ροή ειδήσεων

Τι αλλάζει στις τραπεζικές συναλλαγές: «Σώστε» μέχρι 44 ευρώ τον μήνα αν…Τράπεζες: Υποσχέσεις για πακέτα ηλεκτρονικών συναλλαγών που θα σας σώσουν χρήματα κάθε μήνα. Τα πακέτα όμως χρεώνονται από 2 έως και 10 ευρώ. Τα υπέρ και τα κατά.

«Γινόμαστε Ευρώπη» και στις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές. Ειδικά μετά την πανδημία και την έκρηξη της ακρίβειας, βγήκαν στο «φως» οι εξωφρενικές χρεώσεις των τραπεζών, για διαδικασίες που ο πελάτης δεν έχει άλλο τρόπο πέρα από την ηλεκτρονική συναλλαγή με την τράπεζα.

Και καθώς οι τράπεζες βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα για τις χρεώσεις αυτές, τώρα διαρρέουν ότι θα πουλάνε «πακέτα εξοικονόμησης» που θα γλιτώνουν στον πελάτη τους από 7 έως και 44 ευρώ τον μήνα.


Αυτά τα πακέτα συναλλαγών, θα τα αγοράζετε και θα μπορείτε -αναλόγως τι θα επιλέξετε- να εκτελέσετε μέχρι έναν συγκεκριμένο αριθμό τραπεζικών εργασιών κάθε μήνα. Δηλαδή, πληρωμή λογαριασμών είτε κάποιες μεταφορές χρημάτων μεταξύ τραπεζών.

Θα χρεώνεστε κάθε μήνα με ένα ποσό, αντί να σας χρεώνει η τράπεζα ξεχωριστά για κάθε συναλλαγή που εκτελείτε κάθε φορά. Το συγκεκριμένο μοντέλο είναι ευρωπαϊκό και θα εξυπηρετήσει ιδιαίτερα τους χρήστες του e-banking.


Τι χρεώνουν οι τράπεζες σε προμήθειες

Ενδεικτικά, οι χρεώσεις, για παράδειγμα, για την ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας είναι κοντά στα 2,5 ευρώ, ενώ η πληρωμή λογαριασμών ενέργειας ή τηλεφωνίας επιβαρύνεται με περίπου 30 ή 40 λεπτά του ευρώ. Για να ανανεώσει κανείς τη χρεωστική του κάρτα όταν λήγει έχει ένα κόστος 5 ή 6 ευρώ, ενώ η συνδρομή της πιστωτικής κάρτας ξεκινά από τα 25 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 100 ευρώ, για όσους όμως έχουν αυξημένα προνόμια.


Ποιες είναι οι 12 προμήθειες των τραπεζών

Ο κατάλογος με τις προμήθειες των τραπεζών που επιβαρύνουν τους πολίτες αναλυτικά: Προμήθεια εισερχόμενου εμβάσματος.
Προμήθεια εξερχόμενου εμβάσματος (χρέωση για μεταφορά χρημάτων από τον λογαριασμό μίας τράπεζας σε λογαριασμό άλλης τράπεζας εσωτερικού).
Προμήθεια αποστολής χρημάτων (έμβασμα) σε τράπεζες εκτός ευρωζώνης.
Προμήθεια ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας.
Συνδρομή πιστωτικής κάρτας.
Προμήθεια επανέκδοσης χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας λόγω λήξης και λόγω κλοπής, απώλειας ή φθοράς.
Προμήθεια για πληρωμή λογαριασμών (ΔΕΚΟ, κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.).
Προμήθεια έκδοσης αντιγράφων κίνησης λογαριασμών/δανείων/πιστωτικών καρτών.
Έξοδα αξιολόγησης αιτημάτων δανείων.
Έξοδα νομικού και τεχνικού ελέγχου αιτημάτων δανείων.
Έξοδα συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες στο εξωτερικό (επιβάρυνση για τη μετατροπή συναλλαγών εξωτερικού σε ευρώ).
Προμήθεια για αγορά χρεογράφων του Ελληνικού Δημοσίου.
 

Πόσο κοστίζουν τα πακέτα συναλλαγών στις τράπεζες

Η τιμολόγηση των πακέτων που διαθέτουν σήμερα οι τράπεζες ξεκινάει από 2 ευρώ τον μήνα για τα πιο απλά πακέτα και φθάνει έως και τα 10 ευρώ τον μήνα. Με βάση τους υπολογισμούς των τραπεζών, η λογική αυτή οδηγεί σε έως και 4 φορές εξοικονόμηση χρημάτων τον μήνα για κάποιον που κάνει χρήση όλων των υπηρεσιών και συμφέρει καθώς συνοδεύεται με υπηρεσίες που δημιουργούν αξία στον πελάτη, όπως π.χ. η δωρεάν συνδρομή μιας πιστωτικής κάρτας, που σήμερα επιβαρύνεται με κόστος από 25-50 ευρώ τον χρόνο, ανάλογα με τα προνόμια που έχει κάθε κάρτα.

Κοινή πρακτική είναι η μετα- φορά ποσών έως 500 ευρώ ημερησίως από μία τράπεζα σε άλλη με μηδενικό ή πολύ μικρό κόστος, της τάξης π.χ. των 50 λεπτών ανά συναλλαγή μέσω της υπηρεσίας IRIS.


Η νέα πρακτική στις τραπεζικές χρεώσεις υπακούει στη φιλοσοφία ότι κάθε υπηρεσία έχει κόστος. Από την έκδοση της απλής χρεωστικής κάρτας έως τα bonus που εξαργυρώνει κάποιος που χρησιμοποιεί την κάρτα –χρεωστική ή πιστωτική- για τις καθημερινές συναλλαγές του, ή οι ειδοποιήσεις με sms για κινήσεις προϊόντων, ενσωματώνουν ένα κόστος το οποίο είναι πλέον εμφανές με τη μορφή π.χ. συνδρομής στην κάρτα. Ετσι ανάλογα με το αν κάποιος θέλει να διατηρήσει αυτά τα οφέλη με χαμηλότερο κόστος, μπορεί να ενταχθεί σε ένα από τα πακέτα συναλλαγών, που εξασφαλίζουν έναν συγκεκριμένο αριθμό «δωρεάν» συναλλαγών ή υπηρεσιών.

Η τιμολόγηση που προσφέρουν αυτή τη στιγμή οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να «εκπαιδεύσουν» τους συναλλασσόμενους σε αυτή την νέα πρακτική είναι προσιτή και όπως διαβεβαιώνουν αρμόδια τραπεζικά στελέχη, όσο το μοντέλο των ενιαίων τραπεζικών 1 συναλλαγών επεκτείνεται σταδιακά, τα οφέλη θα πολλαπλασιάζονται για τους καταναλωτές.


Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Eurobank που λανσάρει πιλοτικά το πακέτο συναλλαγών «My Blue Advantage», το οποίο με μόλις 0,60 ευρώ τον μήνα προσφέρει 1 πάγια εντολή για αυτόματη πληρωμή λογαριασμών όσο περίπου δηλαδή το κόστος μιας πάγιας εντολής- σε συνδυασμό με την έκδοση χρεωστικής κάρτας δωρεάν για 5 χρόνια, τη χρήση του λογαριασμού σε άλλη τράπεζα για την πραγματοποίηση μιας συναλλαγής, εκπτώσεις σε μεγάλους εμπόρους κ.ά.


Στόχος, να εξοικειωθεί ο πελάτης αποδεχόμενος τη μηνιαία χρέωση του λογαριασμού του ακόμη και με ένα συμβολικό κόστος της τάξης των 0,60 ευρώ, έτσι ώστε στη συνέχεια να αξιολογήσει το ενδεχόμενο να επιλέξει ένα πιο αναβαθμισμένα πρόγραμμα με περισσότερες επιλογές και φυσικά μεγαλύτερο κόστος. Χαρακτηριστικό της προωθητικής λογικής που ακολουθεί η τράπεζα είναι ότι το πακέτο «My Blue Advantage» προσφέρεται δωρεάν σε συνταξιούχους ή μισθοδοτούμενους που τηρούν τον αντίστοιχο λογαριασμό τους στη Eurobank ή για τους πελάτες που έχουν θέση (π.χ. καταθέσεις) άνω των 50.000 ευρώ.


Τα υπόλοιπα πακέτα συναλλαγών της Eurobank (My Silver, My Gold, My Platinum) εμπλουτίζονται με πρόσθετες δυνατότητες, όπως η δωρεάν (από 1 έως 5 συναλλαγές τον μήνα) μεταφορά χρημάτων σε τράπεζα του εσωτερικού -που με βάση το τιμολόγιο της τράπεζας στοιχίζει 1,2 ευρώ η μία ή έως 1 εισερχόμενο έμβασμα τον μήνα δωρεάν για κάποιον που θα επιλέξει το πιο αναβαθμισμένο πακέτο των 10 ευρώ τον μήνα σε συνδυασμό με απεριόριστες πάγιες εντολές για πληρωμή λογαριασμών, η δωρεάν συνδρομή της πιστωτικής κάρτας κ.ά.

Με κόστος μεταξύ 2-5 ευρώ τον μήνα τιμολογείται το πακέτο συναλλαγών με την επωνυμία «Value» της Εθνικής Τράπεζας, που δίνει τη δυνατότητα συγκεκριμένου αριθμού εμβασμάτων -1 ή 2 σε τράπεζα του εσωτερικού, δυνατότητα δωρεάν ενός εισερχόμενου εμβάσματος, 1 δωρεάν πληρωμή πιστωτικής κάρτας άλλης τράπεζας, έκπτωση 1 μονάδας στο επιτόκιο αγορών κ.ά. Το πακέτο συναλλαγών «εξόΦΛΥΣΗ» που προσφέρει η Τράπεζα Πειραιώς, εξασφαλίζει με κόστος από 10-25 ευρώ τον χρόνο έως 50 πληρωμές λογαριασμών ετησίως μέσω winbank.
xristika

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *