ροή ειδήσεων

Τέλος στην «ευλογιά των πιθήκων». Η νέα ονομασία που αποφάσισε ο ΠΟΥ



Η παλαιά και η νέα ονομασία της νόσου θα χρησιμοποιούνται ταυτοχρόνως για έναν χρόνο. Ύστερα θα εκλείψει εντελώς η «ευλογιά των πιθήκων» ως ιατρικός όρος.

Η ευλογιά των πιθήκων, η λοιμώδης νόσος που απασχόλησε τον πλανήτη επί αρκετούς μήνες εντός του 2022, δεν θα αποκαλείται πλέον με αυτή την ονομασία, διότι είναι «ρατσιστική», ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η νέα ονομασία της θα είναι mpox, δηλαδή η συντομογραφία του όρου monkeypox. Οι δύο όροι θα χρησιμοποιούνται ταυτοχρόνως για έναν χρόνο. Ύστερα θα εκλείψει εντελώς η ευλογιά των πιθήκων, ως ιατρικός όρος.

Όπως εξήγησε ο Π.Ο.Υ. σε ανακοίνωση που εξέδωσε, όταν ξέσπασε η εφετινή επιδημία της νόσου, παρατηρήθηκαν στο διαδίκτυο και σε ορισμένες κοινότητες πολλά δημοσιεύματα με «ρατσιστική και στιγματιστική γλώσσα». Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, άρχισαν συζητήσεις για την εξεύρεση νέας ονομασίας.


Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Τον Μάιο του 2022, όμως, άρχισε να καταγράφεται σωρεία κρουσμάτων σε μη ενδημικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Μέχρι τις 10 Νοεμβρίου είχαν καταγραφεί 85 περιστατικά στη χώρα μας, σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Όλα τα κρούσματα είχαν αναφερθεί σε άνδρες. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 37 έτη (κυμαινόταν από 16 έως 62 ετών). Οι 24 από τους ασθενείς (ποσοστό 28% του συνόλου) είχαν ταξιδεύσει στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, εξ άλλου, η ευλογιά των πιθήκων προκάλεσε 20.887 κρούσματα έως τις 22 Νοεμβρίου 2022, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC). Τα κρούσματα αναφέρθηκαν σε 29 χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Παγκοσμίως, εξ άλλου, είχαν αναφερθεί μέχρι τις 23 Νοεμβρίου σχεδόν 80.900 κρούσματα σε 110 χώρες του κόσμου. Περισσότερα από 79.900 κρούσματα είχαν καταγραφεί σε 103 χώρες στις οποίες δεν ενδημεί η ασθένεια.

Φωτογραφία: iStock

iatropedia

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *