ροή ειδήσεων

Είδαμε τόσο πολύ θάνατο, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα



Aσφάλεια, χαρά, αισιοδοξία, ανακούφιση, ακόμη και τύχη -επειδή έλαβαν από τους πρώτους το πολυπόθητο εμβόλιο- εκφράζουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές, που μιλούν στο The President για την εμπειρία του εμβολιασμού τους κατά του κορωνοϊού.

Ο εμβολιασμός των υγειονομικών ξεκίνησε στις 4 Ιανουαρίου κι έκτοτε η διαδικασία εξελίσσεται εντός σχεδίου, το οποίο θέλει την πρώτη φάση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου.


Της Ελένης Κριτσιδήμα

Τέσσερις άνθρωποι, που εργάζονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της Covid-19, σε διαφορετικά νοσοκομεία και περιοχές της χώρας, μοιράζονται την εμπειρία τους από τον εμβολιασμό, αλλά και τις σκέψεις τους για όλους όσοι είναι επιφυλακτικοί με το εμβόλιο. Ο Μιχάλης Χουλιαράς ανήκει στο νοσηλευτικό προσωπικό του αναισθησιολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία. Ο Παύλος Ροδίτης είναι Επιμελητής Β’, καρδιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης. Ο Σωτήριος Αναστασόπουλος είναι Ωτορινολαρυγγολόγος, Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου, Επικουρικός Ιατρός ΩΡΛ Κλινικής Γ.Ν. Νίκαιας-Πειραιά “Άγ.Παντελεήμων”. Ο Φώτης Χνούδας είναι νοσηλευτής στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης.

Και οι τέσσερις ανήκουν σ’ εκείνους που εμβολιάσθηκαν μέσα στην πρώτη ημέρα. Πλέον, προσμένουν να λάβουν τη δεύτερη δόση, με την οποία θα αποκτήσουν ανοσία κατά του κορωνοϊού. Όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, θα επανεμβολιασθούν τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση, δηλαδή τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου. Όπως λένε οι ίδιοι, στις 4 Ιανουαρίου κι ενώ βρίσκονταν ακόμη στον χώρο εμβολιασμού, έλαβαν το σχετικό ενημερωτικό μήνυμα για τη β’ δόση.

Ο Φώτης Χνούδας είναι νοσηλευτής στη ΜEΘ του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης

Η στιγμή καθαυτή του εμβολιασμού ήταν για εκείνους ένα σημείο στον χρόνο γεμάτο θετικά συναισθήματα. “Οπωσδήποτε είναι μια μεγάλη δόση αισιοδοξίας για την ασφάλεια, ειδικά για όλους εμάς που έχουμε δει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα τόσο πολύ θάνατο. Ειδικά, η κοινωνία της Πιερίας δοκιμάστηκε ιδιαίτερα από την επίθεση του ιού” δηλώνει ο κ. Χνούδας.



Όπως λέει ο κ. Αναστασόπουλος, “το αίσθημα αισιοδοξίας ότι θα τα καταφέρουμε και θα ξεφύγουμε από την πολύ δυσάρεστη κατάσταση της πανδημίας, που τον τελευταίο χρόνο έχει μονοπωλήσει σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής μας, κυριάρχησε των υπολοίπων”. Μάλιστα, περιγράφει τον εμβολιασμό τους ως πράξη αγάπης απέναντι στους ανθρώπους που καθημερινά συναναστρέφεται, εκτός από ηθική υποχρέωση απέναντι στην Επιστήμη και τους ασθενείς του.

Το χρονικό διάστημα από την έναρξη των εμβολιασμών, όπως εξηγεί ο κ. Ροδίτης, δεν επιτρέπει ακόμα να θεωρούνται προστατευμένοι από τον ιό. Αυτό μπορεί να γίνει επτά ημέρες μετά και τη λήψη της δεύτερης δόσης. Ωστόσο, ο ίδιος αισθάνθηκε χαρά από την πρώτη κιόλας στιγμή, μόνο επειδή ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί. “Περιμένω να υπάρχει ένας κάλος ρυθμός, ώστε να προστατευθούν σύντομα οι συνάνθρωποι μας που το χρειάζονται περισσότερο και στην συνέχεια όλος ο πληθυσμός” τονίζει.EUROKINISSI

Για το αίσθημα της απόλυτης ασφάλειας, αλλά και της τύχης, κάνει λόγο ο κ. Χουλιαράς, λέγοντας εμφατικά ” Πλέον με τους εμβολιασμούς να είναι σε εξέλιξη αισθάνομαι απόλυτα ασφαλής και τυχερός που το έκανα λόγω του επαγγέλματος τόσο γρήγορα και ο σχεδιασμός του υπουργείου υγείας είναι πολύ καλός”.

