ροή ειδήσεων

Ελληνικές ταινίες που γυρίστηκαν στη Ρόδο







Τον Σεπτέμβριο του 1964 στη Ρόδο κατέφθασαν οι: Ρένα Βλαχοπούλου, Κώστας Βουτσάς, Ζωή Λάσκαρη, Μάρθα Καραγιάννη, Ανδρέας Ντούζος για μέρος γυρισμάτων της ταινίας, «Κορίτσια για φίλημα» του Γιάννη Δαλιανίδη


Είναι το τέταρτο μεγαλύτερο ελληνικό νησί με έναν διαχρονικό κοσμοπολίτικο αέρα, φυσικές ομορφιές, μεσαιωνικά κάστρα, βυζαντινούς ναούς και μνημεία που σε ταξιδεύουν σε άλλες εποχές. Ο λόγος για τη Ρόδο που ακριβώς λόγω αυτού του «μωσαϊκού», ανέκαθεν αποτελούσε το ιδανικό σκηνικό για κινηματογραφικές παραγωγές.


Στο «Σμαραγδένιο νησί» όπως την αποκαλούν, εκτός από τους Έλληνες παραγωγούς και αρκετοί από το Χόλιγουντ ανακάλυψαν το ιδανικό μέρος για να γυρίσουν κάποιες από τις μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές. Τα ετερόκλητα στοιχεία της, το αντάμωμα σε αυτήν διαφορετικών πολιτισμών που ο καθένας άφησε και κάτι να τον θυμίζει, οι απέραντες αμμουδιές της, τα καταγάλανα νερά της και η κοσμοπολίτικη αύρα της προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των παραγωγών, αποφασίζονταν να γυρίζουν στη Ρόδο τις ταινίες τους.

Ειδικά, τη δεκαετία του ’60, όπως αναφέρει το newsbeast.gr, έγινε το μεγάλο μπαμ και όχι άδικα τα επόμενα χρόνια την αποκαλούσαν και το… «Χόλιγουντ της Ελλάδας». Αν σκεφτείς πως στο νησί κατέφθασαν για γυρίσματα μεγάλοι αστέρες της «Μέκκας του κινηματογράφου», όπως ο Άντονι Κουίν, Γκρέγκορι Πεκ, Κλαούντια Καρντινάλε, Ρότζερ Μουρ, Τέλης Σαβάλας και πολλοί άλλοι.

Αλλά και η αφρόκρεμα του ελληνικού κινηματογράφου βρέθηκε για γυρίσματα στη Ρόδο, αφού πολλές γνωστές ελληνικές ταινίες γυρίστηκαν στο νησί.

Ελληνικές ταινίες που γυρίστηκαν στη Ρόδο

Στους περισσότερους όταν ακούνε για ελληνική ταινία που γυρίστηκε στο νησί της Ρόδου, έρχεται στο μυαλό το «Δόλωμα». Και όχι άδικα, αφού εκτός από την εισπρακτική επιτυχία που γνώρισε (και από τις καλύτερες ερμηνείες της Αλίκης Βουγιουκλάκη), πολλές από τις σκηνές της έχουν συνδεθεί με χαρακτηριστικά σημεία του νησιού, όπως το φινάλε (από τα ωραιότερα και εντυπωσιακά σε ελληνική ταινία) στην Καλλιθέα.

Έχω και κότερο πάμε μια βόλτα..


Το «Δόλωμα» γυρίστηκε το 1964, είναι σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου με πρωταγωνιστές εκτός από την Αλίκη, τους Αλέκο Αλεξανδράκη, Ανδρέα Μπάρκουλη και Ντίνο Ηλιόπουλο. Η συγκεκριμένη ταινία ανέδειξε τις ομορφιές του νησιού, ενώ μπορεί κανείς να πει πως αντικατοπτρίζει και την κοσμοπολίτικη εικόνα της Ρόδου εκείνη την εποχή με τις γεμάτες κόσμο πλαζ, τα μεγάλα ξενοδοχεία και τους ετερόκλητους τουρίστες.Ακόμα μία γνωστή ελληνική ταινία που γυρίστηκε στο νησί και μεταφέρει την ίδια κοσμοπολίτικη αίσθηση (με περισσότερη δόση χιούμορ) είναι τα «Κάτι κουρασμένα παλικάρια», του Ντίνου Δημόπουλου, με πρωταγωνιστές τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, τη Μπέτυ Αρβανίτη, το Διονύση Παπαγιαννόπουλο, τη Νόρα Βαλσάμη, το Χρόνη Εξαρχάκο και τη Μέλπω Ζαρόκωστα. Τα γυρίσματα έγιναν τον Αύγουστο του 1967, ενώ στην ταινία πολλοί νέοι του νησιού πήραν μέρος ως κομπάρσοι.

Τον Σεπτέμβριο του 1964 στη Ρόδο κατέφθασαν οι: Ρένα Βλαχοπούλου, Κώστας Βουτσάς, Ζωή Λάσκαρη, Μάρθα Καραγιάννη, Ανδρέας Ντούζος για μέρος γυρισμάτων της ταινίας, «Κορίτσια για φίλημα» του Γιάννη Δαλιανίδη.

Το 1970 η Ρένα Βλαχοπούλου και ο Χρόνης Εξαρχάκος επέστρεψαν στη Ρόδο για τα γυρίσματα της ταινίας του Γιάννη Δαλιανίδη, «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι». Σύμφωνα με το σενάριο, η Ρένα καταφθάνει στο νησί, όπου άγνωστη μεταξύ αγνώστων παριστάνει το μέντιουμ.

patrasevents


Σχόλια

  1. Ανώνυμος21/8/21 23:22

    Έζησα στην Ρόδο 8 υπέροχα χρόνια!!! Έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα σαν την Ρόδο πουθενά.Ποσο τυχεροί είστε ρε Ροδίτες σας ζηλεύω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος22/8/21 07:12

    ΤΩΡΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος22/8/21 10:44

    ΤΩΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΑΚΟ. ΓΑΤΑΚΙΑ Κ ΛΙΓΟ ΜΥΚΟΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *