ροή ειδήσεων

Βιβλίο για τη Σύμη του 1820-1920 – Φως στην ιστορία του νησιού των είκοσι προξενείων




«Σύμη 1820- 1920 – Μια Νησιωτική Πολιτεία στο Επίκεντρο των Γεωπολιτικών Μεταμορφώσεων της Ανατολικής Μεσογείου» είναι ο τίτλος του πρώτου από τους τρεις τόμους, αποτέλεσμα της πολύχρονης και πολύπλευρης έρευνας του Νικολού Βασ. Φαρμακίδη που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις ΒΕΡΕΤΑ.


Ο συγγραφέας διετέλεσε ε.τ. Πρόξενος της Ιταλίας στα Δωδεκάνησα και προϊστάμενος στο νυν Τμήμα ΠΕ.ΧΩ. Δωδεκανήσου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και προϊστάμενος του Τμήματος Συγκοινωνιών Δωδεκανήσου, ενώ παράλληλα ανέπτυξε πλούσια συνδικαλιστική δραστηριότητα. Γεννημένος στη Σύμη, απόγονος οικογένειας με πλούσια κοινωνική δράση στο νησί, είχε μπροστά του την πρόκληση της αναδίφησης στην πλούσια ιστορία της Σύμης και να τεκμηριώσει ή να αναιρέσει όπου χρειάζεται πολλές πληροφορίες, με τα ανάλογα τεκμήρια.




« Αυτό το νησάκι, η Σύμη, βρίσκεται γεωγραφικά στο σταυροδρόμι των μεγάλων εμπορικών δρόμων, Ανατολής – Δύσης και Βορρά – Νότου. Από εδώ περνούν, εδώ και χιλιετίες, όλα τα εμπορεύματα που προέρχονται από την Ασία (Κίνα, Άπω Ανατολή και Εγγύς Ανατολή) με προορισμό όλη την Ευρώπη. Από εδώ επίσης περνούν τα εμπορεύματα που προέρχονται από την Αφρική με προορισμό τον Εύξεινο Πόντο. Από τότε που ο άνθρωπος άρχισε να ταξιδεύει στη θάλασσα περνά από τη Σύμη» υποστηρίζει μιλώντας στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου ο κ. Φαρμακίδης.

«Η Σύμη με το να βρίσκεται στο γεωπολιτικό κέντρο του κόσμου ανέπτυξε υψηλής τεχνολογία πλοία και έπαιζε σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο» προσθέτει και συμπληρώνει: «Η πολιτική δύναμη της ήταν τέτοια που δεν αλώθηκε ποτέ. Οι εκάστοτε κατακτητές της Ρόδου, γνωρίζοντας ότι οι Συμιακοί με τα «ιπτάμενα πλοία» τους, όπως τα περιγράφουν οι χρονογράφοι του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή, που κυριαρχούσαν στη Μεσόγειο, δεν θα τους άφηναν να κάνουν κανένα βήμα και έτσι αναγκάζονταν να πάρουν τη Σύμη με το μέρος τους. Έτσι και ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής υπόγραψε Χάτ-ι Χουμαγιούν για τη Σύμη, ώστε να μένει ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος μέσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η ελευθερία αυτή της Σύμης ήταν προαιώνια, «κατ’ έθιμον» για τους κατακτητές (αντέτι). ΥΠΠΟ-Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου-Αρχαιολογικό Μουσείο Σύμης. Σπάνια εκθέματα από την πλούσια συλλογή του Μουσείου.

Είκοσι Προξενεία και Ακαδημία

Αυτός ήταν ο λόγος που οι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούσαν τη Σύμη ως πύλη εισόδου – εξόδου από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η Σύμη στις αρχές του 19ου αιώνα είχε 10 προξενεία και αργότερα έφτασε τα 20. Οι σχέσεις λοιπόν των Συμιακών με τα κέντρα εξουσίας της Ευρώπης ήταν πολύ στενές και αμφίδρομες».

Η διαχείριση αυτού του καθεστώτος στο νησί είχε ανάγκη από πολύ μορφωμένο προσωπικό στη Διοίκηση και αυτό δημιούργησε όπως μας λέει ο κ. Φαρμακίδης την ανάγκη να συσταθεί « πρώτη στον Ελληνικό χώρο, Ακαδημία το 1765, δηλαδή πανεπιστήμιο».

Να σημειώσουμε πως η Πατμιάδα του Γένους Σχολή -1713- είναι το αρχαιότερο σε λειτουργία και ιστορικότερο σχολείο της Ελλάδας με Θεολογική κυρίως κατεύθυνση. «Στην Ακαδημία της Σύμης λοιπόν μορφώνονταν σε πολύ υψηλό επίπεδο η τάξη των διοικούντων. Η Σχολή αυτή, της Αγίας Μαρίνας Σύμης, εξέθρεψε και την ιδεολογία που θα οδηγήσει στις 16.8.1821 στην κήρυξη Επανάστασης κατά των Οθωμανών, παρά τα οικονομικά της συμφέροντα.

Στο βιβλίο αυτό μετέγραψα τα γεγονότα που ακολούθησαν την Ελληνική Επανάσταση και πως τα διαχειρίστηκαν οι Συμιακοί. Μένει κανείς έκθαμβος από την πολιτική και διπλωματική δεινότητα των διοικούντων. Μια μακραίωνη διαχρονική γνώση, που δυστυχώς χάθηκε τις μέρες μας από τους Έλληνες που ως μοναδικό μέλημα έχουν το να μιμούνται τους Ευρωπαίους. Όπως θα έλεγε ο Νίτσε, μιμούνται τις καρικατούρες του πολιτισμού τους!».


ertnews.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *