ροή ειδήσεων

Η μακροχρόνια διαμάχη στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας



Ενώ στην Κορσική συναντιούνται οι χώρες μέλη του ομίλου Med7 – Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα, Κύπρος, Ελλάδα, το τουρκικό ναυτικό θα ολοκληρώσει την άσκηση “Tempesta del Mediterraneo”, η οποία περιελάμβανε πόλεμο φρεγάτων και πλοίων για πέντε ημέρες μεταξύ της ακτής της Βόρειας Κύπρου και της τουρκικής ακτής.

Χθες το βράδυ, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διέταξε την υπεράσπιση πλοίων που ασχολούνται με δραστηριότητες εξερεύνησης πετρελαίου “ενάντια σε οποιαδήποτε επίθεση ή διαταραχή” από γαλλικά και ελληνικά πλοία. Οι εκδηλώσεις συγκεντρώθηκαν σε λίγες ώρες, οι οποίες εξηγούν καλά την απόσταση μεταξύ της Άγκυρας και της Ευρώπης.
Η διαφορά του Καστελόριζο

Η διαμάχη για το μικρό ελληνικό νησί Καστελόριζο έφερε την ένταση πίσω στα αστέρια. Μόλις 9 τετραγωνικά χιλιόμετρα επιφάνειας από την οποία, ωστόσο, προκύπτει η διαμάχη για υφαλοκρηπίδα 50 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, στα βάθη των οποίων υπάρχουν καλές πιθανότητες βρίσκονται τα αποθέματα υδρογονανθράκων.

Ο ισχυρισμός της Αθήνας βασίζεται στο ίδιο το Καστελόριζο και απορρίπτεται από την Άγκυρα με βάση την εγγύτητα του νησιού από τις τουρκικές ακτές, μόλις 1,8 χλμ., Σε σύγκριση με την απόσταση από τις ελληνικές ακτές, περίπου 520 χλμ. Είναι η τελευταία πράξη σύγκρουσης μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας σχετικά με την υφαλοκρηπίδα των δύο χωρών. Η σύγκρουση ξεκίνησε το 1973, όταν η Τουρκία άρχισε μονομερώς να χορηγεί άδειες για την εξερεύνηση του βυθού στα ανοικτά των ακτών της Λέσβου, της Χίου, της Σαμοθράκης, των Ψαρών και της Αντιψάρας, αρνούμενη τη θέση ότι τα ελληνικά νησιά, πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές, έχουν δική της πλατφόρμα ηπειρωτική πέρα ​​από το όριο των χωρικών της υδάτων (12 ναυτικά μίλια).

Η Άγκυρα, υποστηρίζοντας τη διατριβή της, αναφέρει επίσης την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο Πέλαγος. συμφωνία σύμφωνα με την οποία τα ελληνικά νησιά δεν αναγνωρίζονται ότι έχουν τη δική τους υφαλοκρηπίδα, ακριβώς όπως θα ήθελε η Τουρκία για το Καστελόριζο.


Η στρατηγική της Ελλάδας

Η Αθήνα αρνήθηκε τρεις διαφορετικές προσπάθειες διαμεσολάβησης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αφού ο Ερντογάν, πεισμένος από τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, διέταξε την επιστροφή των γεωτρητικών σκαφών και των στρατιωτικών φρεγάτων, η Αθήνα συνήψε συμφωνία για τη θαλάσσια δικαιοδοσία με την Αίγυπτο. Μια πρωτοβουλία που έπιασε την ΕΕ εντελώς απροετοίμαστη και εξοργίστηκε τον Ερντογάν, ο οποίος αισθάνθηκε ότι τον πήγαινε για βόλτα και ξεκίνησε εκ νέου τη γεώτρηση.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Αθήνα απέρριψε επίσης μια απόπειρα του γραμματέα του ΝΑΤΟ Τζένς Στόλτενμπεργκ να φέρει τα κόμματα γύρω από ένα τραπέζι για να μειώσει τον κίνδυνο ατυχημάτων στην περιοχή μεταξύ δύο μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας. Τέλος, η Ελλάδα έκλεισε μια πρόταση διαμεσολάβησης από τον Ύπατο Εκπρόσωπο για την ευρωπαϊκή πολιτική, Josep Borrell, η οποία προέβλεπε μια διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο διεκδικητών και μιας τρίτης χώρας.

Η Αθήνα, για να καθίσει και να διαπραγματευτεί, ζητά από την Άγκυρα να αποσύρει τα πολιτικά και στρατιωτικά σκάφη της από την αμφισβητούμενη περιοχή. Πριν από τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, ο Ερντογάν είχε ανακαλέσει όλα τα τουρκικά πλοία από την περιοχή, ακριβώς όπως ζήτησε η Αθήνα. Είναι σαφές ότι η στρατηγική της Ελλάδας στοχεύει στην απομόνωση της Άγκυρας κατηγορώντας την ότι διαπράττει παράνομες πράξεις που επηρεάζουν ολόκληρη την ΕΕ, εκμεταλλευόμενοι την αρνητική εικόνα της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Μια στρατηγική που δεν αφήνει πολύ χώρο για διάλογο, στην οποία η Αθήνα υποστηρίζεται από τον Μακρόν, ο οποίος έχει στείλει γαλλικά πολεμικά πλοία στην αμφισβητούμενη περιοχή, ακόμη και για τον Ερντογάν.


Η στρατηγική της Τουρκίας

Για να περιγράψουμε τη στρατηγική της Τουρκίας, αξίζει να θυμηθούμε τα επαναλαμβανόμενα ανοίγματα της Άγκυρας στον διάλογο, ενόψει της ετοιμότητας με την οποία ασκήθηκαν ασκήσεις και φρεγάτες στην επίμαχη περιοχή. Αφενός, η προθυμία να καθίσει και να διαπραγματευτεί, αφετέρου μια στρατιωτική δύναμη που δεν μπορεί να παραμεληθεί. Στρατιωτικές ασκήσεις με στόχο την εμφάνιση μυών (αυτός που τελειώνει σήμερα διήρκεσε 5 ημέρες) και την πεποίθηση ότι είναι στο πλευρό της λογικής.

Μια πεποίθηση που δεν προβλέπει κανένα βήμα προς τα πίσω και ότι θα ήταν λάθος να αποδοθεί στον Ερντογάν και το κόμμα του μόνο του, καθώς μοιράζεται η αντιπολίτευση και τελικά ολόκληρη η χώρα, της οποίας η συντριπτική πλειοψηφία δύσκολα θα κλαίει σκάνδαλο εάν ο Τούρκος πρόεδρος διέταξε τη χρήση της δύναμης κατά των ελληνικών πλοίων. Οι επιλογές του Ερντογάν έχουν την υποστήριξη ενός τεράστιου τμήματος της χώρας και εάν ο πρόεδρος μαλακώνει τη θέση του, θα καταλήξει να χάσει την υποστήριξη και να αντιμετωπίσει.

bijou-social.com.cy

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *