ροή ειδήσεων

Πώς η Πανδημία επηρέασε τις διακοπές μας;



Πολύ χαμηλότερο παραμένει το ενδιαφέρον των Ελλήνων ταξιδιωτών για τα ελληνικά νησιά. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η ανάκαμψη στον εγχώριο τουρισμό φαίνεται να αργεί καθώς πολλοί πολίτες διστάζουν να επισκεφθούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς σύμφωνα με δεδομένα που έρχονται στο φως από τη δημοφιλή πλατφόρμα Google Trends.
Μεγάλη η πτώση για το 2020

Συνολικά, το ενδιαφέρον στα 25 δημοφιλέστερα Ελληνικά νησιά, μειώθηκε ορατά κατά 37.25% σε σχέση με το 2019 για το 2020, κάτι που παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης για το 2021.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα, την πεντάδα των νησιών των περιοχών που επλήγησαν σημαντικότερα το 2020 από την πανδημία που μόλις είχε ξεκινήσει, το πρώτο εξάμηνο της προηγούμενης χρονιάς, συγκαταλέγονται οι:

-Μύκονος, με μειωμένο ενδιαφέρον κατά 61%

-Σαντορίνη, όπου η μείωση έφτασε το 53%

-Ζάκυνθος, με πτώση κατά 51%

-Κέρκυρα, χαμηλότερα κατά 47%

-Ρόδος, όπου το ενδιαφέρον μειώθηκε κατά 45%.

Σημαντική η άνοδος για το 2021

Αισιοδοξία, όμως, διαφαίνεται σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία όπου οι αναζητήσεις των Ελλήνων ταξιδιωτών αυξήθηκαν ξανά προς όλα τα νησιά, κατά 28.71% μεσοσταθμικά το 2021 σε σχέση με το 2020, παραμένοντας, ωστόσο μειωμένα κατά 19.23% σε σχέση με το 2019.

Τη μεγαλύτερη άνοδο μέσα στην επόμενη χρονιά καταγράφουν η Μύκονος (+66%), η Σαντορίνη (+54%), η Μήλος (+51%), η Ζάκυνθος (+47%) και η Νάξος (+42%).


Κράτησαν “χαρακτήρα” οι μη-τουριστικοί προορισμοί

Χαμηλό ωστόσο συνεχίζει να παραμένει το ενδιαφέρον για ορισμένους προορισμούς. Η Εύβοια καταγράφει σταθερότητα για το 2021, ένω είχε καταγράψει πτώση 14% το 2020, η Σκύρος, παρουσίασε άνοδο μόλις 5.8% ενώ χαμηλά ποσοστά ανάκαμψης καταγράφονται επίσης σε Σάμο και Ικαρία.
Μακριά ακόμη από τα επίπεδα του 2019

Με τις μικρότερες διακυμάνσεις να καταγράφονται στη Χίο, ήδη για το 2021 βρίσκεται στα ίδια σχεδόν επίπεδα με το 2019.

Δε συμβαίνει καθόλου το ίδιο όμως στις υπόλοιπες περιοχές: Τα νησιά που έχουν πληγεί περισσότερο σε σχέση με το 2019, είναι η Ικαρία (σωρευτική πτώση 35%), η Μύκονος (σωρευτική πτώση 34%), η Κρήτη και η Κέρκυρα (και οι δύο με σωρευτική πτώση 30%) και η Ζάκυνθος (σωρευτική πτώση -35%).

Λιγότερο εμφανές είναι το πλήγμα της πανδημίας στον εγχώριο τουρισμό σε Κύθηρα, Μήλο και Σύρο, όπου η πτώση του ενδιαφέροντος σε σχέση με το 2019 είναι ήδη κάτω από 10%.
Το λαμπερό παράδειγμα της Κύθνου

Το μοναδικό ελληνικό νησί που φαίνεται να ακολουθεί αντίθετη πορεία, είναι η Κύθνος η οποία αν και γνώρισε μείωση ενδιαφέροντος 9% στο 2020, το 2021 βρίσκεται 22% υψηλότερα σε σχέση με το 2019, έχοντας ουσιαστικά κερδίσει το στοίχημα της πανδημίας. Ήταν άλλωστε, το πρώτο COVID free νησί, σημειώνοντας ήδη από τον Μάιο εμβολιαστική κάλυψη 93%.



Το άρθρο αποτελεί έρευνα της Fuse με στοιχεία από την πλατφόρμα Google Trends.

eleftherostypos.gr 

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *