ροή ειδήσεων

To Reuters στην εμβολιασμένη Χάλκη: "Ο ελληνικός COVID-free απομονωμένος παράδεισος περιμένει τους τουρίστες" [Εικόνες]

Το Reuters ταξιδεύει στη Χάλκη όπου σχεδόν και οι 250 κάτοικοι του νησιού έχουν εμβολιαστεί, αναμένοντας την επιστροφή του τουρισμού.


Με τίτλο "Ο ελληνικός COVID-free απομονωμένος παράδεισος περιμένει τους τουρίστες να επιστρέψουν", το Reuters ταξιδεύει στη Χάλκη όπου σχεδόν και οι 250 κάτοικοι του νησιού έχουν εμβολιαστεί, όπως σημειώνει το πρακτορείο, αναμένοντας την επιστροφή του τουρισμού και την αναπτέρωση της οικονομίας.

Οι κάτοικοι σε πολλά μακρινά νησιά διάσπαρτα στο Αιγαίο Πέλαγος, όπου οι πληθυσμοί είναι ηλικιωμένοι και οι γιατροί σπανίζουν, εμβολιάστηκαν καθώς η Ελλάδα ξεκινά εμβολιασμούς σε νησιά με λιγότερους από 10.000 κατοίκους πριν από την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου στις 15 Μαΐου, αναφέρει το δημοσίευμα.


"Όλα τα μικρά νησιά περιμένουν τουρίστες", λέει ο 62χρονος ψαράς Αλέκος Σφυρίου ετοιμάζοντας το παραγάδι του και προσθέτει: "θα φάνε το ψάρι που θα πιάσω".



Σύμφωνα με το Reuters "δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα κορονοϊού στη Χάλκη, ένα μικρό νησί όπου ο μόνος ήχος που έσπαγε το ήσυχο πρωί του Απριλίου ήταν το λάλημα ενός κόκορα".

"Η Ελλάδα σκέφτεται μακριά εμβολιάζοντας τα μικρά νησιά πρώτα, για να κάνει αυτά τα απομονωμένους παραδείσους ασφαλής", δήλωσε στο πρακτορείο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Στη Χάλκη, με την τέλεια παραθαλάσσια πόλη με παστέλ αποχρώσεις, μια τουριστική περίοδος έξι έως οκτώ μηνών τη βοηθά να περάσει τον σκληρό χειμώνα, δήλωσε ο δήμαρχος Άγγελος Φραγκάκης. "Ουσιαστικά, είναι το οξυγόνο μας", όπως χαρακτηριστικά είπε.




Παρά τη χειρότερη τουριστική χρονιά σε δεκαετίες για την Ελλάδα το 2020, η Χάλκη απόλαυσε μια καλή σεζόν με πολλούς Έλληνες να επιλέγουν να κάνουν αποδράσεις σε μικρά νησιά. Αλλά φέτος, καθώς ο αριθμός των νέων λοιμώξεων συνεχίζει να αυξάνεται, κανείς δεν μπορεί να πει πώς θα ξεδιπλωθεί το καλοκαίρι. Οι ντόπιοι φοβούνται ότι χωρίς τουρίστες, τα καφέ και ταβέρνες της Χάλκης θα δυσκολευτούν.

"Τώρα αισθανόμαστε σχετικά ασφαλείς"

Ο Γιώργος Φραγκάκης, συνταξιούχος ναυτικός και πατέρας του δημάρχου Χάλκης, είπε ότι δεν μπορούσε να θυμηθεί μια τόσο δύσκολη περίοδο στα 74 του χρόνια. "Είμαστε κολλημένοι στο σπίτι ... Δεν μπορούσαμε καν να δούμε τα παιδιά γιατί δεν είχαμε εμβολιαστεί", είπε, αναφερόμενος στις εγγονές του που πήρε για μια βόλτα. "Τώρα αισθανόμαστε σχετικά ασφαλείς. Δεν ξέρω πόσο καιρό θα διαρκέσει ...", είπε.





Τον Μάρτιο, μια στρατιωτική μονάδα μπήκε για να βοηθήσει στο έργο εμβολιασμού. Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι οδηγούνταν με ένα γκολφ-καρτ στους απότομους και στενούς πλακόστρωτους δρόμους που οδηγούσαν στο κέντρο υγείας, το οποίο έχει έναν γιατρό.

"Στην αρχή, υπήρχε δισταγμός", σημειώνει ο νοσοκόμος Νίκος Στογιάννης,. "Τότε το συζήτησαν μεταξύ τους και είπαν: "Πάμε, ας εμβολιαστούμε".

thetoc

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *