ροή ειδήσεων

Κλιμακώνει την ένταση ενόψει καλοκαιριού ο Ερντογάν: Κρίση σε πολιτικό επίπεδο και νέες μεταναστευτικές ροές - Πώς απαντά η Αθήνα



Στα ύψη ανέβηκε ξανά το θερμόμετρο όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά το βράδυ της Δευτέρας 23 Μαΐου με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προβαίνει σε μία πρόκληση άνευ προηγουμένου και μάλιστα σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Ο πρόεδρος Ερντογάν προχώρησε σε πολύ σκληρές δηλώσεις κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν υπάρχει κανένας Μητσοτάκης» για εκείνον πλέον ενώ πρόσθεσε ότι δεν θα ξανασυζητήσει μαζί του.


Η Αθήνα από την μεριά της απάντησε άμεσα μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου επιλέγοντας όμως να.. μην «σηκώσει το γάντι των σκληρών δηλώσεων» και να απαντήσει με ψυχραιμία πως δεν πρόκειται να μπει σε διαδικασία αντιπαράθεσης δηλώσεων με την τουρκική ηγεσία.


«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου.

Οι ακραίες δηλώσεις Ερντογάν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη


O Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι αθέτησε την υπόσχεσή του για μη επέμβαση τρίτων στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και για σύσταση στις ΗΠΑ να μη δώσουν στην Τουρκία τα F-16 και με αυτή την αφορμή προχώρησε σε «πύρινες» δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου:


«Όταν βγήκαν από το ΝΑΤΟ η Ελλάδα και η Γαλλία, η Τουρκία τους στήριξε τότε. Και τι έγινε; Βρίσκεται η Ελλάδα σε αρμονία μαζί μας αυτή τη στιγμή; Ο δρόμος της FETO (των γκιουλενιστών) προς την Ευρώπη αυτή τη στιγμή δεν περνάει μέσω Ελλάδας; Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 10 βάσεις στην Ελλάδα. Γιατί φτιάχνονται αυτές οι βάσεις στην Ελλάδα; Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια Ελλάδα που χρωστάει 400 δισ. Ευρώ σε ευρωπαϊκές χώρες».


«Μιλήσαμε μαζί τους. Στη συνάντηση συμφωνήσαμε ότι δεν πρέπει να βάλουμε τρίτες χώρες ανάμεσά μας. Από δω και μπρος ας σκεφτεί ο Μητσοτάκης. Εμείς είμαστε αυτάρκεις. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια Ελλάδα που προτείνει στις ΗΠΑ να μην δώσουν τα F-16 στην Τουρκία. Δεν υπάρχει κανένας Μητσοτάκης για μένα πλέον. Η Αμερική πιθανόν δεν θα αποφασίσει με βάση αυτά που είπε ο Μητσοτάκης», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.
Μαχητικά πέταξαν πάνω από το Βορειοανατολικό Αιγαίο


Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις Ερντογάν και η Τουρκία προχώρησε σε νέες προκλήσεις αυτή τη φορά από αέρος. Πιο συγκεκριμένα, δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 πέταξαν σε σχηματισμό αργά το απόγευμα της Δευτέρας στο βορειοανατολικό Αιγαίο ανεβάζοντας σε 41 τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου τη Δευτέρα και σε 5 τις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.


Από τις ελληνικές αρχές, είχαν καταγραφεί μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες οι πτήσεις σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους UAV, δύο κατασκοπευτικών CN-235, και ενός αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας ATR-72.


Τα συγκεκριμένα τουρκικά αεροπλάνα προέβησαν σε 40 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου (οι 6 έγιναν από το UAV και οι 34 από τα CN-235) ενώ σημειώθηκαν και 4 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, όλα τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.
Ερντογάν: «Θα ρίξουμε 6 νέα υποβρύχια στη Γαλάζια Πατρίδα μέχρι το 2027»


Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σε νέα πρόκληση ενώ βρισκόταν στην τελετή ναυπήγησης του νέου εγχώριου υποβρυχίου «Σελμάν Ρέις» στο ναυπηγείο Γκιολτζούκ στην Κωνσταντινούπολη. Από εκεί υποσχέθηκε μέχρι το 2027 να ρίξει στις θάλασσες της επονομαζόμενης Γαλάζιας Πατρίδας συνολικά 6 υποβρύχια, τουρκικής κατασκευής.


«Ναυπηγώντας ένα υποβρύχιο κάθε χρόνο, ξεκινώντας από φέτος, μέχρι το 2027 θα προσθέσουμε στο ναυτικό μας 6 νέου τύπου υποβρύχια. Δίνουμε μεγάλη σημασία σε αυτά τα επιτεύγματα, τα οποία δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε πριν από 15-20 χρόνια», ανέφερε, ενώ, φέρνοντας ως παράδειγμα και πάλι την εισβολή στην Κύπρο, δήλωσε ότι παρά τις προδοσίες και τα βρώμικα κόλπα των φιλικών προς εμάς χωρών, των συμμάχων μας και ιδιαίτερα των κρατών με τα οποία έχουμε σχέσεις, τα καταφέραμε. Ποτέ δεν ξεχάσαμε τις άδικες και παράνομες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας λόγω της Ειρηνευτικής Επιχείρησης στην Κύπρο.


Έχουμε υλοποιήσει πολλά έργα που θα κάνουν το Ναυτικό μας ισχυρότερο και αποτρεπτικότερο, για την ασφάλεια της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’», υποστήριξε.
Κρίση και στο μεταναστευτικό - Σε επιφυλακή ο Έβρος


Συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Λιμενικό Σώμα -και ειδικότερα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου- εξαιτίας πέντε ιστιοπλοϊκών σκαφών με 450 άτομα που είχαν αποπλεύσει από τα τουρκικά παράλια και προσπάθησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα με προορισμό κάποιο ελληνικό νησί. Το γεγονός προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στις ελληνικές Αρχές και σε συνδυασμό με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο, κινητοποιεί τους αρμοδίους που θέτουν σε εφαρμογή σχέδιο για επιπλέον μέτρα σε περιπολίες από γη και από θάλασσα.


Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου και του OPEN TV, οι πιέσεις που ασκούνται ειδικά τον τελευταίο ενάμιση μήνα, είναι έντονες και η «Κατεχάκη βρίσκεται σε εγρήγορση». Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Έβρο, παρατηρείται αύξηση των μεταναστευτικών ροών ακόμα και 20% σε σύγκριση με τον περσινό Απρίλιο.


Αυξάνονται οι περιπολίες στον Έβρο - Εντολή για συλλήψεις


Μόνο τον μήνα Μάιο -μέχρι και σήμερα 23 του μήνα- έχουν συλληφθεί 50 διακινητές και έχουν περάσει στη χώρα πάνω από 150 παράτυποι μετανάστες. Για τους λόγους αυτούς, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, έχουν δοθεί και συγκεκριμένες εντολές σε ό,τι αφορά στον Έβρο. Αυτές προβλέπουν αύξηση της επιφυλακής στο σημείο, αύξηση των περιπολιών ακόμα και μέσα στις νησίδες του ποταμιού, ενώ την ίδια ώρα έχει δοθεί εντολή για συλλήψεις παράνομων διακινητών.

ethnos


Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *