ροή ειδήσεων

«WP»: Ανοιχτός ο «παράδεισος» της Ρόδου για τους Αμερικανούς, αλλά υπό απαγορευτικό



Αναφορά στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ξανανοίξει για τους Αμερικανούς τουρίστες, επισημαίνοντας όμως το ότι η χώρα (ο «παράδεισος» όπως την ονομάζει) εξακολουθεί να είναι εν πολλοίς υπό απαγορευτικό, κάνει σε εκτενές δημοσίευμά της η «Washington Post». Το δημοσίευμα εστιάζει στη Ρόδο, η οποία από εκεί που έσφυζε από ζωή εδώ και έναν και πλέον χρόνο είναι άδεια από τουρίστες.

«Ονειρεύομαι την Ελλάδα αυτή τη στιγμή», είπε ο Νταν Χάμερ, 72 ετών, από το Κάρλσμπαντ της Καλιφόρνιας, 10 διαφορετικές ζώνες ώρας μακριά από τη Ρόδο.

Ο Χάμερ επισκέπτεται συχνά τη Λίνδο, στο νησί της Ρόδου, ένα από τα πιο όμορφα σημεία στη Γη, όπως λέει το δημοσίευμα. Ηρθε για πρώτη φορά το 1970, σχεδιάζοντας να μείνει για μια μέρα, και αντίθετα έμεινε για ένα μήνα. Ηταν εργένης τότε, αλλά συνέχισε να επιστρέφει - με την σύζυγό του, στη συνέχεια με την κόρη του, στη συνέχεια με το εγγόνι του.

Η πανδημία τον κράτησε μακριά για σχεδόν ένα χρόνο, είπε. Δεν πήγαινε καν στο σούπερ μάρκετ. Αλλά τώρα είναι εμβολιασμένος και ετοιμάζεται να ταξιδέψει ξανά.

«Θα ήταν ωραία», είπε ο Χάμερ. «Πολύ ωραία».

Ομως το άνοιγμα είναι περίπλοκο, ανεξάρτητα από το πόσο φιλόξενη μπορεί να είναι η πολιτική μιας χώρας. Οι νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού είναι μια διαρκής ανησυχία. Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν περικόψει δρομολόγια. Οι ταξιδιώτες ενδέχεται να αναγκαστούν να καραντίνα μετά την επιστροφή τους στην χώρα τους. Οι επίδοξοι τουρίστες από τη Βρετανία, αν και θεωρητικά καλωσορίζονται στην Ελλάδα, τους απαγορεύεται από τη δική τους την κυβέρνηση να κάνουν μη απαραίτητα ταξίδια στο εξωτερικό.

Πάνω απ' όλα, οι άνθρωποι μπορεί να ανησυχούν για τις διακοπές σε έναν προορισμό όπου ο ιός είναι υπό λιγότερο έλεγχο από ό,τι στη χώρα τους.

Στη Λίνδο και αλλού στη Ρόδο, οι υπάλληλοι του τουρισμού σημείωσαν ότι οι Ισραηλινοί -αν και επιτρέπεται να έρθουν- δεν υπάρχουν πουθενά. Σε κανονικές καλοκαιρινές ώρες, εκατοντάδες φτάνουν απευθείας από το Τελ Αβίβ κάθε μέρα. Αλλά τώρα, γιατί να ήθελαν; Το Ισραήλ επιπέδωσε την καμπύλη των επιδημιολογικών δεδομένων. Τα κρούσματα όμως στην Ελλάδα είναι στα ύψη. Το Ισραήλ έχει απορρίψει τη χρήση μάσκας. Οι Ελληνες, εν τω μεταξύ, βρίσκονται υπό απαγορευτικό για έξι μήνες. Τα εστιατόρια είναι κλειστά. Απαγορεύεται η μετακίνηση μεταξύ περιοχών. Υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 μ.μ.

«Οι Ισραηλινοί έχουν ήδη μια φυσιολογική ζωή», δήλωσε η Γιολάντα Κάππα, η οποία εργάζεται στο πρακτορείο ταξιδιωτικών υπηρεσιών Kapco στη Ρόδο. «Πρέπει να τους δείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε το ίδιο εδώ».

Η ελπίδα της χώρας είναι ότι μπορεί να προσελκύσει περίπου το 50% της προ-πανδημικής ροής τουριστών, όταν 34 εκατομμύρια ατόμων την επισκέπτονταν τον χρόνο. Η χώρα φέτος σίγουρα δεν θα ανακτήσει τον κάποτε τεράστιο όγκο κρουαζιερόπλοιων. Αλλά στοχεύει να ξεπεράσει το 2020, όταν ουσιαστικά και η υπόλοιπη Ευρώπη σφραγίστηκε για μη Ευρωπαίους, όταν ο αριθμός των επισκεπτών έπεσε κατά 80% και όταν πολλοί Αμερικανοί αναγκάστηκαν να ακυρώσουν τα ταξίδια τους.

Υπάρχουν όμως και κίνδυνοι. Η Ελλάδα είχε σχεδόν καταστείλει τον ιό την περασμένη τουριστική σεζόν, αλλά αυτή τη φορά, το επίπεδο των περιπτώσεων και των θανάτων είναι πολλαπλάσιο. Η πιο μεταδοτική μετάλλαξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία έχει αποκτήσει κυριαρχία. Η ελληνική κυβέρνηση λέει ότι στοχεύει να χαλαρώσει τους περιορισμούς καθώς πλησιάζει η επίσημη ημερομηνία για ένα ευρύ άνοιγμα, στις 14 Μαΐου. Ωστόσο, δεδομένης της σχέσης μεταξύ κινητικότητας και λοιμώξεων, αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει την εξάπλωση του ιού. Προς το παρόν, μόνο το 16% του ελληνικού πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

«Ολοι θέλουμε να πάμε κάπου. Η Οικονομία το χρειάζεται. Αλλά θα ξεγελούσε τον γενικό πληθυσμό να πιστεύει ότι δεν φέρει κίνδυνο», δήλωσε ο Φλέμινγκ Κόνρανσεν (Flemming Konradsen), διευθυντής της Σχολής Παγκόσμιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. «Εάν όλοι εμβολιάζονται άνω των 16 ή 18 ετών, και στα δύο άκρα, όσοι έρχονται και ζουν εκεί, φυσικά μειώνετε αυτόν τον κίνδυνο. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».

Στο νησί της Ρόδου, το οποίο συνήθως δέχεται 2 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως, κανείς δεν ξέρει ακόμη πότε θα φτάσουν οι Ισραηλινοί, ή οι Βρετανοί, ή οι Αμερικανοί, ή ακόμη και οι Γερμανοί, που συνήθως αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα επισκεπτών. Μέχρι στιγμής, οι κρατήσεις ήταν αργές. Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να κάνουν σχέδια την τελευταία στιγμή, αργότερα στη σεζόν. Αλλά προς το παρόν, τα περισσότερα ξενοδοχεία δεν έχουν ξανανοίξει.

ekirikas

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *