ροή ειδήσεων

Στο «βαρύ χαρτί» του Αυγούστου ποντάρει ο τουρισμός



Στον πιο θερμό μήνα του καλοκαιριού ποντάρει τα «ρέστα» του ο τουρισμός για να ανακτήσει μέρος των απωλειών του πρώτου εξαμήνου και να επιτύχει τους στόχους για την τρέχουσα, δεύτερη πανδημική χρονιά. Η αύξηση των κρατήσεων που παρατηρείται για την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου αλλά και για τον Αύγουστο επαναφέρει την «αισιοδοξία» τόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο όσο και στους επιχειρηματίες του κλάδου. Μια αισιοδοξία όμως που δεν παύει να είναι «συγκρατημένη».

Το «βαρύ χαρτί» του Αυγούστου μάλιστα, αναμένεται να γίνει ακόμα πιο ισχυρό, χάρη στον εσωτερικό τουρισμό όπου παραδοσιακά είναι στο πικ του κατά τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού. Να θυμίσουμε ότι ο Αύγουστος του 2019 αποτέλεσε τον μήνα με τα περισσότερα έσοδα για τον ελληνικό τουρισμό - οι αφίξεις έφτασαν 6,8 εκατ. Και οι εισπράξεις εκτινάχθηκαν στα 4,2 δισ.

Ήδη άλλωστε ο Ιούλιος κλείνει «ελπιδοφόρα» δεδομένων των συνθηκών και της αύξησης των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι αφίξεις αγγίζουν τα 2,8 εκατ. από όταν άνοιξε επισήμως ο τουρισμός (14 Μαΐου) έως και την προηγούμενη εβδομάδα.

Αυξάνει η ζήτηση για τον Αύγουστο

Πέρα από τους παραδοσιακά ευνοημένους προορισμούς, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη που παρουσιάζουν ανελαστική ζήτηση, ενδιαφέρον και κρατήσεις από ξένους τουρίστες υπάρχουν και για άλλα νησιά, ενώ αναζωπυρώνεται και η κίνηση στην ηπειρωτική Ελλάδα, την οποία και προτιμούν οι εγχώριοι τουρίστες.

Για την ακρίβεια, την εβδομάδα 12 έως 19 Ιουλίου παρατηρήθηκε αύξηση στις αεροπορικές αφίξεις σε Μύκονο και Σαντορίνη κατά 305% και 285% αντίστοιχα, σε σχέση με το 2020. Εν συγκρίσει δε με την χρονιά ρεκόρ του 2019, οι αφίξεις σε Μύκονο και Σαντορίνη έδειξαν να προσεγγίζουν το 97,5% και το 97,2%. Ακόμα και στην περίπτωση της Μυκόνου οι ακυρώσεις δεν ξεπέρασαν το 1,5% μετά τις ανακοινώσεις για τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Βελτιωμένη είναι και η εικόνα των αφίξεων σε μια σειρά άλλων προορισμών όπως Ηράκλειο, η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Κως, η Ζάκυνθος και η Σκιάθος, με τις αφίξεις να παρουσιάζουν τριψήφιο ποσοστό αύξησης σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2020. Βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων για την επιβατική κίνηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Fraport η κίνηση ξεπερνά τις καθημερινές το 60% του 2019 με το ποσοστό να κυμαίνεται μεταξύ 80% με 90% του 2019 για τους premium προορισμούς τα Σαββατοκύριακα.

Σύμφωνα μάλιστα με το Recovery Tracker του ΙΝΣΕΤΕ για την εβδομάδα 2 έως 8 Αυγούστου οι προγραμματισμένες θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις καταγράφουν αύξηση 9,5%, με την Αθήνα, την Ρόδο, το Ηράκλειο, την Κέρκυρα και την Θεσσαλονίκη να παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης αυτής.

Την αύξηση των κρατήσεων επιβεβαίωσαν τις προηγούμενες ημέρες τόσο η υφυπουργός Τουρισμού κα Μαρία Ζαχαράκη όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Αναφερθείσα στην πορεία του τουρισμού η κα Ζαχαράκη σημείωσε ότι κινούμαστε στο 60% του 2019 συμπληρώνοντας ότι τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, αρκεί να μην υπάρξει κάποια υγειονομική ανατροπή.

Αντίστοιχα και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίσθηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος, καθώς όπως σημείωσε «οι κρατήσεις πάνε πάρα πολύ καλά παρά την άνοδο της πανδημίας». «Μέχρι τέλος του Ιουλίου οι στόχοι για το 40% του μεριδίου του 2019 έχουν υπερκεραστεί κατά πολύ. Σήμερα είμαστε πάνω από το 60% του 2019. Εάν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο διατηρήσουμε την καλή μας πορεία, θα έχουμε πετύχει τον στόχο του προϋπολογισμού και να θεραπεύσουμε σε μεγάλο βαθμό την οικονομική ζημιά του 2020» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ναι μεν, αλλά...

Παρά τις όποιες ελπίδες για επίτευξη των στόχων των αφίξεων και κυρίως των εισπράξεων από τον τουρισμό την τρέχουσα χρονιά - ο πήχης έχει τοποθετηθεί στην ανάκτηση του 50% των εισπράξεων του 2019, ο φόβος που απορρέει από την ρευστότητα των επιδημιολογικών δεδομένων εξακολουθεί να υπάρχει. Κι αυτό γιατί η μετάλλαξη Δέλτα επελαύνει, αυξάνοντας τα κρούσματα σε δημοφιλείς προορισμούς και πιέζοντας ταυτόχρονα το εγχώριο σύστημα υγείας, με την αύξηση των νοσηλευομένων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

Να θυμίσουμε ότι παρά την άρση των περιορισμών στη Μύκονο από τα ξημερώματα της Δευτέρας και την μερική σταθεροποίηση της κατάστασης, το νησί παραμένει σε επιφυλακή, με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να βρίσκονται υπ’ ατμόν για τυχόν νέες παραβάσεις. Την ίδια στιγμή δε, στο μικροσκόπιο των αρμοδίων αρχών βρίσκονται και άλλα νησιά, όπως η Πάρος και η Σαντορίνη, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων που καταγράφουν. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στο Δήμο Θήρας παρουσιάζεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού φτάνοντας την Κυριακή, στα 153,58 έναντι των 68,84 μία εβδομάδα πριν (μεταβολή +123,10%). Αύξηση παρουσιάζεται μάλιστα και στο μέσο όρο των κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών, ο οποίος ανέρχεται σε 22,43 από 12,86 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα (μεταβολή + 74,42%).

Έτερο αστάθμητο παράγοντα για τον τουριστικό κλάδο θα μπορούσαν να αποτελέσουν και τα μέτρα που θα λάβουν οι χώρες από τις οποίες προέρχονται οι τουρίστες για να τιθασσεύσουν την πανδημία, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και άλλες. Όπως επισημαίνουν φορείς του τουρισμού στο insider.gr «αν επανέλθουν μέτρα όπως η καραντίνα σε μια σειρά χωρών που στηρίζουν φέτος τον ελληνικό τουρισμό, τότε είναι βέβαιο ότι οι κρατήσεις θα πέσουν κατακόρυφα και η αισιοδοξία θα χαθεί».

insider

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *