ροή ειδήσεων

Μεγαλύτερο ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας ζητούν οι περιφερειάρχεςΜήνυμα προς την κυβέρνηση έστειλαν οι περιφερειάρχες της Ελλάδας ζητώντας από τη Ρόδο όπου βρίσκονται για τις εργασίες του 8ου συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ) να έχουν ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας σε συνεργασία και με τους δήμους προς όφελος όλων των πολιτών.Το συνέδριο της ΕΝΠΕ ξεκίνησε χθες και ολοκληρώθηκε σήμερα στο ξενοδοχείο Rodos Palace με τη συμμετοχή περίπου 150 ατόμων και παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, καθώς και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, αλλά και αρκετών υπηρεσιακών παραγόντων, ενώ πολλοί το παρακολούθησαν διαδικτυακά.

Στην εισήγηση του ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησε μάλιστα ρητώς από την κυβέρνηση να κάνει άμεσα πράξη τη δέσμευσή της για κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ενώ επισήμανε πως η υποστελέχωση αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της λειτουργίας των Περιφερειών.


Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ υπογράμμισε ότι οι προτεραιότητες των 13 Περιφερειών της χώρας για τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής είναι:

-Η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στην παιδεία και την υγεία, με κατασκευή νέων σχολείων και νοσοκομείων.


-Οι ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες στην κατάρτιση, τη δια βίου μάθηση και την απασχόληση, με ειδικά προγράμματα για όλους.


-Η στήριξη και χρηματοδότηση του σπουδαίου έργου των κοινωνικών ιδρυμάτων.


-Η διασφάλιση της λειτουργίας υπνωτηρίων, δομών φροντίδας ατόμων τρίτης ηλικίας και δομών για ‘Ατομα με Ειδικές Ανάγκες.


-Η διασφάλιση της λειτουργίας δομών που υποστηρίζουν παιδιά και κακοποιημένες γυναίκες.

-Η πρόσβαση σε τρόφιμα, αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης των πιο ευάλωτων συνανθρώπων μας.

»Κεντρική μας επιλογή είναι αυτή: Δεν θα αφήσουμε κανένα συμπολίτη μας μόνο, κανέναν πίσω», είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.

Τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν οι Περιφέρειες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στην εμπέδωση της κοινωνικής συνοχής και την ουσιαστική στήριξη των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ανέλυσε ο Περιφερειάρχης Αττικής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΝΠΕ στη Ρόδο.

Ο Γ. Πατούλης ο οποίος προήδρευσε στη θεματική ενότητα «Οι Περιφέρειες δίπλα στους Πολίτες – Κοινωνική Συνοχή και Αλληλεγγύη», τόνισε ότι στη δυσμενή συγκυρία που διαμορφώνει η πανδημική κρίση και οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, η αυτοδιοίκηση ανέδειξε τον ουσιαστικό ρόλο του περιφερειακού θεσμού ως μηχανισμού καταρχήν ανάσχεσης και αντιμετώπισης των κρίσιμων καταστάσεων.

Κάτι το οποίο έχει αποδείξει και η ευρωπαϊκή εμπειρία, καθώς «το μοντέλο της περιφερειακής διακυβέρνησης έχει αποδειχθεί στην πράξη το πιο πετυχημένο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας των ισχυρών κρατών της Ευρώπης, πιο παραγωγικό και το κυριότερο, πιο κοντά στον πολίτη και τις ανάγκες του», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Παρεμβάσεις στη συγκεκριμένη ενότητα πραγματοποίησαν εκτός από τον κ. Πατούλη, ο Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο Γιάννης Τσακίρης, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η Ειρήνη Αγαπηδάκη, Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, ο Ιωάννης Πασπάλας, Προϊστάμενος Διαχειριστικής Αρχής ΟΠΕΚΑ, ο Φάνης Σπανός, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ο Παναγιώτης Νίκας, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο Νικόλαος Παπαδάκης Αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, κ.α..

Ψήφισμα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Στο πλαίσιο της θεματικής Ενότητας την οποία συντόνιζε ο κ. Πατούλης εγκρίθηκε ψήφισμα της ΕΝΠΕ με αφορμή την σημερινή Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών. Το ψήφισμα κατατέθηκε από το Προεδρείο και τα μέλη της ΕΝΠΕ. Στο ψήφισμα διατυπώνεται το διαχρονικό, εμφατικό και έντονο ενδιαφέρουν των Περιφερειών της Ελλάδας για την καταπολέμηση της κακοποίησης γυναικών και της έμφυλης βίας γενικότερα, ενώ εκφράζεται και η ισχυρή βούληση της ΕΝΠΕ για συνεργασία με το κράτος και τους αρμόδιους φορείς για την κατάρτιση μιας εθνικής στρατηγικής για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε το ψήφισμα ως ένα ολοκληρωμένο κείμενο, που αποτελεί την δομημένη πρόταση του Δεύτερου Βαθμού Αυτοδιοίκησης για την καταπολέμηση αυτής της σύγχρονης πανδημίας.

Οι Περιφέρειες δίπλα στους Πολίτες – Κοινωνική Συνοχή και Αλληλεγγύη

Ο Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή προστασία του πολίτη, εάν δεν επιτευχθεί η αποκέντρωση του διοικητικού μοντέλου. «Υπάρχουν εμμονές, οι οποίες πρέπει να ξεπεραστούν άμεσα» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε σε παραδείγματα ελλείψεων σε δομές υγείας νησιωτικών περιοχών: «Δεν μπορεί ένας υπουργός, όσο αποτελεσματικός και αν είναι, να συντονίσει χιλιάδες ανθρώπους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Μόνο οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, που έχουν άμεσο ενδιαφέρον και γνώση για τον τόπο, μπορούν να βρουν άμεση λύση». Τόνισε μάλιστα ότι στη «νέα Ελλάδα, που οραματίζεται η κυβέρνηση, ο ρόλος της αυτοδιοίκησης είναι πολύ σημαντικός στην επίτευξη της επιτελικότητας και της αποτελεσματικότητας του κράτους». «Καμία κοινωνία δεν πάει μπροστά, με πολίτες πολλών ταχυτήτων» υπογράμμισε ο Γ. Πατούληςκαι πρόσθεσε: «Για μας η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής αποτελεί προτεραιότητα, είναι η ισχυρή βάση για να στηρίξουμε το αναπτυξιακό μας οικοδόμημα», κάνοντας ιδιαίτερη μνεία για το θεσμικό πλαίσιο που έχει υιοθετήσει η Ε.Ε. για τις Περιφερειακές αρχές, όπως η ευελιξία στη διαχείριση των κονδυλίων, η θεσμοθέτηση του προσωρινού πλαισίου στήριξης των επιχειρήσεων, η δυνατότητα για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού γιατρών και νοσηλευτών κ.α..

Αισιόδοξες ήταν οι εκτιμήσεις του Περιφερειάρχη Αττικής για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής μέσω του νέου ΕΣΠΑ, το οποίο προβλέπει τη διάθεση 400 εκ. ευρώ για πληθώρα νέων δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα, με σημαντικά στοιχεία καινοτομίας, όπως η εγγύηση για το παιδί, η επιχορήγηση των φορέων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, η υποστήριξη της ενεργού και υγιούς γήρανσης, το πρόγραμμα προσωπικού βοηθού και κοινωνικού φροντιστή ΑμεΑ κλπ.

Ανέφερε μάλιστα ότι στο νέο ΕΣΠΑ προβλέπονται «εμβληματικές παρεμβάσεις με ισχυρό το αποτύπωμα της Περιφέρειας», όπως η ενίσχυση του θεσμού των ΚΕΠ Υγείας, η δημιουργία περιφερειακού μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών εργασίας και παρατηρητηρίου δημόσιας υγείας, στοχευμένες δράσεις ενδυνάμωσης γυναικών στην αγορά εργασίας, η συμμετοχή μειονεκτουσών ομάδων στην ενεργή κοινωνική ζωή και η δημιουργία του Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Ραφήνας, ενός εμβληματικού έργου προϋπολογισμού 36 εκ..

«Η αλληλεγγύη και η πρόνοια για όσους έχουν ανάγκη, αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρεια Αττικής» διαμήνυσε ο Γ. Πατούλης, ολοκληρώνοντας την ομιλία του

και πρόσθεσε: «Το έργο μας θα γίνει ακόμη πιο αποτελεσματικό, αν πραγματικά γίνει πράξη και στην Ελλάδα η αλλαγή στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους. Αν τολμήσουμε έστω και με καθυστέρηση δεκαετιών, να εμπιστευθούμε θεσμούς που χαίρουν της εμπιστοσύνης κι αποδοχής των πολιτών κι έχουν αποδείξει στην πράξη ότι μπορούν. Τώρα, κι όχι αύριο , είναι η ώρα της Περιφερειακής Διακυβέρνησης».

rpn.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *