills Capital αμοιβαία κεφάλαια για ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα;
Οι πληροφορίες που έχουν περιέλθει στο mavrosgatos.gr αναφέρουν πως για περισσότερο από μία 5ετία η FerryHills διέθετε προϊόντα αμοιβαίων κεφαλαίων τουλάχιστον για μία Α.Ε.Δ.Α.Κ που ανήκει σε πολυεθνική ασφαλιστική εταιρεία μεγάλου βεληνεκούς. Όμως τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που εισέπραττε δεν τα απέδιδε ποτέ στην Α.Ε.Δ.Α.Κ.

Το θέμα βγήκε στην επιφάνεια όταν πριν λίγο καιρό κάποιοι επενδυτές αναζήτησαν τα κατατεθειμένα κεφάλαιά τους με αποτέλεσμα να αρχίσει να ξεδιπλώνεται ένα τεραστίου μεγέθους σκάνδαλο.
Ήδη έχουν κατατεθεί αγωγές προς όλες τις πλευρές χωρίς βέβαια να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες.
Πρέπει να αναφέρουμε ξανά πως οι εν λόγω εταιρείες σύμφωνα με την επιτροπή κεφαλαιαγοράς δεν έχουν πια άδεια να παρέχουν τις επενδυτικές υπηρεσίες τους.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως η εν λόγω πολυεθνική ασφαλιστική εταιρεία η οποία είναι πολύ γνωστή στην χώρα μας προσπαθεί να συγκαλύψει τις αποκαλύψεις για να μη δημιουργηθούν προβλήματα που έχουν να κάνουν με την φήμη της.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *