ροή ειδήσεων

Τουρκία: Ο Χακάν Φιντάν στοχοποιεί Ελλάδα και Κύπρο μετά τις απειλές της Χεζμπολάχ

 


Επικίνδυνες δηλώσεις από τον Χακάν Φιντάν για τις απειλές της Χεζμπολάχ κατά της Κύπρου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας βάζει στο «κάδρο» και την Ελλάδα.

Για τις απειλές της Χεζμπολάχ κατά της Κύπρου τοποθετήθηκε ο Χακάν Φιντάν σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.Συγκεκριμένα, ερωτηθείς ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών για τις απειλητικές δηλώσεις του γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, κατά της Κύπρου σε περίπτωση επέκτασης του πολέμου στον Λίβανο, ο Χακάν Φιντάν, δήλωσε ότι «αντιμετωπίζουμε μία μεγάλη απειλή και κίνδυνο επέκτασης εδώ. Αυτός ο κίνδυνος θα συνεχιστεί όσο συνεχίζεται η γενοκτονία του Ισραήλ. Τώρα, ειδικά ο Λίβανος είναι στην ατζέντα» για να προσθέσει ότι «οι παράγοντες του Λιβάνου που απειλούν την Κύπρο είναι προάγγελος αυτού του γεγονότος».

Επισημαίνοντας το γεγονός πως υπάρχουν οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και τονίζοντας ότι, προς το παρόν, αυτές οι συγκρούσεις είναι χαμηλής έντασης και είναι πιθανό να παρασύρουν και άλλους δρώντες σε αυτές, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε:
«Από την αρχή προειδοποιούμε τους Ευρωπαίους δρώντες για την “ελληνοκυπριακή διοίκηση”. Ότι ο τόπος αυτός έχει μετατραπεί σε κέντρο επιχειρήσεων. Βλέπουμε συνεχώς στις αναφορές των πληροφοριών ότι η “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νοτίου Κύπρου” (σ.σ. όπως ο ίδιος αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία) χρησιμοποιείται ως βάση από ορισμένες χώρες σε επιχειρήσεις κατά της Γάζας. Όταν το αναφέραμε αυτό, ξαφνικά την ανακοίνωσαν ως βάση διοικητικής μέριμνας. Μία δραστηριότητα που κρύβει το γεγονός ότι είναι μία στρατιωτική βάση. Το γεγονός ότι χρησιμοποιείται για επιχειρήσεις προς τη Μέση Ανατολή δεν θα ωφελήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ελλάδα. Όταν είσαι συμμέτοχος στους εν εξελίξει πολέμους στη Μέση Ανατολή, αυτή η φωτιά θα έρθει να σας κάψει και εσάς. Είμαστε στην ίδια γεωγραφία, θα έρθει και θα μας βρει και εμάς. Οι περιφερειακοί δρώντες πρέπει να το δουν αυτό. Υπάρχει σοβαρή στρατιωτικοποίηση εκεί.
Για την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη

Ο Χακάν Φιντάν ανέφερε ότι η Άγκυρα εκλαμβάνει την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη ως απειλή και σχολίασε:

«Όταν ήμουν στο ΜΙΤ, παρακολουθούσαμε την ακροδεξιά στην Ευρώπη στην κατηγορία των απειλών. Η ίδια η Ευρώπη βλέπει επίσης την ακροδεξιά ως απειλή. Εφόσον εμπίπτουμε στον ορισμό της απειλής, αντιλαμβανόμαστε ως απειλές και τα θέματα που αποτελούν απειλή για τους συμπατριώτες μας. Η ακροδεξιά έχει εγκληματικό παρελθόν στην Ευρώπη κατά των Τούρκων και των μουσουλμάνων στην Ευρώπη. […] Λέω ότι οι ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης, ακολουθούν ήδη μια πολιτική σαν να είναι πάντα η ακροδεξιά στην εξουσία στις σχέσεις τους με την Τουρκία. Λένε ότι αν πάρουμε την Τουρκία στην ΕΕ, η ακροδεξιά θα δυναμώσει. Εδώ κάνουν λόγο για μία πολιτική αποστάσεων (σ.σ. έναντι της Τουρκίας). […] Στις σχέσεις τους με την Τουρκία, ήταν σαν να ήταν η ακροδεξιά στην εξουσία. Μερικές φορές λέμε ότι θα θέλαμε να έρθουν και να συναντηθούν μαζί τους. Υπάρχει μία Ευρώπη που πολέμησε ενάντια στον Χίτλερ και τους φασίστες, αλλά τώρα υπάρχει μία Ευρώπη που είναι ενάντια σε αυτές τις αρχές. Δεν άσκησε κριτική στον εαυτό της και αυτό το βιώνει σήμερα».

Ο ίδιος έκανε λόγο για σύγχυση και αντιφάσεις στην Ευρώπη λέγοντας: «Υπάρχει μια περίεργη σύγχυση. Λέτε ότι οι οικογενειακές αρχές καταστρέφονται, όμως υπάρχει ένας μουσουλμανικός πληθυσμός που το υπερασπίζεται αυτό. Λέω ότι πρέπει να τραβήξετε μια γραμμή ανάμεσα στο να είστε κατά των μεταναστών και κατά του πολιτισμού. Δεν υπάρχει απάντηση, λένε ότι έχετε δίκιο. Ασκούν πολιτική ταυτότητας για να κερδίσουν ψήφους. Συλλέγουν ψήφους λέγοντας ότι ο ξένος είναι κακός και επικίνδυνος. Το κίνημα περιθωριοποίησης του τουρκικού κόσμου, του Ισλάμ είναι αντίθετο με την αλληλουχία αξιών που υπάρχει στην Ευρώπη. Θα δούμε πώς θα ξεπεράσουν αυτή τη δοκιμασία».

«Είναι σημαντικό για την Ευρώπη να είναι μαζί με την Τουρκία, προκειμένου να γίνει (η ίδια) ένας πιο ανεξάρτητος και σίγουρος γεωστρατηγικός παράγοντας. Στην πραγματικότητα, το γεγονός ότι η Τουρκία φέρνει μαζί της έναν κόσμο εδώ είναι μια ευκαιρία για την ανθρωπότητα και την Ευρώπη να ενσαρκώσουν την έννοια της συμμαχίας των πολιτισμών» συμπλήρωσε.
Η Τουρκία και η ομάδα των BRICS

Ερωτηθείς για τα σενάρια περί ένταξης της Τουρκίας στην ομάδα των BRICS, ο Χακάν Φιντάν επικαλέστηκε προηγούμενες τοποθετήσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν τίθεται για την Τουρκία μετατόπισης του γεωπολιτικού της άξονα, προσθέτοντας πως «αναζητούμε τα δικά μας συμφέροντα, τις δικές μας αρχές και τη δική μας στάση. Είναι επίσης σημαντικό οι συνομιλητές μας να είναι προσηλωμένοι στις συμμαχίες στις οποίες ανήκουμε».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η χώρα του είναι υποψήφιο μέλος της ΕΕ, αλλά και σε άλλους οργανισμούς οικονομικής συνεργασίας, όπως «στην τεράστια οικονομική πλατφόρμα της Ασίας – Ειρηνικού». Είναι απαραίτητο να δούμε τις πλατφόρμες ως συμπληρωματικές και όχι εναλλακτικές μεταξύ τους, συμπλήρωσε και τόνισε πως «εάν η ΕΕ είχε τη βούληση να κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός, η προοπτική μας για ορισμένα ζητήματα εδώ θα μπορούσε να είχε αλλάξει ακόμη περισσότερο».

Αναφορικά με τις σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα, ο Χακάν Φιντάν, επισήμανε ότι στις διμερείς σχέσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές οι εξελίξεις στη Συρία, τα ενεργειακά ζητήματα, ο όγκος του διμερούς εμπορίου και η παρουσία στη Ρωσία των τουρκικών εταιρειών.

Υπενθύμισε ότι εκκρεμεί η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία. «Περιμένουμε την επίσκεψη του κ. Πούτιν στην Τουρκία. Υπήρξαν προσκλήσεις από τον πρόεδρό μας. Υπήρξε η δική τους και η δική μας εκλογική διαδικασία. Νομίζω ότι αυτά τα θέματα θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες» σημείωσε.

«Η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν κινούνται προς μια δομική εταιρική σχέση. Αυτό είναι κάτι που προκλήθηκε από τον πόλεμο» τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο Πούτιν απαρίθμησε μία προς μία τις προϋποθέσεις για να σταματήσει η Ρωσία τον πόλεμο στην Ουκρανία.

πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια

  1. Ανώνυμος25/6/24 12:25

    Για όλα φταίνε οι άλλοι οι μπουνταλάδες οι δικοί μας;Η είναι ριψάσπιδες και εθνομηδενιστές αυτοί που έδωσαν την άδεια να γίνει σε εκείνο το σημείο το hot spot.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *