ροή ειδήσεων

Ισχυρό ενδιαφέρον για αγορά πολυτελών κατοικιών στην Ελλάδα



της Εύας Οικονομάκη

Αμερικανοί και Βρετανοί επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για την απόκτηση μιας πολυτελούς κατοικίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον οίκο Greece Sotheby’s International Realty. Η μεγαλύτερη ζήτηση προέρχεται από τις ΗΠΑ, καθώς ένα στα πέντε αιτήματα τους πρώτους 9 μήνες του έτους προήλθε από Αμερικανούς. Ακολούθησε το Ηνωμένο Βασίλειο και η ελληνική αγορά συμπλήρωσε την πρώτη τριάδα. Μία θέση στη δεκάδα κατέλαβαν επενδυτές από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, το Ισραήλ, τον Καναδά, την Αυστραλία και το Βέλγιο.

 
Οι κορυφαίοι προορισμοί

Σε επίπεδο προορισμών στην κορυφή του ενδιαφέροντος για το 9μηνο του 2022 βρέθηκαν για μια ακόμη χρονιά η Κέρκυρα και η Μύκονος. Τα δύο νησιά, που συγκαταλέγονται στους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς πρώτης γραμμής, αντιπροσωπεύουν το 26,3% της συνολικής ζήτησης, με τα νότια προάστια της Αθήνας να συμπληρώνουν την τριάδα και την Πάρο, τη Ρόδο και την Τήνο να ακολουθούν. Ιδιαίτερης σημασίας είναι, πάντως, το γεγονός ότι σε βάθος 5ετίας έχει αναπτυχθεί σημαντικά και η ζήτηση για αρκετών εναλλακτικών προορισμών σε ολόκληρη την Ελλάδα. Εκτός από την Κρήτη που βρίσκεται στην 8η θέση, σε πόλο έλξης για τα Ατομα Ιδιαίτερα Υψηλής Καθαρής Θέσης ή αλλιώς για τους Ultra High Net Worth Individuals (UHNWI), όπως έχει επικρατήσει να αποκαλούνται διεθνώς, αναδεικνύονται η Κέα και η Εύβοια.

Την ίδια στιγμή, ο οίκος Greece Sotheby’s International Realty στο πρώτο market report που εξέδωσε για την Ελλάδα κατέδειξε την υψηλή ζήτηση που αποτυπώνεται στον σχετικό δείκτη, ο οποίος για το 9μηνο του 2022 διαμορφώθηκε στο 15,3% έναντι 13,2% και 12% για τις αντίστοιχες περιόδους του 2021 και 2020.
 

Διπλασιασμός του όγκου ζήτησης

Ενδεικτικό του ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι ο όγκος ζήτησης υπερδιπλασιάστηκε μέσα στην τελευταία διετία, αγγίζοντας τους πρώτους 9 μήνες του χρόνου τα 4,2 δισ. ευρώ από 1,7 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ η αξία της μέσης συναλλαγής, διατηρήθηκε μια σταθερά ανοδική πορεία, προσεγγίζοντας τα 2,9 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2022 έναντι 2,7 εκατ. και 2,5 εκατ. ευρώ τις αντίστοιχες περιόδους του 2021 και 2020.

Πάντως, αν και ο τελικός αριθμός συναλλαγών παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, υπήρξε πτώση σε σχέση με τον αριθμό των αιτημάτων. Πιο συγκεκριμένα, ενώ το 2021 έκλεισε με συμβόλαιο το 14,3% των αιτημάτων, το 2022 το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώθηκε στο 7,9%.
 

Περιθώρια ανάπτυξης

Και μπορεί ο δείκτης της ζήτησης να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο, υπάρχουν τεράστια περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης της αγοράς των premium κατοικιών, δεδομένου ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει ένα πολύ μικρό ποσοστό των διαθέσιμων πολυτελών ακινήτων στην περιοχή. Όπως αναφέρεται από τον οίκο Sotheby’s, από τις 74.000 πολυτελείς κατοικίες που εκτιμάται ότι θα πωλούνται ετησίως στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου (Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ιταλία, Κύπρος και Ελλάδα), η χώρα μας αντιπροσωπεύει μόλις το 4% σε όρους μονάδων ή το 3% ως προς την αξία (βάσει ζητούμενων τιμών).

tourismtoday

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *