ροή ειδήσεων

Αποκρύπτουν τα «μαϊμού» self test και ματαιώνουν τον διαγωνισμό για λόγους δημοσίου συμφέροντος

  

Μετά τις αποκαλύψεις του documentonews.gr για «μαϊμού» self test τα οποία θα κατέληγαν στην ελληνική αγορά, και περίπου μία ώρα αφότου αποστείλαμε ερώτημα στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ζητώντας του διευκρινήσεις αναφορικά με το ενδεχόμενο να έχουν εισαχθεί πλαστά τεστ στην Ελλάδα, ο διαγωνισμός που είχε πραγματοποιηθεί πριν από δέκα ημέρες, ματαιώθηκε. Παρά ταύτα, δεν έχει εκδοθεί σχετική ανακοίνωση, ούτε -προς το παρόν τουλάχιστον- φαίνεται να έχει ζητηθεί να ελεγχθούν τα τεστ της συγκεκριμένης εταιρίας που ήδη, εδώ και έξι μήνες, διατίθενται στην Ελλάδα.

Οι επανειλημμένες προσπάθειές μας να επικοινωνήσουμε με την αρμόδια Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας από το απόγευμα της Τετάρτης, στάθηκαν άκαρπες, αφού ουδείς απάντησε στις επαναλαμβανόμενες κλήσεις μας. Αφού προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε προσωπικά και με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, προσπάθεια η οποία επίσης απέβη άκαρπη, του αποστείλαμε μήνυμα (SMS) στις 20:27 στο οποίο εξηγούσαμε τους λόγους για τους οποίους τον αναζητούμε και ζητούσαμε να επικοινωνήσει μαζί μας. Το μήνυμα δημοσιογράφου της εφημερίδας ανέφερε συγκεκριμένα: «θα ήθελα παρακαλώ να επικοινωνήσουμε στο πλαίσιο ρεπορτάζ της εφημερίδας Documento για τα self test και το ενδεχόμενο εισαγωγής πλαστών. Σας ευχαριστώ θερμά». Το μήνυμά μας δεν απαντήθηκε επίσης ποτέ, αλλά περίπου μία ώρα μετά και συγκεκριμένα στις 21:19, αναρτήθηκε στη «Διάυγεια» η απόφαση ματαίωσης του διαγωνισμού.

Πρόκειται για τυποποιημένη απόφαση, με την οποία ματαιώνεται ο διαγωνισμός για επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος. Στην απόφαση δεν εξηγείται ωστόσο τι ακριβώς έχει συμβεί. Στην πραγματικότητα, όπως αποκαλύψαμε το βράδυ της Δευτέρας, οι κινεζικές Αρχές εμφανίζονται να έχουν μπλοκάρει self test εγκεκριμένης εταιρίας, τα οποία προμήθευε ενδιάμεσος εταιρεία με την οποία είχε κλείσει συμφωνία η ελληνική Metron Healthcare. Η Metron Healthcare είχε αναλάβει να προμηθεύσει την ελληνική αγορά με πάνω από 7,3 τεστ, τα οποία θα άγγιζαν τα 15 εκατομμύρια αν αξιοποιούσε το δικαίωμα της προαίρεσης, ενώ για την πρώτη μόνο παρτίδα θα εισέπραττε πάνω από 15 εκατ. ευρώ.

Παρότι ωστόσο το ζήτημα είναι σοβαρό, αφού άπτεται της δημόσιας υγείας και τη στιγμή που ήδη εξαιτίας της αναποτελεσματικότητας των self test έχουν κλείσει στην Ελλάδα 260 σχολεία και τμήματα σχολικών μονάδων, η Πολιτική Προστασία, δεν έχει μέχρι ώρας εκδώσει ανακοίνωση, ως όφειλε, διευκρινίζοντας τους πραγματικούς λόγους ματαίωσης του διαγωνισμού. Και αυτό παρά το γεγονός ότι rapid test της εταιρείας η οποία εμφανίζεται να διαθέτει «μαϊμού» self test , έχουν διατεθεί στην Ελλάδα ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν έχει ζητηθεί προς το παρόν, να γίνουν έλεγχοι -έστω και δειγματοληπτικοί- των rapid test της εν λόγω εταιρείας των οποίων γίνεται χρήση στην Ελλάδα, εδώ και μισό χρόνο.

Πώς αποκαλύφθηκε το πρόβλημα

Στο documentonews.gr έφτασαν πληροφορίες που μιλούσαν για μπλοκάρισμα παρτίδας self test εταιρείας από τις κινέζικες Αρχές, τα οποία προορίζονταν για την Ελλάδα. Tα συγκεκριμένα τεστ σύμφωνα με πληροφορίες εμφανίζονταν να προέρχονται από την κινεζική εταιρεία JOYSBIO, αλλά μέσα από άλλη κινέζικη εμπορική εταιρεία.

Απευθυνθήκαμε επισήμως στην JOYSBIO, θέτοντας το ερώτημα αν παρτίδες με self test του δικού της εμπορικού σήματος είχαν μπλοκαριστεί ως τέστ «μαϊμού» και αν πραγματικά υπήρχε έρευνα των κινεζικών αρχών. Ο διευθυντής επιχειρηματικής εξέλιξης της εταιρείας, Rick Zhang, μας επιβεβαίωσε ότι υπάρχει έρευνα από τις κινεζικές Αρχές και πιο συγκεκριμένα ότι τεστ με τα δικά τους εμπορικά σήματα και με ενδιάμεσο τη συγκεκριμένη εταιρεία, είναι πιθανώς πλαστά. Προσέθεσε μάλιστα, πως μολονότι η έρευνα δεν έχει τελειώσει, η εταιρεία θορυβήθηκε όταν πληροφορήθηκε ότι η προσφορά έγινε σε πολύ χαμηλές τιμές, γεγονός που καθιστούσε πολύ δύσκολο αυτά τα τεστ να έχουν παραχθεί από το εργοστάσιό της.

Όπως χαρακτηριστικά ανέγραψε στην απάντησή του ο Rick Zhang, «υπάρχει πιθανώς μια κινεζική εμπορική εταιρεία που προσφέρει πλαστά προϊόντα μας, επειδή η τιμή και και οι όροι πληρωμής που προσέφεραν σε έναν πελάτη μας δεν θα γίνονταν ποτέ αποδεκτοί από την JOYSBIO, η οποία αρχικά παρατηρήθηκε και αναφέρθηκε από εμάς και βρίσκεται υπό διερεύνηση από την Εθνική Διοίκηση Φαρμακευτικών Προϊόντων και την αστυνομία. Εντοπίσαμε ότι ένας πελάτης από την Ελλάδα έκλεισε συμφωνία με αυτή την εμπορική συμφωνία την περασμένη εβδομάδα, επομένως στείλαμε αμέσως ένα προειδοποιητικό γράμμα στον πελάτη και επιπλέον στην Πολιτική Προστασία της Ελλάδας». Έπειτα από δεύτερη επικοινωνία που πραγματοποιήσαμε με τον Rick Zhang, μας απάντησε ότι «η εταιρεία που έκλεισε συμφωνία με την εταιρική εταιρεία είναι η Metron Healthcare», επισημαίνοντας πως η επίμαχη κινεζική εμπορική εταιρεία είναι η Tianjin Yifang Shengshi International Trade Co.

O Rick Zhang προσέθεσε μάλιστα πως «στην πραγματικότητα η Metron Healthcare επίσης συνομίλησε με τον εκπρόσωπο πωλήσεών μας αλλά επέμειναν να προχωρήσουν σε συμφωνία με την εμπορική εταιρεία επειδή η τιμή που του προσφέρθηκε από εμάς ήταν πολύ υψηλότερη από αυτή που του προσφέρθηκε από την εμπορική εταιρεία. Αυτός είναι και ο λόγος που εντοπίσαμε ότι έχουν κλείσει συμφωνία με κάποιον που ενδεχομένως προσφέρει πλαστά προϊόντα μας, επειδή ποτέ δεν θα προσφέραμε τόσο χαμηλές τιμές σε οποιονδήποτε πελάτη».

Η κινέζικη εμπορική εταιρεία Tianjin Yifang Shengshi International Trade Co, που φέρεται να επιχείρησε να διακινήσει τα πλαστά self test, τυγχάνει να είναι η εταιρεία προμηθευτής της ελληνικής εταιρείας Metron Healthcare, η οποία όπως προαναφέρθηκε κέρδισε τον διαγωνισμό για την προμήθεια των 7.375.000 self test. Ως αποτέλεσμα, μπαίνει το ερώτημα αν η Ελλάδα θα ήταν αποδέκτης και χρήστης πλαστών self tests αν δεν υπήρχε το μπλοκάρισμα πριν αυτά εξαχθούν από την Κίνα. Κυριότερα όμως, όπως προκύπτει από τα όσα είπε ο Rick Zhang, αν όλα αυτά ήταν εις γνώση του Έλληνα εισαγωγέα, αφού οι τιμές ήταν πολύ κάτω του πραγματικού κόστους.

Επικοινωνήσαμε με τον CEO της Metron Healthcare, Δημήτρη Παπαδήμα, ο οποίος παραδέχθηκε ότι υπάρχει μπλοκάρισμα παρτίδων self tests, τα οποία πιθανολογείται ότι είναι πλαστά. Ακόμη δήλωσε ότι ο ίδιος δεν έχει καμία ευθύνη και το ότι όλο ζήτημα είναι θέμα εμπορικής αντιπαλότητας. Σημειωτέον ότι η Metron Healthcare -όπως ανέφερε ο Δημήτρης Παπαδήμας-, έχει ήδη προμηθεύσει από τον Οκτώβριο την ελληνική αγορά με self tests, μέσω της κινέζικης εμπορικής εταιρείας Tianjin Yifang Shengshi International Trade Co, η οποία ερευνάται για τα πλαστά τεστ. Το να υπάρχουν ήδη στην αγορά πλαστά self tests όμως, ενδεχόμενο που ενισχύεται και από το αποδεδειγμένα μεγάλο ποσοστό αναξιοπιστίας τους, δεν μπορεί ούτε ο ίδιος να το αποκλείσει, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε “η Κίνα είναι η χώρα της μαϊμουδιάς”, αλλά τόνισε πως ο ίδιος δεν φέρει καμία ευθύνη. Η συνομιλία που είχαμε με τον κ. Παπαδήμα, -ο οποίος ήταν πρόθυμος να δώσει απαντήσεις-, αφήνει τελικώς πολλά κενά για τον τρόπο που γίνεται η προμήθεια των σελφ τεστ από την Κίνα και φυσικά όχι μόνο από τη δική του εταιρεία.

documentonews

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *