ροή ειδήσεων

Το βιώσιμο πρόσωπο του ελληνικού Τουρισμού στον διεθνή ΤύποΟ Τουρισμός αποτελεί σημείο αναφοράς για την εξέλιξη πολλών περιοχών, η άναρχη και ανεξέλεγκτη, όμως, ανάπτυξή του μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, με επιπτώσεις τόσο σε οικονομικό και κοινωνικό, όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο.


Στο πλαίσιο αυτό, τα νέα επενδυτικά σχέδια στον τουριστικό τομέα, θα πρέπει να υλοποιούνται με όρους ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης, που θα αναδεικνύουν το φυσικό κάλλος, την αυθεντικότητα και την αρμονία ενός τόπου, χωρίς να αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία του.

 

Ειδικά στα νησιά των Κυκλάδων, με το ιδιαίτερο και ευαίσθητο οικοσύστημα, μια επενδυτική προσέγγιση με σεβασμό στους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον, σε συνδυασμό με τη διατήρηση της γνησιότητας του κυκλαδίτικου τοπίου, αποτελεί ζητούμενο.

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, ο όμιλος Calilo της οικογένειας Μιχαλόπουλου, υλοποιεί επενδυτικά σχέδια στον τουριστικό τομέα, στο όμορφο νησί της Ίου, ενταγμένα στις Στρατηγικές Επενδύσεις Εθνικής Σημασίας. Επενδυτικά σχέδια τα οποία στηρίζονται σε ένα όραμα για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, που εστιάζει στην ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς του προορισμού και την αναβάθμιση της Ίου μέσα από ένα ποιοτικό τουριστικό προϊόν, το οποίο ταυτόχρονα διαφυλάσσει και αναδεικνύει την αυθεντικότητα του τόπου.

Το αναπτυξιακό μοντέλο του ομίλου Calilo έγκειται στον συνδυασμό πρότυπων υπηρεσιών φιλοξενίας και χαμηλής έντασης δόμησης, με τον όμιλο να δεσμεύεται να μην οικοδομήσει περισσότερο από το 1% της συνολικής ιδιοκτησίας του, ενώ πάνω από 80% των νέων επενδύσεων έχει οριστεί ως Περιοχές Προστασίας, όπου απαγορεύεται κάθε δόμηση και διατηρείται ο δασικός χαρακτήρας και το φυσικό ανάγλυφο του τοπίου. Έτσι, ο όμιλος αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού της Ίου για τις μελλοντικές γενιές κατοίκων και επισκεπτών.

Η περιβαλλοντοκεντρική αυτή προσέγγιση του ομίλου Calilo αναγνωρίστηκε πρόσφατα από το Αμερικάνικο περιοδικό Veranda, το οποίο συμπεριέλαβε το Calilo Resort στα καλύτερα βιώσιμα ξενοδοχεία στον κόσμο. Το γεγονός ότι μια ελληνική επιχείρηση σε ένα μικρό Κυκλαδίτικο νησί συμπεριλαμβάνεται σε τέτοιες λίστες από το διεθνή τύπο, αποτελεί όχι μόνο αναγνώριση της φιλοσοφίας που εκπροσωπεί η συγκεκριμένη επένδυση, αλλά και παγκόσμια προβολή για το νέο, πιο βιώσιμο πρόσωπο του ελληνικού τουρισμού.

Η Αμερικανίδα συντάκτρια Shayla Martin αναφέρει στο άρθρο της το πρόγραμμα Elektra Olive Tree Project, που υλοποιείται από το 2013 ως μια πρωτοβουλία προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος με στόχο την αποκατάσταση των οικοτόπων του νησιού που είχαν προηγουμένως καταστραφεί από πυρκαγιές ή αποψίλωση δασών. Περιγράφεται, συγκεκριμένα, ότι έχουν προχωρήσει σε φύτευση περισσότερων από 68.000 δέντρων και θάμνων στην Ίο, ενώ για τη νέα χρονιά προγραμματίζονται ακόμη 20.000 νέες δενδροφυτεύσεις.

Μέσω του Elektra Project, έχουν διασωθεί 625 υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα, από την ηπειρωτική Ελλάδα, τα περισσότερα από αυτά ηλικίας άνω των 300 ετών, τα οποία φαίνεται να προορίζονταν για καυσόξυλα. Αντ’ αυτού, μεταφέρθηκαν από τους ανθρώπους του Calilo στην Ίο, όπου τους δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία ζωής, που με τη βοήθεια ειδικών, το 97% από αυτά κατάφεραν να επιβιώσουν και να συνεχίζουν σήμερα την υπεραιωνόβια ζωή τους στο «νέο τους σπίτι».

 

Επίσης, το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει τους επισκέπτες στα καταλύματα του ομίλου Calilo με έναν ιδιαίτερο τρόπο: τους δίνει την ευκαιρία να υιοθετήσουν ένα από τα αρχαία ελαιόδεντρα, αποκτώντας το προνόμιο να ονοματίσουν το δέντρο τους επιλέγοντας ένα αρχαιοελληνικό όνομα. Οι επισκέπτες από όλο τον κόσμο έρχονται έτσι πιο κοντά στην ελληνική φύση και παράδοση, ενώ συνδέονται συναισθηματικά με το νησί με τρόπο που οδηγεί σε επαναλαμβανόμενες επισκέψεις μακροπρόθεσμα. Έχουν καταγραφεί, επίσης, περιπτώσεις αποφάσεων επενδυτικής πρωτοβουλίας στην Ίο ως αποτέλεσμα των συναισθηματικών δεσμών που δημιουργούνται μέσα από την ιδιαίτερη αυτή σύνδεση με τη φυσική ομορφιά του τόπου. Έτσι, η Ηλέκτρα, ο Ερμής, η Νιόβη, η Αθηνά και τα υπόλοιπα ελαιόδεντρα του Elektra Project, συνεχίζουν τον κύκλο της ζωής τους, ενισχύοντας παράλληλα την ομορφιά της Ίου, αλλά και την επισκεψιμότητα στο νησί.
money-tourism

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *