ροή ειδήσεων

Τουρισμός: Οι αφίξεις “απογειώνονται”, ενώ ορισμένοι προορισμοί πάνε για νέο ρεκόρΟι κερδισμένοι τουριστικοί προορισμοί περιλαμβάνουν τις πόλεις Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Χανιά, Ρόδος, Κέρκυρα και Ζάκυνθος, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ για την περίοδο των τεσσάρων μηνών μέχρι τον Μάιο. Κάνοντας σύγκριση με τα αντίστοιχα στοιχεία του 2022, παρατηρείται αύξηση σε όλες τις γεωγραφικές ενότητες εκτός από τις Κυκλάδες και τη Πελοπόννησο για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2023.

Ειδικότερα, στην Κρήτη, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 304 χιλ. καταγράφοντας αύξηση κατά +39 χιλ. αφίξεις /+14,8%. Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στα αεροδρόμια των Δωδεκανήσων ανήλθαν σε 186 χιλ. (αύξηση 40 χιλ. αφίξεις/+26,9%). Τέλος, στη γεωγραφική ενότητα των Ιόνιων Νήσων σημειώθηκε άνοδος +2 χιλ./+1,7% ενώ καταγράφηκαν 101 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις.

Στον αντίποδα, στις Κυκλάδες σημειώθηκαν 49 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις (-6 χιλ./-11,5%) και στην Πελοπόννησο 8 χιλ. (-2 χιλ./-19,6%).
Οι επιδόσεις στα βασικά αεροδρόμια

Όπως αναφέρεται στο στατιστικό δελτίο, στο τετράμηνο, στο Διεθνές Αεροδρόμιων Αθηνών καταγράφηκαν 1,5 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +640 χιλ. αφίξεις /+71,3%. Ακολούθησε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης όπου καταγράφηκαν 529 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις (+ 158 χιλ./+42,6%).

Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου καταγράφηκε αύξηση +28 χιλ./+14,7% ενώ οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 220 χιλ. και στο αεροδρόμιο των Χανίων οι αφίξεις ανήλθαν σε 84 χιλ. παρουσιάζοντας άνοδο +11χιλ./+15,0%.

Στο αεροδρόμιο της Ρόδου καταγράφηκαν 155 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +40 χιλ./+35,0% ενώ στο αεροδρόμιο της Κω καταγράφηκαν 31 χιλ. διεθνείς αφίξεις παρουσιάζοντας οριακή μείωση – 667 επιβάτες/-2,1%.

Οι δύο πιο δημοφιλείς προορισμοί των Κυκλάδων καταγράφουν μείωση στο τετράμηνο. Στο αεροδρόμιο της Μυκόνου καταγράφηκαν 13 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση -4 χιλ./-25,8%, ενώ στη Σαντορίνη είχαμε 37 χιλ. διεθνείς αφίξεις και μείωση – 2 χιλ./-5,0%.

Τέλος, στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 75 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση +6 χιλ./+8,4% και στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 14 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση +2 χιλ./+16,2%.

Στα υπόλοιπα αεροδρόμια οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ήταν χαμηλότερες από 10 χιλ. επιβάτες.

Συνολικά, την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου καταγράφηκαν 2,7 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ξεπερνώντας τα επίπεδα του Ιανουαρίου-Απριλίου 2022 κατά +47,1%/+871 χιλ. αφίξεις.
Ανακάμπτουν και οι οδικές αφίξεις

Μετά την περσινή πτώση, φέτος η εικόνα είναι διαφορετική. Στο τετράμηνο καταγράφηκαν 1,7 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 902 χιλ. της περιόδου Ιανουαρίου- Απριλίου 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 85%. Μόνο τον Απρίλιο είχαμε 564 χιλ. αφίξεις και αύξηση κατά 76,6% σε σχέση με πέρσι.

Την πολύ καλή πορεία του τουρισμού φέτος επιβεβαίωσε και ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Παράσχης, αναλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα. Όπως είπε στην ανοικτή συνεδρίαση της 31ης τακτικής γενικής συνέλευσης, οι αεροπορικές αφίξεις εξωτερικού στην περιφέρεια και στο αεροδρόμιο της Αθήνας παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 11% σε σχέση με το 2019.

“Η αυξημένη ζήτηση για ταξίδι, η δυναμική ανάπτυξη του μεγαλύτερου αριθμού των παραδοσιακών αγορών, καθώς και η εμφάνιση νέων, δυναμικών κατηγοριών ταξιδιωτών αποτελούν σημαντικές ενδείξεις για τη θετική πορεία του τουρισμού κατά τη χρονιά που διανύουμε” τόνισε και συμπλήρωσε πως τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, τόσο από πλευράς προ-κρατήσεων, όσο και από πλευράς αεροπορικών θέσεων για τις περισσότερες περιοχές της χώρας, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, εκτός απρόσμενου αρνητικού απροόπτου, οι 31 εκατομμύρια αφίξεις και τα 18,2 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα του 2019 θα ξεπεραστούν φέτος.
sofokleous10


Σχόλια

 1. Ανώνυμος4/6/23 09:21

  ΟΙ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΓΕΜΑΤΑ. ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΦΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος4/6/23 19:34

  Φτώχεια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος5/6/23 00:11

  Έχουμε πει ξανά και ξανά πως δεν έχουν σημασία τα νούμερα των αφίξεων αλλά πόσα χρήματα αφήνουν στον τόπο οι απένταροι που παριστάνουν τους τουρίστες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος5/6/23 07:08

  ΟΤΙ ΠΟΙΟ ΦΘΗΝΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗ ΡΟΔΟ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *