
Την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων των εργαζομένων στον τουρισμό προκάλεσε η προωθούμενη αξιοποίηση εργαζομένων από τρίτες χώρες, η οποία απασχολεί το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.
Οι συνδικαλιστές, επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη σχετικά με τις αμοιβές που θα λαμβάνουν αυτοί οι εργαζόμενοι, τους όρους εργασίας, καθώς και την ασφάλισή τους.
Επιπλέον, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό (ΠΟΕΕΤ), υπογράμμισε ότι εδώ και δύο μήνες, αν και έχει υπογραφεί από τα δύο μέρη, δεν έχει καταστεί γενικώς υποχρεωτική, από το υπουργείο Εργασίας, η συλλογική σύμβαση στον κλάδο. Το ίδιο ισχύει και για τις τοπικές συμβάσεις στην Ρόδο, στο Ηράκλειο Κρήτης και στους νομούς Χανίων και Λασιθίου.
Ως αποτέλεσμα, η Ομοσπονδία έχει γίνει αποδέκτης καταγγελιών για ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας που τροποποιούν τις συμβάσεις των εργαζομένων τους και μειώνουν τους μισθούς στα επίπεδα του κατώτατου, με την δικαιολογία ότι δεν είναι μέλη της αντίστοιχης εργοδοτικής οργάνωσης.
Επιπλέον, οι περίπου 80.000 εποχικά εργαζόμενοι, έχουν μείνει χωρίς αποδοχές, μιας και από τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο στην καλύτερη περίπτωση, χάνουν το επίδομα ανεργίας. Έτσι θα πρέπει να περιμένουν έως τον Μάιο προκειμένου να αποκτήσουν εκ νέου, μηνιαίο εισόδημα, εφόσον επαναπροσληφθούν.
Δημήτρης Κωστάκος
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.