ροή ειδήσεων

Οι χαρτογιακάδες των Βρυξελλών αποδέχθηκαν την κατοχύρωση του… λαθραίου «Turkaegean»: Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ [video]



Στιγμιότυπο απο το βίντεο τουριστικής προβολής της Τουρκίας. Screenshot via YouTube 25/06/2022

Μπορεί οι ΗΠΑ να απέρριψαν μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Εμπορίου το αίτημα της Τουρκίας για κατοχύρωση του «Turkaegean» και τη χρήση του για διαφημιστικούς και τουριστικούς σκοπούς, ωστόσο η Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) έχει ανάψει εδώ και μήνες το «πράσινο φως» για χρήση του όρου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη “Ναυτεμπορική”, όπως αναφέρει έγγραφο που αναρτήθηκε στην EUTM, την ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κατοχύρωση εμπορικών σημάτων, φαίνεται ότι ο όρος έχει γίνει αποδεκτός από τις 15 Δεκεμβρίου του 2021, ενώ ως ημερομηνία λήξης ορίζεται η 16η Ιουλίου 2031.


Xθες, οι ΗΠΑ σταμάτησαν εν τη γενέσει της την έμμεση αλλά σαφή προσπάθεια της Τουρκίας να αμφισβητήσει την ελληνικότητα του Αιγαίου αλλά και να καρπωθεί για τουριστικούς και εμπορικούς λόγους την αίγλη του.Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ απέρριψε την αίτηση να κατοχυρώσει τον όρο «Turkaegean» για εμπορικές χρήσεις που προσπάθησε να πετύχει η Τουρκία στη χώρα αυτή.

Ήταν μια ξεκάθαρη και ηχηρή απάντηση της Ουάσιγκτον στο αίτημα της Τουρκίας προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να κατοχυρώσουν τον όρο «Turkaegean» και τη χρήση του για διαφημιστικούς και τουριστικούς σκοπούς.




Το αίτημα της τουρκικής πλευράς αφορούσε τη χρήση του όρου για διαφημίσεις στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, το Διαδίκτυο και αλλού, για την ενοικίαση τουριστικών ακινήτων, αυτοκινήτων, αλλά και την παροχή νομικών και άλλων υπηρεσιών.




Για το ζήτημα είχε εκφράσει την -σκληρή- άποψή του, στα τέλη Μαΐου, και ο Γιώργος Μπαμπινιώτης.

Ο καθηγητής Γλωσσολογίας είχε χαρακτηρίσει «διεθνή ντροπή» το γεγονός ότι η Τουρκία αποκαλεί το Αιγαίο «Turkaegean» και τη Μεσόγειο ως «γαλάζια θάλασσα», κάνοντας αναφορά στην ελληνικότητα του όρου Ege, τον οποίον χρησιμοποιούν οι Τούρκοι για το Αιγαίο από τότε που εμφανίστηκαν στην περιοχή.

«Σαν τα άλλα φαιδρά και επικίνδυνα του Erdogan: “η θάλασσά μας”, ή “γαλάζια πατρίδα” για τη Μεσόγειο Θάλασσα!», είχε αναφέρει επίσης ο κ. Μπαμπινιώτης, υπενθυμίζοντας ότι τον 16ο και τον 17ο αιώνα οι Τούρκοι την αποκαλούσαν «θάλασσα των Ελλήνων».




Με πληροφορίες από Greek Analyst, kathimerini.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *