ροή ειδήσεων

Αυτή είναι η πόλη με το ακριβότερο κόστος διαβίωσης



Το Τελ Αβίβ βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης του Worldwide Cost of Living (WCOL), για πρώτη φορά, αποτελώντας την πιο ακριβή πόλη στον κόσμο για διαμονή, ωθώντας το Παρίσι στη δεύτερη θέση μαζί με την Σιγκαπούρη.


Η ισραηλινή πόλη ανέβηκε από την πέμπτη θέση πέρυσι, στην κατάταξη WCOL, με το Παρίσι και τη Σιγκαπούρη να έπονται στη δεύτερη θέση, ακολουθούμενες από τη Ζυρίχη και το Χονγκ Κονγκ. Η Νέα Υόρκη βρέθηκε στην έκτη θέση, με τη Γενεύη στην έβδομη.

Γενικά, η κορυφή της κατάταξης εξακολουθεί να κυριαρχείται από ευρωπαϊκές και ανεπτυγμένες ασιατικές πόλεις, ενώ οι πόλεις της Βόρειας Αμερικής και της Κίνας παραμένουν πιο κάτω.

Το Τελ Αβίβ βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης φέτος, κυρίως επειδή το ισραηλινό νόμισμα, το σέκελ, έχει ανατιμηθεί, καθιστώντας το τοπικό κόστος πιο ακριβό όταν μεταφράζεται σε όρους δολαρίων ΗΠΑ. Η άνοδος της πόλης αντανακλά κυρίως τη ραγδαία άνοδο του νομίσματος, που ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου από την επιτυχημένη κυκλοφορία του εμβολίου για τον Covid-19. Το ισχυρό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, η ελκυστικότητα για τους ξένους επενδυτές τεχνολογίας και τα υγιή θεμελιώδη στοιχεία διατηρούν το σέκελ ισχυρό.


Σε όρους τοπικού νομίσματος, η μέση αύξηση της τιμής ήταν πιο μέτρια, μόλις 1,6%, αλλά οι τιμές του ενός δέκατου περίπου των αγαθών στην πόλη αυξήθηκαν σημαντικά, λόγω του καλαθιού αγορών, που περιλαμβάνει τα είδη παντοπωλείου. Οι τιμές των ειδών οικιακής χρήσης, των αυτοκινήτων και των καυσίμων αυξήθηκαν επίσης.

Σε σύγκριση με άλλες πόλεις, το Τελ Αβίβ είναι ένα ιδιαίτερα ακριβό μέρος για να αγοράσει κάποιος αλκοόλ (δεύτερο σε αυτή την κατηγορία), όπως, επίσης, στον τομέα των μεταφορών (επίσης δεύτερο), για αγορές ειδών προσωπικής φροντίδας (πέμπτο) και στην αναψυχή (έκτο). Κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις για τις δέκα κύριες κατηγορίες δαπανών, με τη βαθμολογία του δείκτη να αυξάνεται κατά 5 μονάδες από πέρυσι. Αυτό ήταν αρκετό για να ωθήσει το Τελ Αβίβ πάνω από το Παρίσι (Γαλλία), το οποίο βρέθηκε στην κορυφή της περσινής κατάταξης.

Σε Μέση Ανατολή και Αφρική οι φθηνότερες πόλεις

Στον αντίποδα, οι φθηνότερες πόλεις βρίσκονται κυρίως στη Μέση Ανατολή και την Αφρική ή στα φτωχότερα μέρη της Ασίας. Η Δαμασκός διατήρησε εύκολα τη θέση της ως η φθηνότερη πόλη στον κόσμο για διαμονή. Κατατάχθηκε στη χαμηλότερη θέση, σε επτά από τις δέκα κατηγορίες τιμών και ήταν μεταξύ των χαμηλότερων στις υπόλοιπες τρεις. Ενώ, οι τιμές αλλού έχουν γενικά σταθεροποιηθεί, στη Δαμασκό έχουν πέσει, καθώς η κατεστραμμένη από τον πόλεμο οικονομία της Συρίας αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες.


Η Τρίπολη, η οποία είναι αντιμέτωπη επίσης με πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις, κατατάσσεται δεύτερη και είναι ιδιαίτερα φθηνή σε τρόφιμα, ρούχα και μεταφορές.

Η Τρίπολη είναι μία από τις 40 νέες προσθήκες στη φετινή κατάταξη WCOL, ανεβάζοντας το σύνολο στις 173. Η πιο ακριβή από τις νέες “αφίξεις” είναι το Εδιμβούργο (Ηνωμένο Βασίλειο), που ήρθε από κοινού στην 27η θέση, στο ίδιο επίπεδο με πόλεις με υψηλό κόστος ζωής, όπως π.χ. τα Ώκλαντ (Νέα Ζηλανδία) και η Μινεάπολη (ΗΠΑ). Δύο άλλες νέες πόλεις -η Στουτγάρδη (Γερμανία) και το Σαν Ντιέγκο (ΗΠΑ)- εισήλθαν επίσης στις κορυφαίες 50. Στην κατάταξη εισήλθαν έξι πόλεις των ΗΠΑ, οι οποίες έφτασαν όλες κοντά στη μέση της κατάταξης, μαζί με 11 κινεζικές πόλεις, με μέτριες τιμές. Ωστόσο, το ένα τέταρτο των νέων πόλεων μπήκε στην τελευταία 50άδα, συμπεριλαμβανομένων, κυρίως, φθηνών πόλεων όπως η Τύνιδα (Τυνησία) και το Αχμενταμπάντ (Ινδία).

Τα δεδομένα για την έρευνα συλλέχθηκαν μεταξύ 16 Αυγούστου και 12 Σεπτεμβρίου 2021, με τη ναυλαγορά να πλήττεται, εξαιτίας του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών των αγαθών.

Η κυμαινόμενη ζήτηση των καταναλωτών έχει, επίσης, επηρεάσει τις αγοραστικές συνήθειες, ενώ η εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει επηρεάσει τα νομίσματα, τροφοδοτώντας περαιτέρω τις αυξήσεις των τιμών.

Αυξημένες οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών

Ο δείκτης Worldwide Cost of Living, ο οποίος διερευνά το κόστος ζωής σε 173 πόλεις, συγκρίνεται με τις τιμές στη Νέα Υόρκη. Κατά μέσο όρο, σε όλες τις πόλεις για τις οποίες υπάρχουν συγκρίσιμα δεδομένα (και εξαιρουμένων τεσσάρων πόλεων που “υποφέρουν” από υπερπληθωρισμό ή πολύ υψηλό πληθωρισμό -το Καράκας, η Δαμασκό, το Μπουένος Άιρες και η Τεχεράνη), οι τιμές για αγαθά και υπηρεσίες που καλύπτονται από το WCOL έχουν αυξηθεί κατά 3,5% ετησίως, σε τοπικό νόμισμα, -το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού που έχει καταγραφεί την τελευταία πενταετία- έναντι αύξησης μόλις 1,9% την ίδια περίοδο πέρυσι.

Από τις δέκα κατηγορίες του δείκτη, οι μεταφορές έχουν σημειώσει τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών, με τις βαθμολογίες του δείκτη να αυξάνονται κατά μέσο όρο κατά 3,8 μονάδες. Το μέσο κόστος ενός λίτρου αμόλυβδης βενζίνης (το βασικό συστατικό αυτής της κατηγορίας) έχει αυξηθεί κατά 21%, αν και οι τιμές για τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν παραμείνει πιο σταθερές.

Οι τιμές έχουν, επίσης, αυξηθεί σημαντικά στις κατηγορίες αναψυχής, καπνού και προσωπικής φροντίδας. Το κόστος, για παράδειγμα, ενός πακέτου επώνυμων τσιγάρων είναι αυξημένο κατά 6,7%, κατά μέσο όρο. Οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων ήταν πιο μέτριες. Η μέση βαθμολογία του δείκτη για τα ρούχα έχει πράγματι μειωθεί από την τελευταία έρευνα, αποτελώντας τη μόνη κατηγορία για την οποία ισχύει αυτό. Ωστόσο, αυτό αντικατοπτρίζει, σε μεγάλο βαθμό, τις αυξήσεις στις τιμές των ρούχων στη Νέα Υόρκη, παρά τη μείωση αλλού.

money-tourism

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *