ροή ειδήσεων

Το προφίλ των σπιτιών που αγοράζουν τώρα οι Ελληνες



Στροφή σε κατοικίες με μεγαλύτερους χώρους, ώστε να καλύπτουν με άνεση τις στεγαστικές τους ανάγκες, πραγματοποιούν τον τελευταίο καιρό οι Έλληνες αγοραστές ακινήτων. Καθοριστικοί παράγοντες επιλογής ενός διαμερίσματος, μίας μονοκατοικίας ή μεζονέτας αποτελούν εκτός της τοποθεσίας και της ηλικίας, το εμβαδόν και η διαρρύθμισή του, ενώ αποδεικνύεται ότι 4 στα 10 ακίνητα που πωλούνται πανελλαδικά είναι επιφάνειας άνω των 90 τετραγωνικών μέτρων.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία πώλησης οικιστικών ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν το 2020 σε πανελλαδικό επίπεδο μέσω της RE/MAX Ελλάς, του μεγαλύτερου δικτύου κτηματομεσιτικών γραφείων στη χώρα, την υψηλότερη ζήτηση εμφάνισαν κατοικίες με εμβαδόν από 71 έως 90 τ.μ. καθώς για κάθε 100 αγοραπωλησίες, οι 23 αφορούσαν τα συγκεκριμένα τετραγωνικά ενώ σημαντικό ήταν το αγοραστικό ενδιαφέρον για τα ακίνητα έως 50 τ.μ. (19%).

Συνολικά, η κατηγορία ακινήτων έως 90 τ.μ. επιλέχθηκε από το 59% του συνόλου των αγοραστών, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ακίνητα εμβαδού άνω των 171 τ.μ. επέλεξαν 14 στους 100 αγοραστές, τη στιγμή που τη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων πριν ξεσπάσει η πανδημία, είχαν επιλέξει μόλις 4 στους 100.

Για τις υπόλοιπες κατηγορίες οικιστικών ακινήτων, τα στοιχεία βάσει των αγοραπωλησιών που πραγματοποιήθηκαν το 2020 μέσω του κτηματομεσιτικού δικτύου της RE/MAX Ελλάς δείχνουν ότι το ενδιαφέρον για εμβαδό από 51 έως 70 τ.μ. ανήλθε στο 17%, για εμβαδό από 91 έως 110 τ.μ. στο 13%, από 111 έως 130 τ.μ. στο 6%, από 131 έως 150 τ.μ. στο 3% και από 151 έως 170 τ.μ. στο 5%.

Στην Αττική, προτιμήθηκαν σε ποσοστό 69% οι κατοικίες εμβαδού έως 110 τ.μ. ενώ αξιοσημείωτο ήταν το ενδιαφέρον για μεγάλες κατοικίες άνω των 170 τ.μ., καθώς το ποσοστό των αγοραστών άγγιξε το 14%. Την ίδια στιγμή, μικρές κατοικίες εμβαδού έως 50 τ.μ. επέλεξαν 15 στους 100 αγοραστές και μεσαίες κατοικίες από 51 έως 70 τ.μ. το 18%. Πρωταθλήτρια κατηγορία από πλευράς συναλλαγών αναδείχθηκε εκείνη με τα οικιστικά ακίνητα εμβαδού από 71 έως 90 τ.μ. σε ποσοστό 21%.

Στη Θεσσαλονίκη, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται για διαμερίσματα εμβαδού από 71 έως 90 τ.μ. σε ποσοστό 34%, ενώ ακολουθούν τα μικρά διαμερίσματα επιφάνειας έως 50 τ.μ. σε ποσοστό 21%. Αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό αγοραπωλησιών για ακίνητα επιφάνειας από 51 έως 70 τ.μ. σε ποσοστό 17%. Αθροιστικά, ακίνητα εμβαδού από 111 τ.μ. και άνω κάλυψαν το αγοραστικό ενδιαφέρον σε ποσοστό 15% επί του συνόλου, τη στιγμή που μόνο η κατηγορία από 91 έως 110 τ.μ. «κέρδισε» το 13% των αγοραστών.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης), κυριαρχούν στην προτίμηση των αγοραστών σε ποσοστό 56% κατοικίες εμβαδού έως 90 τ.μ., ενώ σημαντικό είναι το ενδιαφέρον για ακίνητα 171 τ.μ. και άνω σε ποσοστό 21%. Αξίζει να επισημανθεί ότι την περίοδο πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού, το ποσοστό για την κατηγορία αυτή στις περιοχές της χώρας εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης ήταν μόλις στο 3%.

euro2day

Σχόλια

  1. Ανώνυμος24/6/21 15:47

    Λέτε και κανένα ανέκδοτο να περνά η ώρα άκουσε κει οι Έλληνες αγοράζουν σπίτια !!!! Μόνο οι λίγοιπλούσιοι Έλληνες μπορούν και αγοράζουν ακόμα σπίτια το 2021 στην Ελλάδα. Η πληοψηφία των Ελλήνων είναι φτωχοί και κοντεύουν να χάσουν τα σπίτια τους !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *