ροή ειδήσεων

Η δημοτική αρχή «κλέβει» σχεδόν ένα μισθό από τις σχολικές καθαρίστριες


 

Ρόδος, 10-09-2024

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη εργοδοτική αθλιότητα από το να «κλέβεις» τους πιο αδύναμους εργαζομένους! Στην συγκεκριμένη περίπτωση η δημοτική αρχή ξεπέρασε και τον προκάτοχό της (Καμπουράκης Α.). Η Γενική Γραμματέας και ο Δντης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν τήρησαν τα όσα ρητώς προβλέπονται στην Υπουργική Απόφαση 55472/2021 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Η ως άνω Υ.Α. ρητώς αναφέρει ότι οι σχολικές καθαρίστριες προσλαμβάνεται με συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου διάρκειας ίσης με το διδακτικό έτος (παρ.3, άρθρο 1). Δηλ. για το σχολικό έτος 2024-25, ως διδακτικό έτος ορίζεται το χρονικό διάστημα από την 02-09-2024 έως και τις 30-06-2025!

Αναρωτιόμαστε εάν η Γενική Γραμματέας και ο αρμόδιος Δντης έχουν τα προσόντα για τις θέσεις ευθύνης που καταλαμβάνουν στο Δήμο Ρόδου. Ας μας απαντήσουν, γιατί «εξανάγκασαν» τις σχολικές καθαρίστριες να υπογράψουν συμβάσεις με λιγότερη διάρκεια από το διδακτικό έτος. Δηλ. από τις 09-09-2024 έως και τις 16-06-2025!

Ως Εργατική Πρωτοπορία Δήμου Ρόδου εκτιμούμε ότι οι ως άνω υπάλληλοι (μετακλητός, υπηρεσιακός) έχουν σκοπίμως παρανομήσει από τα όσα ορίζει ο νόμος και η καλή πρακτική άλλων Δήμων της χώρας μας. Για τον λόγο αυτό, οφείλουν να απολογηθούν δημοσίως για τα κάτωθι πραγματικά γεγονότα: Η έγκριση του αρμόδιου Υπουργείου (Αρ. Πρωτ. 45941) με τις θέσεις σχολικών καθαριστριών ανά Δήμο δημοσιεύτηκε στις 11-07-2024.
Ο Δήμος Αθηναίων εξέδωσε την Ανακοίνωση Πρόσληψής τους (9ΔΣ7Ω6Μ-Λ7Λ) στις 17-07-2024 και ολοκλήρωσε την διαδικασία υποβολής αιτήσεων στις 31-07-2024.
Ο Δήμος Καλλιθέας εξέδωσε την Ανακοίνωση Πρόσληψής τους (9ΓΗ0ΩΕΚ-ΦΥΘ) στις 02-08-2024 και δημοσίευσε τους τελικούς Πίνακες Επιτυχόντων (Ρ7ΕΞΩΕΚ-2Ο2) στις 29-08-2024.
Οι συμβάσεις των σχολικών καθαριστριών στο Δήμο Καλλιθέας υπογράφθηκαν στις 02-09-2024 και η χρονική τους διάρκεια είναι ίση με αυτή του διδακτικού έτους, δηλ. από 02-09-2024 έως και 30-06-2025.

Σε αντίθεση με τους άλλους Δήμους, η Γενική Γραμματέας και ο Δντης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού ξεκίνησαν τη διαδικασία με καθυστέρηση σχεδόν 1 μήνα από την έγκριση του Υπουργείου, δηλ. στις 05-08-2024. Ομοίως, αυθαιρέτησαν και στην ερμηνεία του νόμου εις βάρος του δικαιώματος της εργασίας των σχολικών καθαριστριών, καθώς και οι συμβάσεις τους δεν είναι ίσης διάρκειας με το διδακτικό έτος, δηλ. από τις 02-09-2024 έως και τις 30-06-2025.

Ας μας απαντήσει ο Δήμαρχος Ρόδου. Ποιανού συμφέροντα εξυπηρετούνται με την καθυστέρηση στην πρόσληψή τους, καθώς και με την πρόωρη απόλυσής τους; Μήπως, η δημοτική αρχή ως εργοδότης εφαρμόζει την λαϊκή ρήση: «εάν δεν κλέψεις τον εργάτη, δεν βγάζεις κέρδος»;

Η Εργατική Πρωτοπορία Δήμου Ρόδου καταγγέλλει την εργοδοσία και τις ως άνω πρακτικές της. Δεν αποδεχόμαστε οι εργαζόμενοι να χάνουν τα ¾ από έναν μισθό, καθώς και την αντίστοιχη μείωση στην μοριοδότησή τους κατά 1 μήνα (17 μόρια)! Καλούμε τις σχολικές καθαρίστριες να μην αποδεχτούν ως «defacto» τις παρανομίες ή/και την παράβαση καθήκοντος εκ μέρους της εργοδοσίας (Γενική Γραμματέας, Δντης Παιδείας, πολιτισμού και Αθλητισμού).

Η εργοδοτική στάση του Δντη Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού οφείλει να καταγγελθεί από το Δ.Σ. του Συλλόγου μας. Η Αγωνιστική Κίνηση, μέλος της οποίας είναι ως συνδικαλιστής, φέρει και την ευθύνη για την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων! Ομοίως να καταγγελθεί και η εργοδοτική στάση του διασπαστικού σωματείου των σχολικών καθαριστριών, στο οποίο Πρόεδρος είναι μέλος της Αγωνιστικής Κίνησης και καθοδηγείται από την πλειοψηφία του Ε(ργοδοτικού) Κέντρου Ρόδου. Μέσα από την σιωπή τους, αποκαλύφθηκε και ο ρόλος τους!

Ως παράταξη καλούμε τον Δήμαρχο Ρόδου να αποπέμψει από τις θέσεις ευθύνης τους, τόσο την Γενική Γραμματέα, όσο και τον Δντη Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και να αποκαταστήσει την αδικία εις βάρος των σχολικών καθαριστριών επεκτείνοντας την χρονική διάρκεια των συμβάσεών τους, όπως ο νόμος ορίζει.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος13/9/24 15:03

    ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος14/9/24 06:14

    Προσλαμβάνουν τις γυναίκες αυτές στις 9 Σεπτεμβρίου και περιμένουν από αυτές να έχουν έτοιμο και καθαρό ένα ολόκληρο σχολείο έως την ημέρα του αγιασμού στις 11 Σεπτεμβρίου. Αν σκεφτείς ότι το σχολείο ήταν κλειστό δύο μήνες και η σκόνη έχει φτάσει ως το ταβάνι, φαντάσου πόσες ώρες υπερωρίες (απλήρωτες φυσικά!) δουλεύουν για να μπορέσει να ανοίξει το σχολείο στην ώρα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *