ροή ειδήσεων

Αλλαγή εικόνας για τη χώρα - Η ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο και οι αντιδράσεις



Για πρώτη φορά στον ναό της αμερικανικής Δημοκρατίας ακούστηκαν με σαφήνεια οι θέσεις του Ελληνισμού, από τα εθνικά μας θέματα και τις υπερπτήσεις, έως τα γλυπτά του Παρθενώνα
Η χθεσινή εικόνα από το Κογκρέσο ήταν πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα: ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που απευθύνθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο, στην ολομέλεια της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Έχοντας ακριβώς από πίσω του την πρόεδρο της Γερουσίας, αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, η οποία σε πολλά σημεία της χώρας κουνούσε επιδοκιμαστικά το κεφάλι της, αλλά και την πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόζι, η οποία του είχε απευθύνει την πρόσκληση, ο πρωθυπουργός συγκέντρωσε τουλάχιστον 10 φορές το standing ovation, το όρθιο χειροκρότημα δηλαδή, των Αμερικανών νομοθετών.


Όπως το έθεταν κυβερνητικές πηγές, τόσο η χθεσινή εμφάνιση στη Γερουσία, όσο και εν γενεί το κλίμα της επίσκεψης της ΗΠΑ, ήταν ενδεικτικά για την αλλαγή του διεθνούς κλίματος για τη χώρα. Μετά από χρόνια οικονομικής κρίσης και μνημονίων, αλλά και άλλων περιπετειών, η χώρα έφτασε να θεωρείται σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ και πυλώνας σταθερότητας σε μια περιοχή με διαρκώς ευμετάβλητες ισορροπίες. «Μια χώρα που κρατάει τα κλειδιά της ειρήνης και της ενεργειακής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», όπως το έθεταν χθες κυβερνητικές πηγές και όχι μια χώρα «φτωχός συγγενής» που εμφανίζεται μονίμως παραπονούμενη.


Ομολογουμένως, η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού δεν ήταν μόνο ένα προσωπικό ορόσημο της θητείας του, αλλά μια σημαντική εθνική στιγμή: για πρώτη φορά στον ναό της αμερικανικής Δημοκρατίας ακούστηκαν με αυτή τη σαφήνεια οι θέσεις του Ελληνισμού, από τα εθνικά μας θέματα και τις υπερπτήσεις, έως τα γλυπτά του Παρθενώνα και, βεβαίως, το Κυπριακό. Απαραίτητες, προφανώς, οι αναφορές στην αρχαία Ελλάδα και στη σύνδεση των ελληνικών αξιών με τις θεμελιώδεις αρχές της αμερικανικής Δημοκρατίας. Και αυτό κατέστη δυνατό χάρη στην αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, οι οποίες, όπως είπε προχθές ο κ. Μπάιντεν, δεν έχουν υπάρξει ποτέ σε καλύτερο σημείο. Και έχει μια επιπλέον αξία όταν το λέει ο κ. Μπάιντεν, ο οποίος διατηρεί δεσμούς με την ελληνοαμερικανική κοινότητα εδώ και σχεδόν 50 χρόνια.

Κολακευτικές αναφορές

Η ομιλία Μητσοτάκη, πάντως, φαίνεται πως άφησε άριστες εντυπώσεις στους Αμερικανούς νομοθέτες, με τη Νάνσι Πελόζι να επιφυλάσσει ένα μεγάλο κομπλιμέντο στον πρωθυπουργό κατά την αντιφώνησή της, στη δεξίωση που ακολούθησε. «Δεν ήταν υπέροχη η ομιλία; Θεωρώ πως ήταν μοναδικής έμπνευσης! Είπα και στον Πρωθυπουργό, αμέσως μετά, πως έχω ακούσει πολλές ομιλίες στην Κοινή Σύνοδο του Κογκρέσου. Όλες τους ιστορικής σημασίας, ενδιαφέρουσες και εξαιρετικές. Μία από αυτές, όμως, μου έχει μείνει στο μυαλό εδώ και δεκαετίες. Αναφέρομαι σε μια ομιλία του Václav Havel με θέμα τη δημοκρατία, πριν από 30 χρόνια. Η σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού είναι αυτής της κατηγορίας», τόνισε η κ. Πελόζι.

Και πολλοί Γερουσιαστές, όμως, χαριτολογώντας ζήτησαν από τον κ. Μητσοτάκη να…γράφει τις ομιλίες τους, μετά το πέρας της κοινής συνεδρίασης. Όπως είναι φυσικό, πολλοί έσπευσαν να βγάλουν φωτογραφίες με τον κ. Μητσοτάκης, ιδίως αυτοί που τον συνόδευαν, όπως οι Ελληνοαμερικανοί βουλευτές Τζεν Σαμπάνης, Κρις Πάπας και Νικόλ Μαλλιωτάκη, ενώ στο entourage του πρωθυπουργού ήταν και οι επιδραστικοί γερουσιαστές Μπόμπ Μενέντεζ, Μιτς Μακ Κόνελ και Τζίμη Ρις.

Οι αντιδράσεις


Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο δεν υπήρξε οξεία αντίδραση της αντιπολίτευσης. Ως και την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε εκδώσει επίσημη ανακοίνωση, ενώ σε παρόμοια γραμμή είχε κινηθεί και το ΚΙΝΑΛ. Ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αυτή την ώρα, έχει εστιάσει την κριτική του στην «απουσία συγκεκριμένων δεσμεύσεων» από μέρους των ΗΠΑ, με τον γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλο να σπεύδει χθες να μιλήσει για… αποτυχία.

Στον απόηχο της ομιλίας του κ. Μητσοτάκης στο Κογκρέσο, πάντως, άλλοι δεν συμμερίστηκαν τις επιφυλάξεις που είχαν εκφραστεί προηγουμένως. Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συνεχάρη τον Κυριακή Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για ιστορική ομιλία. «Ανέδειξε τον ρόλο Ελλάδας αλλά και Κύπρου για ασφάλεια και συνεργασία στην περιοχή μας. Καθοριστική για τον αγώνα της χώρας μας η ισχυρή θέση αρχών για το Κυπριακό», έγραψε ο κ. Αναστασιάδης.


Και ο Έλληνας επίτροπος και αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς έγραψε ότι «Οι ιστορικές ομιλίες του Κων. Καραμανλή στο Ζάππειο τον Μάιο του 1979, του Ζ.Κ. Γιούνκερ στην Ολομέλεια της Βουλής τον Απρίλιο του 2018 και η σημερινή του Κυρ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο οριοθετούν ξεκάθαρα την θέση του ελληνισμού στη Δύση και την Ευρώπη».


Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως που βρισκόταν σε θεωρείο του Καπιτωλίου την ώρα της ομιλίας, μαζί με την υπόλοιπη κυβερνητική αποστολή, υπογράμμισε ότι «η ατμόσφαιρα στην αίθουσα ήταν πολύ συγκινησιακά φορτισμένη. Η προσοχή όλων στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού απόλυτη, η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις και η Πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι παρακολουθούσαν κάθε λέξη του».



Και ο… σχεδόν διπλανός της κ. Κεραμέως, κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, όμως, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός «συνόψισε άρτια το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ελληνισμού, επανατοποθετώντας την Ελλάδα στο παγκόσμιο στερέωμα». Ομοίως ευτυχής που παρακολούθησε την ομιλία εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.


Ήταν, δε, χαρακτηριστικό το ενσταντανέ που «ανέβασε» στο twitter ο βουλευτής της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης, με συναδέλφους του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Θεόδωρος Ρουσόπουλος και τη Φωτεινή Πιπιλή να παρακολουθούν την ομιλία Μητσοτάκης από το πατρικό σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι Χανίων.

protothema


Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *