ροή ειδήσεων

Τι είναι η κεραυνοπληξία από την οποία πέθανε ο 26χρονος τουρίστας στη ΡόδοΠώς χάνει κάποιος τη ζωή του από κεραυνό


Ένας 26χρονος τουρίστας, λάτρης των extreme sports, έχασε τη ζωή του στη Ρόδο όταν κατά τη διάρκεια του μπάνιου του, εν μέσω βροχής, χτυπήθηκε από κεραυνό. Το συμβάν μάλιστα υπάρχει σε βίντεο που τράβηξε η φίλη του, η οποία του φώναζε «come out, come out» (βγες έξω, βγες έξω) και βρίσκεται στα χέρια της Αστυνομίας

Το αποτέλεσμα της ιατροδικαστικής έκθεσης έδειξε κεραυνοπληξία και ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το πώς χάνει κάποιος τη ζωή του από κεραυνό.


Η κεραυνοπληξία

«Η κεραυνοπληξία διαφέρει από την περίπτωση να μας χτυπήσει ο κεραυνός όταν είμαστε σε χερσαία επιφάνεια. Είναι διαφορετικές περιπτώσεις να σε χτυπήσει κεραυνός όσο είσαι σε χερσαίο έδαφος και όσο είσαι στη θάλασσα. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει η περίπτωση να σε χτυπήσει ο κεραυνός στο σώμα σου κατευθείαν, οπότε να προκληθούν άμεσες επιπλοκές από τα βολτ και τα αμπέρ τα οποία χτυπήσανε το σώμα. Στη θάλασσα υπάρχει και η περίπτωση που και παραδίπλα να χτυπήσει, και επειδή το ρεύμα κινείται οριζόντια στο νερό, να έχουμε δευτερογενή προβλήματα στο σώμα μας, οπότε μπορεί να πνιγεί ο ασθενής. Προβλήματα δηλαδή μπορεί να δημιουργήσουν στην κινητικότητα, στην αναπνοή ή στην καρδιά του και να συμμετέχει και ο μηχανισμός του πνιγμού», είπε αρχικά.


«Υπάρχουν τα θερμικά φαινόμενα όταν σε χτυπάει ο κεραυνός σε χερσαίο έδαφος και είναι έντονα, αλλά διαφέρουν με την θάλασσα. Στο νερό ο ηλεκτρισμός κινείται σε μικρό βάθος αλλά κινείται οριζόντια, συνεπώς υπάρχει μια ακτίνα μέσα στην οποία μπορεί να σε προσβάλει το ρεύμα. Γενικά οι κεραυνοί στη θάλασσα δεν είναι συχνοί. Είναι πιο συχνοί στο χερσαίο έδαφος. Ο κίνδυνος στη θάλασσα για τους κεραυνούς είναι εάν είσαι κοντά σε ακτή και όχι στα ανοιχτά. Κινδυνεύουν και όσοι είναι στην επιφάνεια της θάλασσας. Τα ψάρια δεν πεθαίνουν γιατί είναι βαθιά στο νερό και βαθιά δεν φτάνει ο ηλεκτρισμός του νερού. Επηρεάζεται μόνο ό,τι είναι στην επιφάνεια του νερού», πρόσθεσε ο κ. Γαλεντέρης.
 

Τι μπορούμε να κάνουμε

Ο κ. Γαλαντέρης συμβουλεύει να μην μπαίνουμε στη θάλασσα όταν έχει μπουρίνι.

«Όταν βλέπουμε μπουρίνι και μπορεί να χτυπήσει το σημείο που είμαστε, το προτιμότερο είναι να βγούμε από την ακτή ή να μπούμε πιο βαθιά. Κινδυνεύει όποιος είναι κοντά στην ακτή. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, χτύπησε ο κεραυνός την επιφάνεια του νερού και ο ηλεκτρισμός ταξίδεψε οριζόντια δεν επιδρά σε βάθος. Χιλιάδες βολτ και αμπέρ χτυπήσαν το σώμα του 26χρονου, όλα αυτά επιδρούν την ικανότητά του να κολυμπήσει αλλά μπορεί να επιφέρει και ακαριαίο θάνατο με αρρυθμία στην καρδιά και ουσιαστικά να καταλήξει κατευθείαν. Εδώ έχουμε ένα φαινόμενο το οποίο μπορεί να καταλήξει σε αποπνιγμό γιατί θα παραλύσει ουσιαστικά μέσα στο νερό, και θα πνιγεί παρά θα πεθάνει μέσα στο νερό. Τα χρονικά περιθώρια είναι κλάσματα του δευτερολέπτου, και δεν μπορεί μέσα σε τέτοιο διάστημα να δεις τον κεραυνό και να αποφάσισες τι να κάνεις και να προλάβεις να φτάσεις σε βάθος», συμπλήρωσε ο ιατροδικαστής.


Και πρόσθεσε: «Πρέπει να βγούμε στην άκρη και να προστατευτούμε σε έναν χώρο που να μην κινδυνεύομε από κεραυνό. Δεν μπαίνουμε στη θάλασσα ενώ υπάρχει μπουρίνι και φυσικά δεν μένουμε στην επιφάνεια της θάλασσας».


Πενταπόσταγμα

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *