ροή ειδήσεων

Αναμένεται το πράσινο φως από το ΣτΕ για τις καλοκαιρινές μετακινήσεις ιατρών στα νησιά


Σε…αγώνα δρόμου για να καλυφθούν κενά στις δομές Υγείας των νησιών ενόψει της μεγάλης επισκεψιμότητας του καλοκαιριού είναι το υπουργείο Υγείας και οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ).
 

Τα κίνητρα που έχουν δοθεί για μετακινήσεις υγειονομικού προσωπικού σε νησιά και άλλες τουριστικές περιοχές – 1.800 ευρώ το μήνα για γιατρούς επιπλέον των αποδοχών τους και 1.200 ευρώ για νοσηλευτές – έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των επαγγελματιών υγείας, όπως αποτυπώνεται από τα τηλεφωνήματά τους. Ωστόσο, οι αιτήσεις και, συνεπώς, οι μετακινήσεις δεν μπορούν να υλοποιηθούν εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ygeiamou.gr, η νομοθεσία απαγορεύει τις μετακινήσεις τη συγκεκριμένη, προεκλογική περίοδο, που βρίσκεται η χώρα μας. Η έναρξη των αιτήσεων και η διαδικασία των μετακινήσεων μπορεί να ξεκινήσει μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Ωστόσο, με σκοπό να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος και τα νησιά να στελεχωθούν ικανοποιητικά, το υπουργείο Υγείας μέσω της πρώην αναπληρώτριας υπουργού, Μίνας Γκάγκα, ζήτησε από πολύ νωρίς εξαίρεση από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Μέχρι στιγμής η εξαίρεση δεν έχει έρθει. Όπως πληροφορείται το ygeiamou.gr, η υπηρεσιακή Υπουργός Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, ανακίνησε το θέμα ώστε να μπορέσουν γιατροί και νοσηλευτές να μετακινηθούν άμεσα. Μάλιστα, το ενδιαφέρον εφέτος είναι περισσότερο «ζωηρό» σε σχέση με πέρυσι. Προς το παρόν και με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν αιτήσεις δεν μπορεί να προσδιοριστεί ένας αριθμός. Εμπειρικά, όμως, με βάση τα τηλεφωνήματα που δέχονται οι ΥΠΕ φαίνεται πως το εφετινό καλοκαίρι τα νησιά θα έχουν περισσότερους γιατρούς.

Πέρυσι, στη 2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου), στην ευθύνη της οποίας είναι η πλειοψηφία των νησιών, είχαν μετακινηθεί αθροιστικά 36 γιατροί και 60 νοσηλευτές τη θερινή περίοδο. Οι ανάγκες στη νησιωτική χώρα είναι αρκετές και παρότι προκηρύσσονται θέσεις για μόνιμο προσωπικό καταλήγουν άγονες σε αρκετές περιπτώσεις, λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος. Συχνά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) καταγράφει ελλείψεις. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Ενδεικτικά, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που συγκέντρωσε η ΠΟΕΔΗΝ, στη Ρόδο εξαιτίας λιγοστών νοσηλευτών και αναισθησιολόγων λειτουργούν δύο από τις επτά χειρουργικές αίθουσες. Στη Σύρο, έκλεισε η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) καθώς οι δύο γιατροί καρδιολόγοι μετακινήθηκαν στην καρδιολογική κλινική να καλύψουν κενά. Αντίστοιχα, στην Κω οι ανάγκες σε παθολόγους καλύπτονται με μετακινήσεις.

Γνωρίζοντας καλά την κατάσταση, το υπουργείο Υγείας θέσπισε οικονομικά κίνητρα για προσωπικό που μετακινείται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η σχετική ρύθμιση προβλέπει τη χορήγηση μηνιαίας αποζημίωσης ύψους 1.800 ευρώ, πλέον των μηνιαίων αποδοχών τους, σε όσους γιατρούς μετακινούνται από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023 σε συγκεκριμένες δομές της ίδιας ή άλλης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών. Εάν η μετακίνηση έχει διάρκεια μικρότερη του ενός μηνός, η αποζημίωση καταβάλλεται αναλογικά. Όσον αφορά στο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, το οποίο μετακινείται το ίδιο χρονικό διάστημα, χορηγείται μηνιαία αποζημίωση ύψους 1.200 ευρώ, πλέον των μηνιαίων αποδοχών τους.

Το «κυνήγι» για στέγη

Ενώ αναμένεται η εξαίρεση από το ΣτΕ, υπουργείο Υγείας και ΥΠΕ πραγματοποιούν διαρκείς επαφές για την επίλυση του προβλήματος της στέγασης. Η εξασφάλιση καταλυμάτων για τους υγειονομικούς σε πολλές περιπτώσεις καταλήγει μια…οδύσσεια. Όλοι θυμούνται, άλλωστε, την περίπτωση της Μήλου και τη διαμάχη μεταξύ του δημάρχου και του προέδρου του Κέντρου Υγείας για τη διαμονή ενός ορθοπαιδικού.

Η υπηρεσιακή Υπουργός Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, στο αυστηρό πλαίσιο που ορίζει ο ρόλος της για αυτό το μικρό διάστημα, ένα από τα ζητήματα που έχει βάλει ως προτεραιότητα είναι η επιτάχυνση στελέχωσης των νησιών. Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη Παρασκευή υποδέχθηκε την Υπουργό Τουρισμού, Ιωάννα Δρέττα, στο Υπουργείο Υγείας. Οι δύο Υπουργοί εξέτασαν τους τρόπους, με τους οποίους ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα θα αξιοποιηθούν, ώστε να στεγάσουν τους υγειονομικούς που θα στελεχώσουν τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Παράλληλα, για το ίδιο θέμα οι διοικήσεις των ΥΠΕ ασκούν συνεχόμενη πίεση σε δημάρχους και ξενοδόχους.

Τα ξενοδοχεία διαχρονικά συνεισφέρουν στην παροχή στέγης, όμως όχι στον ίδιο βαθμό για όλα τα νησιά και χωρίς μία συνέχεια. Για παράδειγμα, οι ξενοδόχοι συνηθίζουν, υπό συνεννόηση, να δέχονται έναν υγειονομικό ανά μία εβδομάδα ο καθένας στη μονάδα του, γεγονός που είναι εξαντλητικό για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και λειτουργεί αποτρεπτικά για τη μετακίνησή τους. Επιπλέον, σε ορισμένα νησιά οι τοπικές δημοτικές αρχές και οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων λειτουργούν πολύ βοηθητικά (πχ Ρόδος, Κως), ενώ υπάρχουν άλλα που δήμαρχοι και ξενοδόχοι δεν είναι συνεργάσιμοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός των 1800 ευρώ «μπόνους» που λαμβάνουν όσοι μετακινούνται, το κράτος τους καλύπτει 60 ευρώ την ημέρα για διαμονή, περίπου άλλα τόσα για διατροφή και τα εισιτήρια από και προς τον τόπο μετακίνησης.

πηγή: ygeiamou.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *