ροή ειδήσεων

Ζητούν σφίξιμο στα «Airbnb»


Ερευνα των ξενοδόχων προσδιορίζει τις απώλειες των ελληνικών ξενοδοχείων στα 73 εκατ. ευρώ στη Ρόδο και στα 22,4 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλία λόγω των φυσικών καταστροφών του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου.
Αυστηρότερο πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (τύπου Airbnb) ζητά ο ξενοδοχειακός κλάδος και ζητάει από την κυβέρνηση να ακολουθήσει τη διεθνή τάση που είναι ξεκάθαρη: κυβερνήσεις, δήμοι, τοπικές κοινωνίες, δικαστική εξουσία ρυθμίζουν με αυστηρότερο τρόπο τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Και την ίδια ώρα διατυπώνουν τις ενστάσεις τους για τη νέα φορολόγηση που επιβάλλεται στους επισκέπτες οριζόντια (τέλος ανθεκτικότητας για την κλιματική κρίση) και δημιουργεί ζήτημα ανταγωνιστικότητας, ενώ παραμένει το «αγκάθι» των 53.000 θέσεων εργασίας που «λείπουν» από τον κλάδο.



«Επειδή είδε το φως της δημοσιότητας μια έρευνα που πλέκει το εγκώμιο της βραχυχρόνιας μίσθωσης και του πόσο βοηθάει μεταξύ άλλων την απασχόληση, χρησιμοποιώντας –άκουσον άκουσον!– ξενοδοχειακούς πολλαπλασιαστές για τον υπολογισμό των θέσεων εργασίας, έχω να πω μονάχα ένα πράγμα: Φέρτε μας και τα ένσημα!» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός, στο πλαίσιο της 11ης γενικής συνέλευσης. Αναγνώρισε ωστόσο πως η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη «καταλαβαίνει, συμμερίζεται και υποστηρίζει τα αιτήματά μας.

Από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΞΕΕ, τη βελτίωση των προς ψήφιση ρυθμίσεων για τη βραχυχρόνια μίσθωση ζήτησε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Παράσχης, ο οποίος έθιξε και το θέμα των δημόσιων υποδομών. Οπως είπε, αποτελεί δομικό ζήτημα άμεσης προτεραιότητας προκειμένου να είναι των ιδιωτικών επενδύσεων και της εξέλιξης των τουριστικών μεγεθών. «Οι υφιστάμενες δημόσιες υποδομές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις απαιτήσεις των αυξανόμενων ροών, ειδικότερα, δε, εάν προσδοκούμε σε ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος με προτεραιότητα τους κατοίκους και κατ’ επέκταση τους επισκέπτες μας», υπογράμμισε ο Γιάννης Παράσχης.

Σε ό,τι αφορά τις απώλειες των ελληνικών ξενοδοχείων σε Ρόδο και Θεσσαλία λόγω των φυσικών καταστροφών του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου αγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) που παρουσιάστηκε στη Γενική Συνέλευση του ΞΕΕ. Ειδικότερα, λόγω των πλημμυρών στα ξενοδοχεία της Θεσσαλίας ακυρώθηκαν 189.000 διανυκτερεύσεις και οι εκτιμώμενες απώλειες εσόδων λόγω των ακυρώσεων διανυκτερεύσεων και εκδηλώσεων εκτιμώνται σε 22,4 εκατ. ευρώ, ενώ σε 1,03 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η «ζημιά» από την επιστροφή προκαταβολών σε μετρητά.

Οι απώλειες στη Ρόδο ήταν πολύ μεγαλύτερες από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου. Η απώλεια των συνολικών εισόδων στα ξενοδοχεία του νησιού εξαιτίας των ακυρώσεων τη φετινή τουριστική περίοδο εκτιμάται στα 73 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι ακυρώσεις κρατήσεων σε πληγείσες και μη περιοχές του νησιού έγιναν τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά τις πυρκαγιές (τελευταία εβδομάδα Ιουλίου και πρώτη εβδομάδα Αυγούστου).
efsyn


Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *