ροή ειδήσεων

Εργαζόμενοι ΔΕΥΑΡ: Να σταματήσει η ολοκληρωτική παράδοση του κοινωνικού αγαθού σε ιδιώτες



“Μεθοδικά, συστηματικά και οργανωμένα οι κυβερνήσεις της δεκαετίας που πέρασε προετοίμασαν με σωστό τρόπο την ιδιωτικοποίηση του νερού στην επαρχία.”, τονίζουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ Ρόδου σε ανακοίνωσή τους.

Και συνεχίζουν: “Στην περιοχή μας μετά το Νόμο Καλλικράτη δημιουργούνται συγχωνεύσεις των Δήμων σε ένα Δήμο και μια ΔΕΥΑ σε όλο το νησί με τα γνωστά προβλήματα στη λειτουργία, τιμολόγηση, οργάνωση και εργασιακά.

Τον περασμένο Μάρτη καταγγέλλαμε τη δημιουργία της ΡΑΑΕΥ, Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων όπου θα εποπτεύει τις επιχειρήσεις με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών υδάτων και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων.

Σήμερα η Κυβέρνηση με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία περιλαμβάνει σε νέο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την επίτευξη της αστικής ανθεκτικότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και την καταστολή της αυθαίρετης δόμησης, την συγχώνευση του έργου των υφιστάμενων Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης & Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) σε νέα μεγαλύτερα εταιρικά σχήματα, που θα αναλάβουν ευρύτερες περιοχές αρμοδιότητας, αρκετές φορές όλη την αντίστοιχη Περιφέρεια π.χ.(Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που συμπεριλαμβάνονται τα νησιά της Δωδεκανήσου και Κυκλάδων) οι νέες Επιχειρήσεις θα ονομάζονται Μείζονες Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (Μει.ΔΕΥΑ), παίρνοντας τη θέση των ΔΕΥΑ.

Οι Μει.ΔΕΥΑ Θα είναι διαδημοτικές επιχειρήσεις ειδικού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως ισχύει και με τις υφιστάμενες ΔΕΥΑ. Θα εποπτεύονται από το Συμβούλιο Στρατηγικής και Εποπτείας, μέλη του οποίου θα είναι οι Δήμοι στους οποίους παρέχουν υπηρεσίες. Επίσης, όργανο διοίκησής τους θα είναι μία 9μελή Εκτελεστική Επιτροπή και ένας Εκτελεστικός Διευθυντής, που θα επιλέγεται με κριτήρια αγοράς.

Με τις νέες επιχειρήσεις, που θα λειτουργούν υπό την εποπτεία της ΡΑΑΕΥ σε ό,τι αφορά στην τιμολόγηση των υπηρεσιών τους, θα περιοριστούν ζητήματα που οδήγησαν σε συσσώρευση ανείσπρακτων λογαριασμών και αυξημένες απώλειες νερού.

Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε και για την ιδιωτικοποίηση του νερού στην περιοχή μας, όπως και με τις παραλίες. Και το βασικότερο, το νερό της άρδευσης, το οποίο θα επιφέρει και αυξήσεις στα αγροτικά προϊόντα και όχι μόνο καθώς η μετατροπή του νερού σε μπίζνα για να έχουν κέρδη οι εργολάβοι σε όλη την επικράτεια, κάπως έτσι απλά και έμμεσα μετατρέπεται το νερό σε εμπόρευμα.

Πρόκειται για μία τεράστια αλλαγή που ετοιμάζει η Κυβέρνηση με πολλά ρίσκα για επιχειρήσεις που διαχειρίζονται ένα βασικό αγαθό, το νερό!

Να σταματήσουν τη γιγάντωση των επιχειρήσεων που έχει ως τελικό στόχο την παράδοση και εκτέλεση έργων από τις μεγάλες (γνωστές) εταιρείες. Να σταματήσουν τη σταδιακή και στο τέλος ολοκληρωτική παράδοση του κοινωνικού αγαθού σε ιδιώτες. Τα κόμματα, οι τοπικοί φορείς, τα κινήματα να πάρουν θέση στη σταδιακή ιδιωτικοποίηση του νερού που ξεκίνησε με τη θεσμοθέτηση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων και ολοκληρώνεται με το νέο νομοσχέδιο.”

πηγή: https://www.aftodioikisi.gr/

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *