ροή ειδήσεων

Τουρισμός: Με το βλέμμα στη Γερμανία – Αγωνία και προσδοκίες

Το μήνυμα που στέλνουν οι Έλληνες ξενοδόχοι από όλους τους προορισμούς της χώρας



Με το βλέμμα στραμμένο στη Καγκελαρία του Βερολίνου είναι ο ελληνικός τουρισμός καθώς πάνω που φαίνεται να αρχίσει να καταγράφει αυξημένες αφίξεις από τη Μεγάλη Βρετανία – χθες 27 Ιουλίου αναμένονταν στην Κρήτη, το πρώτο μεγάλο κύμα από Tui Βρετανία και Jet Tours – οι καμπάνες αρχίζουν να χτυπούν τώρα για τις αποφάσεις της Γερμανίας.


Αν αλλάξει κάτι επί το δυσμενέστερο με την Γερμανία καταστραφήκαμε είναι το μήνυμα που στέλνουν οι Έλληνες ξενοδόχοι από όλους τους προορισμούς της χώρας.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ώρες τα γερμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρουν ότι το γερμανικό υπουργείο Υγείας σχεδιάζει την εισαγωγή υποχρεωτικού αρνητικού τεστ κορωνοϊού για όλους όσους επιστρέφουν από οποιαδήποτε χώρα, στη Γερμανία είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε όχι.

Επίσης από χθες το Βερολίνο χαρακτήρισε την Ισπανία και Ολλανδία «περιοχές με υπερβολικό αριθμό κρουσμάτων» λόγω τη κατακόρυφης αύξησης νέων κρουσμάτων της πανδημίας. Όποιος δηλαδή επιστρέφει από τις εν λόγω περιοχές στη Γερμανία και δεν είναι πλήρως εμβολιασμένος ή δεν έχει αναρρώσει από κορωνοϊό μπαίνει υποχρεωτικά σε δεκαήμερη καραντίνα, την οποία έχει τη δυνατότητα να περιορίσει σε πέντε μέρες με ένα αρνητικό τεστ.

Έτσι ο προβληματισμός μεταξύ των παραγόντων του ελληνικού τουρισμού εντείνεται ενώ την ίδια στιγμή οι ξενοδόχοι καταγράφουν αυξημένες πληρότητες σε όλη σχεδόν τη χώρα.

Στην Κρήτη όπως αναφέρεται σχετικά με εξαίρεση ως ένα βαθμό την περιοχή των Χανίων όπου φαίνεται να υπάρχει μια υστέρηση από τους Σκανδιναβούς τουρίστες, λόγω των μέτρων προστασίας που λαμβάνουν οι χώρες της περιοχής, οι πληρότητες ξεπερνούν το 70% και όπως επισημαίνει ο κ. Νίκος Χαλκιαδάκης πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, εκτός απροόπτου η Κρήτη φέτος θα πιάσει το στόχο για 60% των αφίξεων και εσόδων του 2019.



Όλα αυτά βέβαια αρκείς να μην δημιουργηθεί πρόβλημα με τους Γερμανούς, για τον λόγω αυτό είναι σημαντικό να αυξηθεί ο ρυθμός εμβολιασμού στη χώρα. Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες τέσσερις εβδομάδες είναι οι πλέον κρίσιμες όπως είπε και ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, σε παρέμβαση του στο πρώτο πρόγραμμα της κρατικής ραδιοφωνίας.

Αυξημένες πληρότητες και στην Αττική

Η καλή εικόνα του Ιουλίου και Αυγούστου αποτυπώνεται καις την περιοχή της Αττικής όπου για παράδειγμα στα πολυτελή συγκροτήματα όπως το Cape Sounio οι πληρότητες είναι στα επίπεδα του 2019 και λίγο ψηλότερα, όπως μας ενημερώνουν, με βάση όμως το μειωμένο λόγω πανδημίας capacity.

Οι πληρότητες είναι στο 90% του νέου μειωμένο capacity αναφέρει στον ot.gr και ο διευθύνων σύμβουλος της Pyramis Hotels κ. Άλκης Παναγόπουλος, που ελέγχει το παραλιακό ξενοδοχείο Ever Eden. Στο σύνολο της χωρητικότητας της μονάδας οι πληρότητες φτάνουν στο 70% προσθέτει

Σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλο αλλά και άλλους συναδέλφους του καταγράφεται αυξημένη ζήτηση και από Έλληνες οι οποίοι στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας έναντι του κορωνοϊου θέλουν αν αποφύγουν πλοία και αεροπλάνα και επιλέγουν να κάνουν διακοπές εντός Αττικής, είτε στην Αθηναϊκή Ριβιέρα είτε στην Ανατολική Αττική

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εκτιμήσεις του κ. Ευγένιου Βασιλικού γενικού γραμματέα της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής Αργοσαρωνικού ο οποίος σημειώνει, ότι μια κινητικότητα καταγράφεται σε συγκεκριμένες περιοχές όπως είναι η παραθαλάσσιες και το κέντρο της Αθήνας. Σε αυτό έχουν βοηθήσει και οι απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ

Ωστόσο υπογραμμίζει είμαστε πολύ μακριά από τα νούμερα του 2019 ενώ αναφορικά με τα αποτελέσματα των ξενοδοχείων θα είναι θαύμα προσθέτει «να πιάσουμε τα νούμερα του 2020» όπου ας σημειωθεί η αγορά είχε ξεκινήσει με τρεις πολύ καλούς μήνες στην αρχή της χρονιάς.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το πως θα κινηθεί ο Σεπτέμβριος για τον οποίο τώρα δεν υπάρχει καθόλου εικόνα καθώς όλη η αγορά είναι last minute, συμπληρώνει.

Όπως σημειώνει παράγοντας της ξενοδοχειακής αγορά που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του αυτή την στιγμή η Αθήνα τρέχει στο 50% του 2019 αλλά αυτό αφορά τη σύγκριση μήνα-μήνα (δηλαδή Ιούλιο και Αύγουστο). Στο σύνολο του έτους η αγορά βρίσκεται πολύ χαμηλότερα και πολλά θα εξαρτηθούν από το πως θα πάνε οι επόμενοι μήνες. Ως τόσο δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά προσθέτει καθώς Σεπτέμβριο ανοίγουν τα σχολεία σε όλη την Ευρώπη, η αγορά των συνεδρίων δεν έχει επανέλθει πλήρως συνεπώς, όπως αφήνει να εννοηθεί, η εικόνα δεν θα είναι ιδιαίτερα ευοίωνη.

ot.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *