ροή ειδήσεων

Αποκαλυπτικό: Οι… χρησμοί της Google για την εκκίνηση του ελληνικού τουρισμού



Τι δείχνουν οι αναζητήσεις στην Google - Τα top νησιά, το αυξανόμενο ενδιαφέρον για διακοπές στην Ελλάδα και η συγκατημένη αισιοδοξία - Οι πρώτες αφίξεις στα αεροδρόμια του Αιγαίου και οι «γκρίνιες» στα οδικά σύνορα


Μπορεί το restart του ελληνικού τουρισμού να είναι, μέχρι στιγμής, υποτονικό, με τις κρατήσεις στα χαμηλά και τη μεγάλη πλειονότητα των ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα να παραμένουν ακόμη κλειστά, τα στοιχεία, ωστόσο, από τις αναζητήσεις της Google αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για τη συνέχεια, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι τα δεδομένα της πανδημίας θα είναι ομαλά.

Ειδικότερα, με βάση τις αναζητήσεις από την Google, τα καλά νέα για την Ελλάδα είναι ότι το ενδιαφέρον, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία του Απριλίου, είναι αυξημένο κατά 50%, ενώ υπερδιπλασιασμός παρατηρείται το μήνα Μάϊο σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία και τους προορισμούς που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων από το εξωτερικό, όπως προκύπτει από τις αναζητήσεις για διαμονή που έχουν γίνει στο διάστημα του τελευταίου και πλέον διμήνου (από τις αρχές Μαρτίου έως τις 7 Μαϊου), προηγούνται η Κώς, το Ηράκλειο και η Αθήνα, που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις και ακολουθούν η Ρόδος και η Σαντορίνη.

Στην έκτη θέση βρίσκεται η Μύκονος, ενώ Χαλκιδική, Κέρκυρα, Χανιά και Ζάκυνθος συμπληρώνουν το top-10. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στις αναζητήσεις κατά το ίδιο διάστημα σημειώνουν οι δύο premium προορισμοί της χώρας, Μύκονος και Σαντορίνη, ακολουθεί η Κρήτη, η Ρόδος και η Πάρος.



Στις πρώτες χώρες των αναζητήσεων για την Ελλάδα από τις αρχές Μαρτίου και μετά είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ιταλία που συμπληρώνει την πεντάδα. Ακόλουθούν στην 6η θέση η Ιταλία και στη συνέχεια του top-10 η Ολλαδνία, η Πολωνία, το Βέλγιο, η Ρουμανία και η Σερβία.

Σημειωτέον ότι στο πλαίσιο του φετινού Οικονομικού Forum των Δελφών, η Google Ελλάδας ανακοίνωσε τη λειτουργία της νέας πλατφόρμας της, Travel Insights, καθώς και ένα νέο κύκλο εκπαιδευτικού προγράμματος σε ψηφιακές δεξιότητες για επαγγελματίες του τουρισμού, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού. Οι εν λόγω πρωτοβουλίες ενισχύουν την υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού του τουριστικού τομέα, κάτι που έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη χώρα μας: Σύμφωνα με σχετική μελέτη του Oxford Economics, αν ο τουρισμός στην Ελλάδα φτάσει στο επίπεδο άλλων χωρών από πλευράς ψηφιακού περιεχομένου, τότε θα υπάρξει δυνατότητα για τη δημιουργία πάνω από 170.000 νέων θέσεων εργασίας στη χώρα.

Η εκκίνηση

Το περασμένο Σαββατοκύριακο σηματοδότησε και την εκκίνηση του ελληνικού τουρισμού με τη θετικότητα σε όλα τα λιμάνια και τα αεροδρόμια το περασμένο Σάββατο να καταγράφεται στο 0,06%, όπως προκύπτει από τα νούμερα του κυβερνητικού επιτελείου και του ΕΟΔΥ. Οι αφίξεις των πρώτων -λίγων- τουριστών ήταν χωρίς προβλήματα στα αεροδρόμια και προσδοκίες για μεγαλύτερα νούμερα από τον Ιούνιο και μετά οπότε αυξάνεται και η συχνότητα των πτήσεων.


Για τις οδικές αφίξεις, η απόφαση για το κλείσιμο της πύλης εισόδου από την Νυμφαία δημιούργησε διαμαρτυρίες σε επαγγελματίες και φορείς της περιοχής, με τους τελευταίους να υποστηρίζουν ότι αντίστοιχη γκρίνια για ταλαιπωρία εισπράττουν και οι ίδιοι από επισκέπτες από Βουλγαρία – Ρουμανία. «Από τη μία ανοίγει ο τουρισμός και από την άλλη κλείνει η πύλη εισόδου από την Νυμφαία», αναφέρουν επαγγελματίες της Θάσου και των άλλων περιοχών της Αν. Μακεδονίας Θράκης.

Από τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, που συγκεντρώνει πολύ μεγάλο μερίδιο αφίξεων κάθε καλοκαίρι τα πρώτα στοιχεία για τις πτήσεις το περασμένο Σάββατο κάνουν λόγο για 32 διεθνείς πτήσεις που υποδέχονται τα διεθνή αεροδρόμια. Ενδεικτικά, τις περισσότερες πτήσεις από τις περισσότερες χώρες υποδέχθηκε το περασμένο Σάββατο η Ρόδος, αφού έφθασαν στο νησί 16 αεροπλάνα από τη Στοκχόλμη και το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, τη Βίλνιους της Λιθουανίας, τις Βρυξέλλες (Βέλγιο), τη Ζυρίχη (Ελβετία), τη Ρίγα της Λετονίας, ενώ την «τιμητική» της είχε η Γερμανία για το νησί των Ιπποτών με 9 πτήσεις από Βερολίνο, Στουτγκάρδη, Μόναχο, Ντίσελντορφ, Αννόβερο, Λειψία και Φρανκφούρτη.








Αντίστοιχα στην Κω, στο διεθνές αεροδρόμιο έφθασαν 11 διεθνείς πτήσεις από το Ντίσελντορφ, το Αννόβερο, το Μόναχο και την Φρανκφούρτη της Γερμανίας, από τη Ζυρίχη (Ελβετία), τη Βαρσοβία και το Κατοβίτσε της Πολωνίας, την Πράγα (Τσεχία) και από τις πόλεις Λιλ και Ντοβίλ της Γαλλίας. Στους δύο premium προορισμούς της χωράς και συγκεκριμένα στη Μύκονο, έφθασαν το περασμένο Σάββατο 3 πτήσεις από Ντόχα, Ζυρίχη και Γενεύη και στη Σαντορίνη δύο από Παρίσι και Φρανκφούρτη.



Στον οδικό τουρισμό, το συνοριακό σημείο της Νυμφαίας στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα αποφασίστηκε από την περασμένη Παρασκευή και για δύο εβδομάδες και μέχρι τις 25 Μαϊου ότι δε συμπεριλαμβάνεται στις πύλες εισόδου από τις οποίες μπορούν να εισέρχονται επισκέπτες- τουρίστες της χώρας, δεδομένου ότι λόγω της αυξημένης ροής και έλλειψης υποδομών δεν ήταν εφικτή η ομαλή διενέργεια των ελέγχων αντιγόνου, στο πλαίσιο των πρωτοκόλλων που προβλέπονται για την προστασία από την πανδημία. Ηδη πάντως και λόγω των αντιδράσεων των τοπικών φορέων αναζητείται λύση τοποθέτησης κοντέινερ για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Ο συνοριακός σταθμός της Νυμφαίας παρέμενε κλειστός όλους τους προηγούμενους μήνες για τους επισκέπτες των ιδιωτικής χρήσης επιβατικών αυτοκίνητων και μόνο επαγγελματικά φορτηγά αυτοκίνητα μπορούσαν να περάσουν ελεύθερα, ενώ από τις 19 Απριλίου είχε ανοίξει πιλοτικά υπό την προϋπόθεση αρνητικής διάγνωσης των εισερχομένων προσώπων σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα, προσκόμισης της σχετικής βεβαίωσης, καθώς και αρνητικής ανίχνευσής τους μετά από την υποβολή τους σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) που θα διενεργούνται στα σύνορα.

newmoney

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *