ροή ειδήσεων

Κατανοώντας και Εξηγώντας το mRNA COVID-19 εμβόλιο



Source: CDC, Information about COVID-19 Vaccine

Τους τελευταίους μήνες τα εμβόλια αγγελιοφόρου RNA (messenger RNA vaccines) —που αποκαλούντια mRNA vaccines — είναι από τα πρώτα εμβόλια για τον COVID-19 που θα χρησιμοποιηθούν στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες χώρες τους κόσμου.


Ακολουθούν πληροφορίες για τα εμβόλια για τους επαγγελματίες υγείας και επεξηγήσεις σχετικά με τα mRNA εμβόλια που δίνουν απαντήσεις σε ζητήματα όπως τον τρόπο λειτουργίας τους, το προφίλ της ασφάλειάς τους, και διευκρυνίζουν σημεία που έχουν γίνει λανθασμένα αντιληπτά.
ΣΗΜΕΙΑ - ΚΛΕΙΔΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΑΣ (KEY POINTS TO SHARE WITH YOUR PATIENTS)
Όπως όλα τα εμβόλια, τα COVID-19 mRNA εμβόλια έχουν δοκιμαστεί αυστηρά για ασφάλεια πριν εγκριθούν για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η mRNA τεχνολογία είναι νέα, αλλά όχι άγνωστη. Έχει μελετηθεί για περισσότερο από μια δεκαετία.
Τα mRNA εμβόλια δεν περιέχουν ζωντανό ιό και δεν ενέχουν κίνδυνο πρόκλησης ασθένειας στο εμβολιασμένο άτομο.
Το mRNA από το εμβόλιο δεν εισέρχεται ποτέ στον πυρήνα του κυττάρου και δεν επηρεάζει ή αλληλεπιδρά με το DNA ενός ατόμου.
ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΩΝ (A NEW APPROACH TO VACCINES)

Σε αντίθεση με τα περισσότερα μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενα εμβόλια που φτιάχνονται με εξσασθενημένα ή αδρανοποιημένα στελέχη ή συστατικά παθογόνων μικροοργανισμών για να διεγείρουν την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού για τη δημιουργία αντισωμάτων, τα εμβόλια mRNA εκμεταλλεύονται τη διαδικασία που χρησιμοποιούν τα κύτταρα για την παραγωγή πρωτεϊνών προκειμένου να προκαλέσουν ανοσοαπόκριση και να δημιουργήσουν ανοσία στον ιό SARS-CoV- 2, που προκαλεί το COVID-19.

Μηχανισμός Δράσης (Mechanism of Action)

Τα εμβόλια mRNA έχουν ταινίες γενετικού υλικού που ονομάζεται mRNA μέσα σε μια ειδική επικάλυψη. Αυτή η επικάλυψη προστατεύει το mRNA από ένζυμα στο σώμα που διαφορετικά θα το διέλυαν. Βοηθά επίσης το mRNA να εισέλθει στα μυϊκά κύτταρα κοντά στη θέση εμβολιασμού.




Το mRNA μπορεί ευκολότερα να περιγραφεί ως "αγγελιοφόρος οδηγιών" για το κύτταρο για το πώς να φτιάξει ένα κομμάτι της «πρωτεΐνης-ακίδα» (“spike protein” ) που είναι μοναδική για το SARS-CoV-2. Δεδομένου ότι μόνο μέρος της πρωτεΐνης παρασκευάζεται, δεν προκαλεί καμία βλάβη στο άτομο που έχει εμβολιαστεί αλλά λειτουργεί μόνο ως αντιγόνο.


Αφού φτιαχτεί το κομμάτι της πρωτεΐνης της ακίδας, το κύτταρο διασπά τις ταινίες - κλώνους mRNA και τα προϊόντα της αποδόμησης απορρίπτονται χρησιμοποιώντας ένζυμα του κυττάρου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο κλώνος mRNA δεν εισέρχεται ποτέ στον πυρήνα του κυττάρου ή επηρεάζει το γενετικό υλικό.

Μόλις εμφανιστεί στην κυτταρική επιφάνεια, η πρωτεΐνη δρα ως αντιγόνο και προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα να αρχίσει να παράγει αντισώματα και να ενεργοποιεί τα Τ- λεμφοκύτταρα για να καταπολεμήσει αυτό που πιστεύει ότι είναι μια λοίμωξη. Αυτά τα αντισώματα είναι ειδικά για τον ιό SARS-CoV-2, που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πλέον έτοιμο να προστατεύσει το άτομο από μελλοντικές μολύνσεις.

Τα εμβόλια COVID-19 mRNA θα αξιολογηθούν αυστηρά για την ασφάλεια τους (COVID-19 mRNA Vaccines Will Be Rigorously Evaluated for Safety)

Τα εμβόλια COVID-19 mRNA θα υποβληθούν στην ίδια αυστηρή αξιολόγηση ασφάλειας όπως όλα τα εμβόλια προτού εγκριθούν για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει μεγάλες κλινικές δοκιμές και ανασκόπηση δεδομένων από ειδική επιτροπή εποπτείας της ασφάλειας (Safety Monitoring Board).

Συχνά οι ασθενείς ανησυχούν για εμβόλια από ζώντες εξασθενημένους μικροοργασνιμούς. Τα εμβόλια mRNA δεν είναι "ζωντανά" εμβόλια και δεν χρησιμοποιούν μολυσματικά στοιχεία, επομένως δεν ενέχουν κίνδυνο πρόκλησης ασθένειας στα άτομα που εμβολιάζονται με αυτά.

Τα εμβόλια mRNA είναι νέα, αλλά όχι άγνωστα (mRNA Vaccines Are New, But Not Unknown)

Μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν εγκεκριμένα εμβόλια mRNA στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, οι ερευνητές τα μελετούν εδώ και δεκαετίες.

Έχουν διεξαχθεί κλινικές δοκιμές πρώιμου σταδίου για την χρήση εμβολίων mRNA για γρίπη, Zika, λύσσα και κυτταρομεγαλοϊό (CMV). Οι προκλήσεις που αντιμετωπίστηκαν σε αυτές τις πρώτες δοκιμές περιελάμβαναν την αστάθεια του ελεύθερου RNA στο σώμα, τα ανεπιθύμητα φλεγμονώδη συμβάματα και τις μέτριες ανοσολογικές αποκρίσεις Οι πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις στη βιολογία και τη χημεία RNA, καθώς και στα συστήματα παράδοσης του mRNA στο κύτταρο, έχουν μετριάσει αυτές τις προκλήσεις και βελτίωσαν τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.

Πέρα από τα εμβόλια, πολλές προκλινικές και κλινικές μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει mRNA για την κωδικοποίηση καρκινικών αντιγόνων για τη διέγερση ανοσολογικών αντιδράσεων που στοχεύουν στην εκκαθάριση ή τη μείωση κακοήθων όγκων.

ΟΦΕΛΗ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ MRNA (BENEFITS OF MRNA VACCINES)

Τα εμβόλια mRNA έχουν αρκετά οφέλη σε σύγκριση με άλλους τύπους εμβολίων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μη μολυσματικού στοιχείου, μικρότερους χρόνους παρασκευής και πιθανότητα στόχευσης πολλαπλών ασθενειών. Τα εμβόλια mRNA μπορούν να αναπτυχθούν σε εργαστήριο χρησιμοποιώντας ένα πρότυπο DNA (DNA template) και εύκολα διαθέσιμα υλικά.

Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία μπορεί να τυποποιηθεί και να κλιμακωθεί αυξητικά, καθιστώντας την ανάπτυξη εμβολίων ταχύτερη από τις παραδοσιακές μεθόδους. Επιπλέον, τα εμβόλια DNA και RNA μπορούν συνήθως να μεταφερθούν ταχύτερα στα στάδια κλινικών μελετών για αρχικό έλεγχο. Στο μέλλον, η τεχνολογία εμβολίου mRNA μπορεί να επιτρέψει σε ένα εμβόλιο να στοχεύσει πολλαπλές ασθένειες.

emergencymedicinerhodos-hellas

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Σχόλια

  1. Ανώνυμος25/1/21 19:32

    Τελικά τα εκατομμύρια πέσανε για διαφήμιση του εμβολίου; Κάτι γίνεται... Είναι τόσο αξιόπιστα όσο και οι κυβερνήσεις που κυβερνάνε. Με κλειστα μάτια παιδιά ευτυχώς δεν είναι όπως τα παλιά εμβόλια βάζοντας εξασθενημένο ιό, είναι καινουργιας τεχνολογίας που αλλάζει όλη την σύσταση του κυττάρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος26/1/21 07:37

      Πριν γράψετε θα ήταν καλό να διαβάζετε πρώτα!
      Από την στιγμή που δεν επεμβαίνει στον πυρήνα του κυττάρου δεν αλλάζει την σύσταση σου!
      Καλό θα ήταν να ρωτάτε τους γιατρούς για θέματα που είναι δύσκολο να κατανοήσετε.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος26/1/21 09:53

      Αχ ναι συγνώμη εσείς οι γιατροί τα ξέρετε όλα. Οι καρδιολόγοι βάζουν γύψο στους τουρίστες. Οι Οδοντίατροι να ξεγεννάτε και οι οφθαλμίατροι να κάνουν εγχειρήσεις ανοιχτής καρδιάς. Έτσι κι αλλιώς διαβάσατε στο πανεπιστήμιο δεν χρειάζεται άλλο τα ξέρετε όλα. Εμείς οι άσχετοι με την υγεία διαβάζουμε από μόνοι μας, για την πολλή εμπιστοσύνη που σας έχουμε. Ανοιχτό βιβλίο έχετε γίνει.
      Γενετίστρια Alexandra Henrion-Caude: δεν εμπιστευόμαστε αυτό το εμβόλιο. Δεν είναι εμβόλιο. Είναι γενετική μηχανική, προφυλακτική γονιδιακή θεραπεία….
      Θα μπορούσα να σου σου στείλω εκατοντάδες links από ειδικούς γιατρούς για το θέμα. Δεν θα ασχοληθώ όμως.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος26/1/21 10:16

    Βγάλε εσύ τα μυτοχονδρια από τα κύτταρά σου και πες μετά αφού δεν επεμβαίνει στον πυρήνα όλα καλά. Η πρόσθεσε μια ξένη υποκυτταρικη μονάδα και πες μετά είναι το ίδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *