ροή ειδήσεων

Ανεπηρέαστες οι τουριστικές αφίξεις από τις επιπτώσεις του πολέμου στις διεθνείς αγορές



«Φουλάρουν» οι μηχανές του τουρισμού, προβληματισμός για το «ταμείο» των επιχειρήσεων


Η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει στην κορυφή των προτιμήσεων των ξένων τουριστών, αφού κάθε εβδομάδα αυξάνονται κατά εκατοντάδες χιλιάδες οι προγραμματισμένες θέσεις προς τα αεροδρόμια της χώρας. Ο Ιούνιος ετοιμάζεται να κάνει ποδαρικό με το «δεξί», προσθέτοντας ακόμα 716. 938 αεροπορικές θέσεις, αυξημένες κατά 14,8% σε σχέση με την εβδομάδα που διανύουμε και άλλες 753.361 θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις την εβδομάδα από 6 έως 12, δηλαδή μια νέα αύξηση που αγγίζει το 5,1% (στοιχεία Recovery Tracker, ΙΝΣΕΤΕ). Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η Ελλάδα κεφαλαιοποιεί φέτος την άριστη διαχείριση της πανδημίας που πέτυχε τις δύο προηγούμενες χρονιές αποδεικνύοντας πόσο ασφαλής προορισμός είναι, διατηρώντας όμως ταυτόχρονα και την ευθύνη να διαφυλάξει την ποιότητα του προορισμού μέσα στις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε και στον σκληρό ανταγωνισμό που επικρατεί στη Μεσόγειο.
Μάλιστα στην πρώτη θέση του πίνακα αφίξεων εξακολουθούν να «φιγουράρουν» οι Βρετανοί που είναι σαν να θέλουν να πάρουν «το αίμα τους πίσω» από τα περσινά τερτίπια του covid και τα «μπρος – πίσω» της κυβέρνησής τους μέχρι να καταφέρουν να φύγουν για διακοπές στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικά, έχουν προγραμματίσει σχεδόν 370.000 αεροπορικές θέσεις τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου και η παρουσία τους είναι εμφανής στο Ιόνιο, στα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και αλλού. Ακολουθεί η γερμανική αγορά που μοιάζει να «ξεθαρρεύει» σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με περίπου 355.000 προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις, η Ιταλία με περισσότερες από 120.000 θέσεις και έπονται οι Γάλλοι με 102.000 θέσεις. Από τους προορισμούς που θα υποδεχθούν τις πιο πολλές αφίξεις, στην πρώτη θέση παραμένει η Αθήνα και ακολουθούν το Ηράκλειο, η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Θεσσαλονίκη.

Κικίλιας: «Τουριστικές ροές που σπάνε ρεκόρ»

«Τα στοιχεία από τους μεγαλύτερους tour operators του εξωτερικού σπάνε ρεκόρ για φέτος. Και αναφέρομαι στις τουριστικές ροές που έχουμε ήδη: 500.000 ταξιδιώτες με απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ, 3 εκατομμύρια ευρωπαίοι τουρίστες από την TUI, 40% αύξηση από την Air France και την Transavia, νούμερο ένα προορισμός η χώρα μας για τη Γαλλία, πρώτη χώρα η Ελλάδα στον οδικό τουρισμό για τους Ρουμάνους, ένας στους δύο Σέρβους που θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό φέτος επιλέγουν Ελλάδα, πολύ αυξημένες οι ροές και από το Ισραήλ, η γερμανική Condor ξανά στην Αθήνα έπειτα από 25 χρόνια, από 15% έως 45% αύξηση στις κρατήσεις από Easy Jet, Jet2, British Airways και Ryanair», υποστήριξε o υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Άνθρωποι του χώρου εκτιμούν ότι ο τουρισμός θα δώσει και πάλι την πολύτιμη ανάσα στην κοινωνία - διότι ίσως δυσκολέψουν οι καταστάσεις από Φθινόπωρο.
Σε διαχωρισμό ότι η γενικά αισιόδοξη τάση που επικρατεί με βάση τις αυξημένες αφίξεις δεν συνδέεται απαραίτητα σε όλες τις περιπτώσεις, με αντίστοιχα καλή εικόνα των τουριστικών επιχειρήσεων, προχώρησε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος από τη Ρόδο, στην εκδήλωση για την παρουσίαση της εθνικής στρατηγικής για το 2030. Τόνισε χαρακτηριστικά πως οι επιχειρήσεις του τουρισμού φέτος θα κληθούν να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις, ως αποτέλεσμα των πληθωριστικών πιέσεων και της αύξησης του λειτουργικού και εργασιακού κόστους και επεσήμανε ότι το ζήτημα της έλλειψης εργαζομένων, το οποίο αποτελεί αντικείμενο κοινού προβληματισμού και μείζον θέμα για όλο το φάσμα των υπηρεσιών στην Ευρώπη, πρέπει να αντιμετωπιστεί με στρατηγική προσέγγιση.

Χρονιά μετάβασης το 2022;

Ως ένα μεταβατικό (και δύσκολο) στάδιο με μεγάλες προκλήσεις που απαιτούν επαγρύπνηση και σωστή αντιμετώπιση χαρακτηρίζουν άνθρωποι του τουρισμού τη φετινή θερινή περίοδο. Μεταβατικό, διότι η τουριστική δραστηριότητα περνά από την εποχή της πανδημίας και των τεράστιων πιέσεων, στην μετά covid εποχή, ενώ παράλληλα, η ενεργειακή κρίση και η εκρηκτική άνοδος του πληθωρισμού προκαλούν έντονο προβληματισμό που τείνει να συγκρατεί ακόμα και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εκτίμησε ότι οι εισπράξεις δεν θα μειωθούν και ότι έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, ο στόχος των 15 δις που έχει τεθεί μέσω του προϋπολογισμού είναι εφικτός (και ίσως ακόμα καλύτερα). Για τα ταμεία των επιχειρήσεων όμως ακόμη και εάν έχουν έσοδα παρόμοια με του 2019, το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδια, λόγω αυξημένου λειτουργικού και εργασιακού κόστους (αναμένεται να αυξηθεί και το κόστος δανεισμού).

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *