ροή ειδήσεων

Η Lidl ie παραδέχθηκε ότι έχει γίνει λάθος στην επισήμανση του προϊόντος.


 

Η Αρχή ασφάλειας τροφίμων της Ιρλανδίας FSAI εξέδωσε ανακοίνωση ανάκλησης για τη σάλτσα Batts Ranch που πωλείται από την αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl. Η σάλτσα έχει ημερομηνία “καλύτερα πριν από” στις 17/01/2025 και σύμφωνα με την FSAI περιέχει γάλα, αυγό και μουστάρδα τα οποία δεν δηλώνονται στη λίστα συστατικών. Αυτό μπορεί να καταστήσει την παρτίδα μη ασφαλή για καταναλωτές που είναι αλλεργικοί ή δυσανεκτικοί στο γάλα, το αυγό ή/και τη μουστάρδα.

Ανακοίνωση προς τους καταναλωτές εξέδωσε και ή ίδια η αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl που παραδέχεται λάθος στην επισήμανση του προϊόντος καθώς δεν αναφέρονται τα συστατικά στη συσκευασία. «Εάν έχετε αγοράσει το παραπάνω προϊόν και έχετε αλλεργία στο αυγό, το γάλα ή τη μουστάρδα σας συμβουλεύουμε να μην το καταναλώσετε. Αντίθετα, επιστρέψτε το προϊόν σε κατάστημα Lidl για πλήρη επιστροφή χρημάτων, με ή χωρίς απόδειξη. Η Lidl επιθυμεί να ζητήσει συγγνώμη για την όποια ταλαιπωρία προκλήθηκε» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 

Η σάλτσα των Lidl ie που ανακαλείται λόγω αδήλωτων αλλεργιογόνων.

Δεν είναι η μοναδική φορά που τα Lidl ανακαλούν προϊόν λόγω λάθους στην ετικέτα. Πριν από περίπου ένα μήνα τα Lidl US ανακάλεσαν μακαρόν που περιείχαν μη δηλωμένα αλλεργιογόνα, τα Lidl Φινλανδίας τον Μάρτιο απέσυραν έτοιμο προς κατανάλωση γεύμα κοτόπουλο λόγω ανεπαρκών σημάνσεων συσκευασίας, όσον αφορά στα αλλεργιογόνα. Επίσης τα Lidl Αυστρίας και Γερμανίας ανακάλεσαν βούτυρο αμυγδάλου που περιείχε φιστίκια χωρίς να αναγράφεται στην ετικέτα.

Οι τροφικές αλλεργίες αποτελούν σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία με αλλεργικές αντιδράσεις που ποικίλλουν σε σοβαρότητα από γαστρεντερικές διαταραχές και ερεθισμούς του δέρματος έως αναφυλαξία, αναφυλακτικό σοκ και θάνατο. Οι καταναλωτές με αλλεργίες πρέπει να αποφεύγουν τα τρόφιμα με αλλεργιογόνα υλικά για να αποτρέψουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία αφού δεν υπάρχει θεραπεία.

Τα λάθη στην επισήμανση τροφίμων σχετικά με τα αλλεργιογόνα στην ετικέτα είναι συχνά στην βιομηχανία τροφίμων. Σε μελέτη του 2021 πραγματοποιήθηκαν δοκιμές αλλεργιογόνων σε 208 προϊόντα και 28 παρουσίασαν αδήλωτα αλλεργιογόνα δηλαδή ποσοστό πάνω από 13% που θεωρείται αρκετά υψηλό σε συνάρτηση με τον κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτων που πάσχουν από τροφική αλλεργία. Η πιο πρόσφατη τραγική περίπτωση στην Ελλάδα ήταν ο Θάνατος 17χρονης μαθήτριας, που ήταν αλλεργική στα γαλακτοκομικά και κατανάλωσε βούτυρο σε ξονοδοχείο της Κρήτης. Σε διεθνές επίπεδο μία 25 χορεύτρια στη Νέα Υόρκη που ήταν αλλεργική στα φιστίκια, επίσης τον Ιανουάριο, κατανάλωσε μπισκότα που δεν αναφερόταν στην ετικέτα ότι περιέχουν φιστίκια και έχασε της ζωή της.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *