Φαινόμενο μίμησης οι συνεχείς «ματιές» στο κινητό τηλέφωνοΤα κινητά τηλέφωνα έχουν γίνει πραγματική προέκταση του χεριού μας και το χρησιμοποιούμε για διαφόρους λόγους πολλές ώρες ημερησίως. Οι επιπτώσεις αυτής της χρήσης στην υγεία μας, (οργανική, πνευματική, ψυχική) αναλύεται συνεχώς ενώ παράλληλα αναδύονται συνεχώς διαφόρων ειδών κοινωνικά και άλλα φαινόμενα που παράγει η στενή σχέση που έχουμε αναπτύξει με τα κινητά μας τηλέφωνα.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Πίζα στην Ιταλία αναδεικνύουν ένα ακόμη φαινόμενο με μελέτη την οποία πραγματοποίησαν. Όπως υποστηρίζουν αν κάποιος ρίξει μια ματιά στο κινητό του τηλέφωνο σε διάστημα μικρότερων των εξήντα δευτερολέπτων θα κάνουν το ίδιο και όσοι βρίσκονται γύρω του.

Οι ερευνητές κάνουν λόγο για μια λειτουργία μιμητισμού που είναι γνωστή ως «σύνδρομο του χαμαιλέοντα». Με αυτό τον όρο περιγράφεται η αντιγραφή των κινήσεων ενός ανθρώπου από κάποιον άλλο άνθρωπο που επαναλαμβάνει αυτές τις κινήσεις υποσυνείδητα. Στην έρευνα πήραν μέρος περίπου 200 άτομα.


Όταν κάποιος κοίταζε ή περιεργαζόταν το τηλέφωνο του μέσα διάστημα 30 δευτερολέπτων οι μισοί συμμετέχοντες στην έρευνα έκαναν το ίδιο και ακολουθούσαν αρκετοί ακόμη στην συνέχεια. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο αυτό είναι παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει όταν κάποιος χασμουριέται και λίγο μετά αρχίζουν να χασμουριούνται και άλλα άτομα που βρίσκονται κοντά του.

Τα θηλαστικά έχουν εξελιχθεί έτσι ώστε υποσυνείδητα να μιμούνται το ένα την συμπεριφορά των άλλων χωρίς να το αντιλαμβάνονται πρακτική που πιστεύεται ότι αναπτύχθηκε για να ενισχύει τους κοινωνικούς δεσμούς ανάμεσα τους. Βέβαια στην προκειμένη περίπτωση αυτή μιμητική κίνηση της ενασχόλησης με το κινητό δεν φαίνεται να έχει κάποιο κοινωνικό όφελος αφού είναι μια ενέργεια απομόνωσης από το υπόλοιπο περιβάλλον.

«Τα ευρήματα μας θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση της μίμησης όσον αφορά την χρήση των κινητών τηλεφώνων σε καθημερινό-κοινωνικό επίπεδο και δείχνουν σε πρώτη φάση ότι η μίμηση παίζει ρόλο στην αύξηση της χρήσης των κινητών τηλεφώνων σε μεγάλη μάλιστα κλίμακα» αναφέρουν οι ερευνητές που δημοσιεύουν την μελέτη τους στην επιθεώρηση «Journal of Ethology».

naftemporiki

Σχόλια

εγγραφή

Get new posts by email:

Διαβάστε τα τελευταία Τοπικά Νέα στα Δωδεκάνησα!

Ακολουθήστε τα
Παράπονα Ρόδου στο Google News για άμεση ενημέρωση!

παράπονα Ρόδου

δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

sms

Αναγνώστης: Δεν υπάρχει μεγαλύτερο προνόμιο για τους εμβολιασμένους από το ότι εμβολιάστηκαν και προστατεύονται, 1. με τα λεφτά του συνόλου των φορολογούμενων, χωρίς αυτοί (οι φορολογούμενοι), να ερωτηθούν, 2. χωρίς αξιολόγηση του εμβολίου, από την επιτροπή αξιολόγησης και 3. χωρίς διαπραγμάτευση, από την επιτροπή διαπραγμάτευσης. Τα παραπάνω είναι υποχρεωτικά για παθήσεις που απειλούν περισσότερους πολίτες, κάθε χρόνο και από πολύ περισσότερο φονικές παθήσεις. Η δικαιολογία: Είναι επείγον, λες και ο καρκίνος κάθεται και περιμένει να συνεδριάσουν οι Επιτροπές!!! Που ζούμε;;;

mms

mms

βίντεο