Αναφορικά με τη διαδικασία και τυχόν παρενέργειες, εμφανίζονται ιδιαίτερα καθησυχαστικοί. Πριν την ενδομυϊκή χορήγηση, οι συνάδελφοι τους τους πήραν σύντομο, ιατρικό ιστορικό κι εν συνεχεία εμβολιάστηκαν, παραμένοντας – ωστόσο- στον χώρο για περίπου μισή ώρα, προκειμένου να ελεγχθεί τυχόν αλλεργική αντίδραση, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας. “Δεν είχα κανένα πρόβλημα, πέρα από μια ηπία ευαισθησία στο σημείο του εμβολίου, μικρότερη όμως σε σχέση με αλλά εμβόλια που έχω κάνει, π.χ. της εποχικής γρίπης” αναφέρει ο κ. Ροδίτης.

Ο Σωτήριος Αναστασόπουλος Επικουρικός Ιατρός ΩΡΛ Κλινικής Γ.Ν. Νίκαιας-Πειραιά “Άγ.Παντελεήμων”

Από την άλλη, ο κ. Αναστασόπουλος διαβεβαιώνει πως δεν αισθάνθηκε καν αυτή την “ενόχληση”. “Δεν ένιωσα τίποτα και στη συνέχεια επέστρεψα στις καθημερινές εργασίες της κλινικής μου κανονικά. Τις επόμενες μέρες μέχρι και σήμερα δεν ανέπτυξα καμία από τις αναφερόμενες ως πιθανές παρενέργειες του εμβολίου” λέει χαρακτηριστικά. Άνευ σοβαρών ενοχλήσεων ήταν ο εμβολιασμός και για τους κυρίους Χουλιαρά και Χνούδα.





Χωρίς καμία προσπάθεια να κρύψουν τον ενθουσιασμό και την ελπίδα τους για τον εμβολιασμό που θα ανακόψει την πορεία του ιού, σπεύδουν να δηλώσουν εμπιστοσύνη στην Επιστήμη και στην προετοιμασία του ελληνικού συστήματος Υγείας.

“Είμαι ένας άνθρωπος που έχω κάνει ό,τι εμβόλιο μπορώ να κάνω για να προστατευθώ, ακόμη κι όσα δεν είναι δωρεάν. Τα εμβόλια είναι τα δώρα της Επιστήμης. Δεν είναι υπόθεση μόνο των παιδιών. Όλα αυτά τα χρόνια είμαι προστατευμένος χάρη σε αυτά. Οπότε θα συνεχίσω να εμβολιάζομαι με οποιοδήποτε εμβόλιο λαμβάνει έγκριση από την Ε.Ε” σχολιάζει ο κ. Χουλιαράς.

“Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και οι πιθανές παρενέργειες έχουν μελετηθεί και έχουν δοθεί τεκμηριωμένες λύσεις από τις επιστημονικές ομάδες. Επίσης, οι ειδικοί που το ενέκριναν βασίστηκαν ακριβώς στα στοιχεία εκείνα – τα πραγματικά που το καθιστούν ασφαλές και αποτελεσματικό για όλους μας. Βρισκόμαστε στο 2021 και έχουμε πλέον μια τεράστια τεχνογνωσία, την οποία για πρώτη φορά χρησιμοποιήσαμε με άφθονη χρηματοδότηση για να πετύχουμε ένα τόσο ευγενή σκοπό” σημειώνει ο Χνούδας.

Στην αποστροφή του λόγου του, ο ίδιος κάνει ιδιαίτερη μνεία στα εμβολιαστικά κέντρα του Νοσοκομείου Κατερίνης, τα οποία – όπως λέει- είναι προετοιμασμένα και πληρούν όλους τους κανόνες ασφαλείας για πιθανές επιπλοκές. “Το προσωπικό άρτια καταρτισμένο και προσεκτικά επιλεγμένο, με τον επαγγελματισμό που το διακρίνει, δημιούργησε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και ηρεμίας. Είναι τόσο σημαντικό πράγμα για όλους μας, έπειτα από όσα έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα για τον εμβολιασμό” προσθέτει.EUROKINISSI

Ωστόσο, ο κ. Αναστασόπουλος βάζει έναν αστερίσκο υπενθυμίζοντας μας πως πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε το σχέδιο ΧΑΜ, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά. “Πρέπει να περιμένουμε και να τηρούμε τα μέτρα ασφάλειας (προσωπική υγιεινή, αποστάσεις και μάσκες), μέχρις ότου εμβολιασθεί ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού”.

“Μακάρι ο κόσμος να εμβολιαστεί, ώστε να πετύχουμε την ανοσία και να επανέλθουμε στην παλιά μας ζωή” εύχεται ο κ. Χουλιαράς.

Η συζήτηση στρέφεται στους αρνητές, αλλά και τους επιφυλακτικούς, αφού η ταχύτητα με την οποία αναπτύχθηκαν τα εμβόλια δημιουργεί δημιουργεί φόβους και αντιδράσεις.EUROKINISSI

Τον λόγο παίρνει ο κ. Αναστασόπουλος, ο οποίος αναφέρει ότι “δεν είναι πρωτόγνωρο το αντιεμβολιαστικό κίνημα σαν ιδέα, ούτε αδικαιολόγητος ο φόβος και οι σοβαροί προβληματισμοί που εκφράζουν οι πολίτες γύρω από τον εμβολιασμό… ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς τις πιεστικές συνθήκες, κάτω από τις οποίες καλείται η επιστήμη να δώσει μια λύση σε αυτό το πρόβλημα και ταυτόχρονα ο πολίτης να πάρει μια απόφαση”.

Η επιστημονική κοινότητα, όπως υπογραμμίζει, καλείται να αναλάβει το αμέσως πιο σπουδαίο -ίσως και ίδιας σημαντικότητας- έργο, μετά τη δημιουργία του εμβολίου… Χρειάζεται να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα, με απλό και ικανοποιητικό τρόπο. “Διότι εκτός από τους αρνητές της επιστήμης, οι οποίοι πάντα θα αμφιβάλλουν, θεωρώ ότι η πλειονότητα των πολιτών επιθυμούν να ενημερωθούν και να εμβολιαστούν” συμπληρώνει. 

Ο Παύλος Ροδίτης είναι Επιμελητής Β’, Καρδιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης

“Σιγουρά κάθε τι νέο προκαλεί φόβο και αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη. Όμως, όποιος ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες και μπορεί και θέλει να τις κατανοήσει, μπορεί να το κάνει. Εν έτη 2021 όλες οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο, στις επίσημες σελίδες. Επίσης, οι ειδικοί μπορούν να απαντήσουν σε όποιες απορίες” απαντά ο κ. Ροδίτης.

“Η μελέτη έγκρισης ενός εμβολίου ή γενικότερα ενός φαρμάκου δεν είναι το τέλος του ελέγχου του, καθώς κατά τη διάρκεια της χορήγησης του, νέα στοιχεία συλλέγονται και διαρκώς αξιολογούνται. Δεν είναι πρωτοφανές μια φαρμακευτική ουσία να αποσυρθεί από την αγορά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, εφόσον νεότερα στοιχεία μπορεί να δημιουργήσαν φόβους για τη χορήγηση της” σημειώνει.

Ο Μιχάλης Χουλιαράς είναι νοσηλευτής στο αναισθησιολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία

“Προφανώς για ένα φάρμακο ή ένα εμβόλιο υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να σημειωθούν κάποιες παρενέργειες, αλλά αυτό είναι ανασταλτικός παράγοντας για να εμβολιαστεί κάποιος. Η Ιστορία μας δείχνει ότι τόσες ασθένειες (από τις οποίες χιλιάδες άνθρωποι πέθαιναν ή έμεναν ανάπηροι) αφανίστηκαν λόγων των εμβολίων” επισημαίνει ο κ. Χουλιαράς και σπεύδει να προσθέσει “Οι συνωμοσιολόγοι ζουν από τα fake news“.


“Αλήθεια, βλέποντας όλους αυτούς τους νεκρούς συνανθρώπους μας και ιδιαίτερα τον πόνο όλων των οικείων τους, που δεν μπορούν ούτε να τους δουν για τελευταία φορά, επιτρέπεται να φερόμαστε ανώριμα και εγωιστικά, λέγοντας οτιδήποτε ενάντια στο δώρο του εμβολιασμού;” διερωτάται ο κ. Χνούδας, ο οποίος ζει και εργάζεται σε μία από τις πλέον πληγείσες περιοχές της Ελλάδας.

Κλείνοντας, δηλώνουν την ευγνωμοσύνη τους προς τους ερευνητές, οι οποίοι συνέβαλλαν στην δημιουργία των εμβολίων, όπως και στους λοιμωξιολόγους που αποτελούν την πηγή γνώσης και απαντήσεων σε ερωτηματικά που δημιουργούνται, πολλές φορές και στους ίδιους, τους υγειονομικούς.

thepresident

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *