ροή ειδήσεων

Μέδουσες-γίγαντες από την Ερυθρά Θάλασσα στη Ρόδο: Τι ανησυχεί τους επιστήμονες

Καθησυχαστική η δημοτική αρχή ενός όψει της τουριστικής περίοδου



Ανάστατη είναι η κοινωνία της Ρόδου μετά την εμφάνιση της τροπικής μέδουσας Rhopilema nomadica, η οποία παρατηρείται σε αρκετές παραλίες του νησιού. H συγκεκριμένη μέδουσα εμφανίστηκε στο νησί στα μέσα Μαρτίου και πλέον βρίσκεται σε αρκετές παραλίες του νησιού της Ρόδου.


«Σίγουρα η κλιματική αλλαγή παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτά τα θερμόφιλα είδη γιατί ευνοούν οι θερμοκρασίες οι υψηλές την αναπαραγωγή τους. Μπορεί να φθάσε σε μέγεθος εως και 90 εκατοστά και ένα μέτρο αλλα οι καταγραφές που έχουμε αφορούν άτομα 30-40 εκατοστα», σημείωσε η Παρασκευή Λουιζίδου, Βιολόγος υδροβιολογικού σταθμού Ρόδου – ΕΛΚΕΘΕ.
 

«Εισβολή» από την Ερυθρά Θάλασσα


Οι συγκεκριμένες μέδουσες έχουν κάνει… κατάληψη εδώ και έναν χρόνο στο Ισραήλ δημιουργώντας προβλήματα και στον τουρισμό, ενώ σε μεγάλους πληθυσμούς καταγράφονται επίσης σε Συρία, Λίβανο Κύπρο και Τουρκία. Συνολικά στη Μεσόγειο έχουν μπει τα τελευταία χρόνια περισσότερα από 1.000 ξενικά είδη από την Ερυθρά θάλασσα, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής αλλά και της έλλειψη ουσιαστικής προστασίας των θαλασσών.


Αποτελεσματικά μέτρα για τη βιώσιμη αλιεία


Η βιολόγος της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» Αναστασία Μήλιου με δηλώσεις της στην ΕΡΤ τόνισε: «απόλυτη προτεραιότητα να εφαρμόσουμε αποτελεσματικά μέτρα για τη βιώσιμη αλιεία για τη σωστή αλιεία και την προστασία των θαλασσών μας… αλλιώς την επόμενη σεζόν θα μιλάμε για ένα κόμη χειρότερο πρόβλημα που θα χειροτερέψει χρόνο με το χρόνο».
 

Δεν ανησυχούν στον δήμο


Καθησυχαστική εμφανίζεται η δημοτική αρχή βλέποντας την αναστάτωση που έχει προκληθεί και μάλιστα λίγο πριν το μεγάλο «κύμα» άφιξης τουριστών στο νησί. «Είναι κάτι παροδικό, δεν είναι ένα πρόβλημα το οποίο είναι σημαντικό και πρέπει να κινδυνολογήσουμε πάνω σε αυτό» υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού-Τουρισμού Ρόδου Γιώργος Τόπος.

Το αισιόδοξο σενάριο αναφέρει πως οι μέδουσες «εισβολείς» θα αποχωρήσουν από τη Ρόδο σύντομα καθώς θα παρασυρθούν από τα ρεύματα στην ανοιχτή θάλασσα.

 

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *