ροή ειδήσεων

Επίσημο αίτημα της Ελλάδας στις ΗΠΑ για προμήθεια F-35



Υπεγράφη νωρίτερα σήμερα και μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να σταλεί το επίσημο αίτημα της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ για την προμήθεια F-35, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.


Σημειώνεται ότι πρόκειται για κάτι το οποίο είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η Ελλάδα ζητά να δεσμευτούν 20 αεροσκάφη F35, όπως είχε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός, και άλλα 20 υπό αίρεση.

Κυβερνητικά στελέχη σχολιάζοντας τις πληροφορίες ανέφεραν ότι είναι ζήτημα του υπουργείου Άμυνας και πρόκειται για μια διαδικασία που είναι δρομολογημένη εδώ και καιρό. Πρόκειται για την υπογραφή και την αποστολή του Letter of Request (LoR) που είναι το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΘΑ το Letter of Request (LOR) θα φύγει για τις ΗΠΑ από τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (ΓΔΑΕ) τις επόμενες ημέρες.

Το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει τις συναντήσεις του ΥΕΘΑ και του ΑΓΕΕΘΑ που αναμένεται να επισκεφθούν τις ΗΠΑ στις 28 Ιουλίου.

Την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την απόκτηση αεροσκαφών F-35 είχε εξάλλου κάνει γνωστή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος πριν από περίπου ένα μήνα, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με στελέχη του προγράμματος (JSF PO - Joint Strike Fighter Program Office) για το μαχητικό αεροσκάφος F-35, στην οποία συμμετείχε και ο Πρέσβης των ΗΠΑ Αθήνα Τζωρτζ Τσούνης.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε υπογραμμίσει τότε ότι σε συνέχεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, θα ξεκινούσε άμεσα, η διαδικασία απόκτησης αεροσκαφών F-35.
F-35: Γατί ανησυχούν την Τουρκία - Τα μεγάλα τους πλεονεκτήματα

Σύμφωνα με το TheTOC.gr, το F-35 του οποίου η αγορά τόσο έχει προβληματίσει την Τουρκία, είναι η επιτομή της σύγχρονης αεροπορικής τεχνολογίας. Ένα 5ης γενιάς μαχητικό stealth, στην ουσία ένα προηγμένο οπλοσύστημα, ένα ιπτάμενο ραντάρ και ένα "πολυεργαλείο” ικανό να πλήξει στόχους παντού, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.

Τα F-35 κατασκευάζονται με τη συνεισφορά συνολικά οκτώ χωρών, μεταξύ των οποίων είναι οι ΗΠΑ, η Βρετανία, Ιταλία, Καναδάς, Νορβηγία, Κάτω Χώρες, Δανία και Αυστραλία.


Έκανε την πρώτη του πτήση το 1990, αλλά υπήρξαν τεχνικά προβλήματα για να μπει τελικά στη μαζική παραγωγή αρκετά αργότερα. Το F-35 Lightning II είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων (multi-role fighter), μονοθέσιο, μονοκινητήριο, χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth).

Έχει την ικανότητα να συλλέγει στοιχεία από τους πολλαπλούς σένσορες που διαθέτει, τα οποία στη συνέχεια επεξεργάζεται με τον πανίσχυρο υπολογιστή του και τα διανέμει με τα συστήματα επικοινωνιών του.

Το μεγάλο του ατού είναι η ικανότητά του να εισέρχεται, χωρίς να γίνεται αντιληπτό, σε εναέριο χώρο όπου ενεργοποιούνται συστήματα αεραμύνης και εντοπισμού αεροσκαφών και να πραγματοποιεί ή συντονίζει αποστολές καταστολής αεράμυνας (Suppression of Enemy Air Defenses-SEAD). Για αυτόν τον λόγο θεωρείται και ως "όπλο πρώτου πλήγματος" καθώς αφού καταστείλει την εχθρική αεράμυνα μπορεί να προβάλει σημαντικούς εχθρικούς στόχους (στρατηγικές προσβολές).

Επιπλέον μπορεί να εκτελέσει αποστολές αεροπορικής υπεροχής, εγγύς αεροπορικής υποστήριξης, ηλεκτρονικών επιχειρήσεων και συλλογής πληροφοριών, αναγνώρισης και επιτήρησης.

Μπορεί να μεταφέρει οπλικό φορτίο οκτώ και πλέον τόνων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, αλλά να ληφθεί υπόψη πως η χρήση εξωτερικών οπλικών φορτίων ή δεξαμενών καυσίμων μειώνουν σημαντικά τις δυνατότητες ελιγμών αλλά και τα stealth χαρακτηριστικά του.

Χάρη στις μοναδικές του ικανότητες της χαμηλής παρατηρησιμότητας, των πολλαπλών αισθητήρων και της διανομής πληροφοριών, επιχειρησιακής εικόνας και στοχοποίησης, το F-35 καθίσταται ένα "ιπτάμενο επιχειρησιακό κέντρο".
Τι εξοπλισμό διαθέτει

Το F-35 είναι εξοπλισμένο με το κορυφαίων επιδόσεων ραντάρ AN/APG-81, τύπου AESA (Active Electronically Scanned Arrays-ενεργητικό radar ηλεκτρονικής σάρωσης). Επίσης διαθέτει το συστήματα στόχευσης EOTS (Electro Optical Targeting System) και το σύστημα προειδοποίησης AN/AAS-37. Αυτά σε συνδυασμό με τους προηγμένους αισθητήρες δίνουν στον πιλότο μια εξαιρετική και πλήρη εικόνα (integrated picture) του πεδίου μάχης. Ο πιλότος έχει τη δυνατότητα να λάβει στο κράνος του πολλαπλά στοιχεία από τους αισθητήρες του αεροσκάφους μέσω των Distributed Aperture System (DAS) και Helmet Mounted Display System.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εμπλεκόμενοι στο πρόγραμμα του F-35 κατάρτισαν ακριβές σχέδιο εκσυγχρονισμού του stealth μαχητικού με στόχο το μαχητικό να παραμείνει αξιόμαχο μέχρι το 2070, ενώ τα άλματα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης δημιουργούν τις προϋποθέσεις για πιο γρήγορους ρυθμούς και τον διαρκή εκσυγχρονισμό του F-35.

Νέοι αισθητήρες, πρωτοποριακά συστήματα υπολογιστών, ψηφιακή μηχανική και κυβερνοπληροφορική φέρνουν μια νέα εποχή αλλάζοντας για πάντα το τοπίο. Πολλά στοιχεία της τεχνολογίας stealth όπως η διαχείριση του θερμικού ίχνους, το ειδικό υλικό επικάλυψης ή οι διάφορες κατασκευαστικές τεχνικές στις νέες τους εκδόσεις μπορούν να ενσωματωθούν στο F-35.

capital

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *