Η γενική γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, Δήμητρα Λυγούρα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κόσμος» 93,8, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί προσωρινή δομή φιλοξενίας μεταναστών στη Ρόδο, με αφορμή το αυξανόμενο μεταναστευτικό ζήτημα στο νησί. Αναφερόμενη στις μεταναστευτικές ροές, σημείωσε πως «το νησί της Ρόδου δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα» και ότι αυτό το φαινόμενο έχει ξανασυμβεί, ειδικά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Αν και υπήρξε μείωση των αφίξεων τον Αύγουστο του 2024 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, ο μεγάλος αριθμός τουριστών που επισκέφθηκαν το νησί φέτος περιόρισε τις δυνατότητες μεταφοράς των μεταναστών προς άλλες περιοχές της χώρας.
Η κ. Λυγούρα εξήγησε ότι ο συνδυασμός του αυξημένου τουριστικού ρεύματος και των περιορισμένων ακτοπλοϊκών συνδέσεων έκανε πιο δύσκολη τη μετακίνηση των μεταναστών από τη Ρόδο. «Η δυνατότητα για μετακίνησή τους από το νησί της Ρόδου σε άλλα μέρη της Ελλάδας είναι περιορισμένη», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου παρατηρήθηκε αύξηση στις αφίξεις μεταναστών, ιδιαίτερα στα Δωδεκάνησα, χωρίς όμως οι συνθήκες να είναι «μη διαχειρίσιμες».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση των αστυνομικών υπαλλήλων να μεταφέρονται οι μετανάστες από τη Ρόδο σε δομές στην Κω ή τη Λέρο, η κ. Λυγούρα υπογράμμισε ότι οι μεταγωγές εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως η χωρητικότητα των δομών και η διαθεσιμότητα των δρομολογίων και των μέσων μεταφοράς. Τόνισε επίσης τη σημασία της συνεργασίας με την αστυνομία, προσθέτοντας ότι «έχουμε μία πάρα πολύ καλή συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ.» και πως πρέπει να εξεταστούν τρόποι βελτίωσης της ασφάλειας στην περιοχή, καθώς οι μετανάστες δεν βρίσκονται σε «ένα δομημένο περιβάλλον».
Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία δομής υποδοχής μεταναστών στη Ρόδο, η κ. Λυγούρα ανέφερε ότι αυτό το ζήτημα είχε τεθεί και πέρυσι, ενώ παραδέχτηκε πως «οι όροι που έχουμε δεν είναι οι κατάλληλοι». Συμπλήρωσε ότι η κατάσταση της αστυνόμευσης θα μπορούσε να βελτιωθεί αν υπήρχε μια δομή φιλοξενίας, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεργασίας με την τοπική κοινωνία και τη δημοτική αρχή.
Η γενική γραμματέας αποκάλυψε επίσης ότι υπήρξαν επικοινωνίες με τον Δήμο Ρόδου και προηγούμενες προσπάθειες για τη δημιουργία μιας προσωρινής δομής διαμονής των μεταναστών. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα επισκεφθεί τη Ρόδο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου για να συνεχίσει τις συνομιλίες με τοπικούς φορείς και να εξετάσει επιτόπου τις ανάγκες.
«Εμείς από την πλευρά του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου θα θέσουμε όλες τις λύσεις που μπορούμε να προσφέρουμε», κατέληξε η κ. Λυγούρα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να βρεθούν βιώσιμες λύσεις για να αποφευχθεί η επανάληψη της κατάστασης το επόμενο καλοκαίρι.
Πηγή:Enternow.gr
Δεν είναι μετανάστες όσοι περνάνε τα σύνορα παράνομα , είναι ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓίνεται αντικατάσταση του ελληνικού πληθυσμού με ασιάτες και αφρικανούς , κυρίως μουσουλμάνους. Τα σύνορα πρέπει να φυλάσσονται .
Ποιό παλιό εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο θα την πληρώσει την νύφη;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΗ ΔΟΜΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΙΩΧΝΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟ ΣΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΡΕ ΤΟΥΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥΣ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΠΟΡΩ ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΙΣΚΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΖΕΙ ΠΡΩΤΗ ΜΟΥΡΗ
ΔιαγραφήΤο μεγαλύτερο νούμερο είναι αυτός που έχουμε για πρωθυπουργό.Τι περιμένατε να είναι οι υφιστάμενοι του.Σε λίγο θα μας πουν λόγω έλλειψης ξενοδοχοϋπαλλήλων θα δημιουργηθούν δομές για την χειμερινή περίοδο να τους μπουντρούμιαζουν και την καλοκαιρινή να τους κάνουν σερβιτόρους και καμαριέρες.Και το ποιο βασικό χωρίς επίδομα ανεργιας.
ΑπάντησηΔιαγραφή