ροή ειδήσεων

Φορολογικές δηλώσεις: Email της εφορίας σε φορολογούμενους με έτοιμο το έντυπο για υποβολή

Τι πρέπει να προσέξετε όταν σας έρθει η ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ - Τα οφέλη και οι... παγίδες




Περίπου 900.000 email σχεδιάζει να στείλει φέτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε φυσικά πρόσωπα που θα βρουν έτοιμες, προς υποβολή, τις φορολογικές δηλώσεις τους. Εάν μάλιστα το επιθυμούν η εφορία θα τις υποβάλει από μόνη της πριν τη λήξη της προκαθορισμένης προθεσμίας υποβολής, ώστε ο υπόχρεος να μην επιβαρυνθεί με πρόστιμο για υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης.

Με την υποβολή της δήλωσης θα γίνεται αυτόματα η εκκαθάριση του φόρου, η ανάρτηση του εκκαθαριστικού στον λογαριασμό του φορολογούμενου στην πλατφόρμα myAADE και η ειδοποίησή του μέσω e-mail για την έκδοση του εκκαθαριστικού. Προϋποθέσεις για την υποβολή της δήλωσης από την ίδια την ΑΑΔΕ θα είναι:

• Η δήλωση αυτή να είναι ήδη αναρτημένη στον λογαριασμό του φορολογούμενου στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. (myAADE) και προσυμπληρωμένη από την Ανεξάρτητη Αρχή με τα ελάχιστα απαιτούμενα στοιχεία.


• Ο φορολογούμενος να μην έχει εισέλθει στην ηλεκτρονική εφαρμογή της πλατφόρμας myAADE για να την υποβάλει ο ίδιος μέχρι και λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής.

Τι θα κάνουν οι υπόχρεοι; Αν δεν έχουν άλλα εισοδήματα, πρέπει να τα ελέγξουν και:


• Είτε θα πατήσουν «αποδοχή και υποβολή δήλωσης» ώστε να αποσταλεί και να βγει εκκαθαριστικό.



• Είτε θα τα αφήνουν αμετάβλητα (ή και χωρίς να τα ελέγξουν καν ενδεχομένως), οπότε η Εφορία θα θεωρεί πως τα αποδέχονται και το Ε1 υποβάλλεται αυτόματα ως έχει την τελευταία ημέρα υποβολής δηλώσεων. Αυτό διευκολύνει κυρίως ηλικιωμένους και όσους έχουν ως μόνη πηγή εισοδήματος μισθούς και συντάξεις.
 

Προσοχή όμως στις παγίδες!

Για παράδειγμα:

• Δεν θα υποβληθεί δήλωση ή θα βγει «κενή» για όσους είχαν εισοδήματα για τα οποία η ΑΑΔΕ δεν έλαβε ηλεκτρονική πληροφόρηση ώστε να τα αναγράψει και να τα υπολογίσει μόνη της.


• Αν είχαν άλλα εισοδήματα (π.χ. μερίσματα, νοίκια, μπλοκάκια, αγροτικές εργασίες ή επιχείρηση) δεν απαλλάσσονται και πρέπει να τα συμπληρώσουν εμπρόθεσμα, αλλιώς κινδυνεύουν με πρόστιμα εκπρόθεσμης ή ανακριβούς δήλωσης.

• Όλοι θα δουν προ συμπληρωμένους τους τόκους καταθέσεων που είχαν το 2023. Σε περιπτώσεις κοινών λογαριασμών, όμως, η ΑΑΔΕ δεν μπορεί να διαχωρίσει αν ή σε ποιο ποσοστό οι καταθέσεις επιμερίζονται σε κάθε συνδικαιούχο. Αν δεν το κάνουν οι ίδιοι, όλοι οι συνδικαιούχοι θα χρεωθούν φόρο για το σύνολο των τόκων που εμφανίζονται στο ΑΦΜ τους από τα στοιχεία που αποστέλλουν οι τράπεζες. Όταν εφαρμόζεται κριτήριο καταθέσεων για τη χορήγησή τους, το ύψος τους υπολογίζεται αυτομάτως με βάση τους τόκους που εμφανίζονται στο Ε1 της περσινής χρονιάς, ανάγοντάς τα σε κεφάλαιο με βάση το αντίστοιχο μεσοσταθμικό επιτόκιο που ανακοινώνει η ΤτΕ.

Σε περίπτωση παράτασης της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και εφόσον η δήλωση έχει ήδη υποβληθεί από την ΑΑΔΕ για λογαριασμό του φορολογούμενου, αυτός θα έχει χρονικό περιθώριο να την ελέγξει εκ των υστέρων και εφόσον διαπιστώσει ότι κακώς δεν συμπλήρωσε κάποια πεδία, θα μπορεί να υποβάλει τροποποιητική δήλωση μέχρι τη νέα προθεσμία. Η δήλωση αυτή θα είναι εμπρόθεσμη και θα αντικαθιστά αυτόματα την ήδη υποβληθείσα.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *