ροή ειδήσεων

Καταγγελία για αναίτιες προσαγωγές μαθητών από την ΕΛΑΣ



Επιχείρηση τρομοκράτησης μαθητών έκαναν αστυνομικοί νωρίς το πρωί της Τρίτης στο Κερατσίνι, καθώς προχώρησαν στην προσαγωγή 12 μαθητών του 4ου Γυμνασίου, με την κατηγορία για «πιθανό βανδαλισμό σχολείου» και αιτιολογίες ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία ανηλίκων πριν από τις έξι το πρωί.

Οι μαθητές αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι, αφού κλήθηκαν στο τμήμα οι γονείς τους, ωστόσο το γεγονός έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, με δεδομένο ότι ανάλογο επεισόδιο έχει καταγραφεί στην Κρήτη, όπου υπάρχουν καταγγελίες ότι ένστολοι ζήτησαν από διευθυντές σχολείων του Ηρακλείου τα ονόματα των μαθητών που συμμετέχουν σε καταλήψεις σχολικών κτιρίων.

Οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου Κερατσινίου προχώρησαν σε κατάληψη αφότου στο σχολείο μαθητής διαγνώστηκε θετικός στον ιό. Οι μαθητές κατήγγειλαν ότι ο ΕΟΔΥ δεν ανέλαβε κανένα πρακτικό μέτρο για την προστασία των υπόλοιπων μαθητών.


Σε ανακοίνωση από τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Πειραιά και την Οργάνωση Μελών Κερατσινίου Δραπετσώνας, καταγγέλλεται η επιχείρηση τρομοκράτησης των μαθητών.

«Αντί η κυβέρνηση να στοχοποιεί τους μαθητές, που αγωνίζονται για ενίσχυση της υγειονομικής θωράκισης των σχολείων τους και προστασία της δημόσιας υγείας, καταφεύγει σε αυταρχικά αστυνομικά μέτρα παλαιάς κοπής με στόχο τη τρομοκράτηση των νέων παιδιών. Η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να εξασφαλίσει ότι τα σχολεία θα λειτουργούν με όλους τους ενδεδειγμένους υγειονομικούς κανόνες για να προστατευτούν οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι οικογένειές τους» αναφέρεται.

Την ενέργεια των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ που προσήγαγε τους μαθητές και το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, που στην ανακοίνωσή τους μιλούν επίσης για «προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών».

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ


Το πρωί της Τρίτης 22 Σεπτέμβρη μηχανές της Ομάδας ΔΙΑΣ περικύκλωσαν μαθητές Γυμνασίου λίγα μόλις μέτρα από το σχολείο τους, οι οποίοι είχαν συναντηθεί για να συζητήσουν και να οργανώσουν την κινητοποίησή τους. Οι μαθητές δήλωσαν στους αστυνομικούς πως δεν κάνουν κάτι παράνομο, πως συζητάνε για το πώς θα οργανώσουν τον αγώνα τους μιας και στο σχολείο τους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα που δεν εξασφαλίζουν την προστασία της υγείας τους από την πανδημία.

Η απάντηση της Αστυνομίας ήταν να κληθεί περιπολικό το οποίο πηγαινοερχόταν και μετέφερε τους μαθητές ανά 3 στο Αστυνομικό Τμήμα Δραπετσώνας, από όπου κλήθηκαν οι γονείς τους για να τους παραλάβουν αφού έδωσαν οι ίδιοι τα στοιχεία της ταυτότητάς τους. Οι απαντήσεις που πήραν οι μαθητές και οι γονείς στην ερώτηση για ποιο λόγο έγινε προσαγωγή ήταν πολλές και διάφορες.

Ανάμεσα σε αυτές ήταν πως τους πήγαν στο τμήμα «για πιθανό βανδαλισμό σχολείου», «γιατί απαγορεύεται η κυκλοφορία ανηλίκων στις 6.00 το πρωί(!)», πως «η διαταγή ήρθε από τα κεντρικά της Αστυνομίας», ενώ ακούστηκε και το επιχείρημα πως «η συνάντηση των μαθητών αποτελούσε συνάθροιση άνω των 9 ατόμων, η οποία απαγορεύεται σύμφωνα με τα νέα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση» και αυτό την ώρα που οι ίδιοι μαθητές αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε αίθουσες των 22-25 και παραπάνω μαθητών ανά τάξη!

Υπενθυμίζουμε μάλιστα πως το συγκεκριμένο σχολείο είναι αυτό στο οποίο διαπιστώθηκε επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού την προηγούμενη εβδομάδα και δεν τηρήθηκε κανένα απολύτως υγειονομικό μέτρο, μιας και οι οδηγίες που δόθηκαν από τον ΕΟΔΥ, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο διευθυντής του σχολείου, ήταν πως εφόσον το κρούσμα ήταν ασυμπτωματικό δεν χρειάζεται να γίνει απολύτως τίποτα, πως αρκεί να μείνει το κρούσμα και η οικογένειά του σε καραντίνα 14 ημερών.

Δηλαδή πως δεν απαιτείται ούτε ιχνηλάτηση των επαφών του εντός σχολικής κοινότητας, ούτε τεστ σε καθηγητές, μαθητές, καθαρίστριες του σχολείου. Ενώ ακόμα και η απολύμανση -που από μόνης της δεν διασφαλίζει τίποτα- έγινε 2 μέρες μετά την ενημέρωση πως υπάρχει κρούσμα και ενώ το σχολείο λειτουργούσε σαν να μην συμβαίνει τίποτα μέχρι τότε!

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ η οποία έχει κάνει κυριολεκτικά κουρελόχαρτο κάθε υγειονομικό πρωτόκολλο, δεν έχει πάρει κανένα απολύτως από τα απαραίτητα μέτρα στα σχολεία για τη μη μετάδοση του κορονοϊού και θέλει να την βγάλει καθαρή μόνο με τη διανομή μασκών, που ως όφειλε έδωσε στα σχολεία και που ακόμα και αυτή εξελίχθηκε σε φιάσκο.

Προειδοποιούμε την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει εκ νέου να ταυτίσει τους δίκαιους αγώνες των μαθητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών, που βγάζουν τα άπλυτά της στη φόρα, με τους "αρνητές της μάσκας".

Είναι η ίδια η κυβέρνηση που αρνείται να πάρει τα υγειονομικά μέτρα που συστήνει η επιστημονική κοινότητα και την ίδια ώρα κλίνει σε όλες τις πτώσεις την «ατομική ευθύνη», κρύβοντας τις δικές της ευθύνες. Είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης που κυνικά ομολόγησε πως «τα μέτρα για την προστασία των σχολείων από τον κορονοϊό κοστίζουν» την ώρα που εξασφάλισε 70 δισ. για το μεγάλο κεφάλαιο, παίζοντας την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων και των παιδιών τους στα ζάρια και ταυτόχρονα επιχειρεί να καταστείλει όποιον σηκώνει κεφάλι και αγωνίζεται για το δικαίωμά του στην Υγεία, στην ισότιμη και ολόπλευρη μόρφωση, στη δουλειά και τη ζωή με δικαιώματα.

Οι ΚΟΒ Κερατσινίου - Δραπετσώνας του ΚΚΕ καλούμε τον λαό της περιοχής μας σε ανυποχώρητο αγώνα και διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας των παιδιών μας και των οικογενειών μας, για κάθε δικαίωμά μας που συνθλίβεται για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι εφοπλιστές και οι βιομήχανοι.

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει! Τα δίκαια αιτήματα του λαού δεν μπορεί κανείς να τα φιμώσει και τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή!.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:


Διενέργεια επαναλαμβανόμενων τεστ μέσα στη σχολική χρονιά σε εκπαιδευτικούς και μαθητές όλων των σχολείων, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση διάδοσης του ιού.


Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και καθαριότητας στα σχολεία. Πρόσληψη μόνιμων καθαριστριών που θα καλύπτουν τις ανάγκες.


15 μαθητές ανά τμήμα σύμφωνα με τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας. Να εξασφαλιστούν όλοι οι κατάλληλοι χώροι (σχολικές μονάδες, αίθουσες, δημόσια κτίρια) για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.


Πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού για την κάλυψη των κενών, για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η εκπαιδευτική διαδικασία με όρους πανδημίας και τηρώντας τα μέτρα προστασίας.


Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών και ωρομίσθιων καθηγητών.


Εξασφάλιση κονδυλίων για την προμήθεια των απαραίτητων υλικών στα σχολεία (Μέσα Ατομικής Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κ.ά.).


Νοσηλευτή σε κάθε σχολείο και γιατρό για ομάδα σχολείων.


Χρ. Βρεττάκος: Τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με καταστολή

Ανακοίνωση για το θέμα έκανε και δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, που χαρακτήρισε την επέμβαση των αστυνομικών «αδικαιολόγητη και επικίνδυνη» σημειώνοντας ότι «ο αγώνας για την προστασία της υγείας των μαθητών είναι πρωτίστως δική μας υπόθεση»

«Η σημερινή επέμβαση των αστυνομικών αρχών σε σχολείο της πόλης, προκειμένου να συλλάβουν μαθητές που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με το άνοιγμα των σχολείων στην περίοδο της πανδημίας, είναι αδικαιολόγητη και επικίνδυνη. Ανάλογα περιστατικά οφείλουμε να τα προσεγγίζουμε με κατανόηση, διάλογο και παιδαγωγικά», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

«Πρέπει να εξαντλούμε όλα τα περιθώρια για να δοθεί λύση, σε συνεργασία με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς και όχι με καταγγελίες στις αστυνομικές αρχές, καταστολή και συλλήψεις. Οφείλουμε όλοι μαζί, Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκπαιδευτική κοινότητα, σύλλογοι γονέων και τοπικοί υγειονομικοί φορείς να διεκδικήσουμε και να κατακτήσουμε τις πιο σωστές λύσεις για να προστατευθεί η δημόσια υγεία. Ο αγώνας για την προστασία της υγείας των μαθητών είναι πρωτίστως δική μας υπόθεση», καταλήγει.

♦ Αναλυτικό ρεπορτάζ στο φύλλο της «Εφημερίδας των Συντακτών», 23/9/2020

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *