ροή ειδήσεων

Οι ανάγκες στην προσχολική αγωγή και τη δημιουργική απασχόληση είναι μπροστά μας…



Τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ για το έτος 2024-25 αναδεικνύουν την πολιτική ανικανότητα και της σημερινής κυβέρνησης ΝΔ στην κάλυψη της προσχολικής αγωγής και δημιουργικής απασχόλησης σε όλες τις οικογένειες. Πανελλαδικά απορρίφθηκαν οι αιτήσεις για 20.960 παιδιά. Επίσης, το ίδιο ισχύει και για 51.839 παιδιά, τα οποία ως δικαιούχοι λόγω της μη επαρκούς χρηματοδότησης δεν θα λάβουν την χορήγηση του voucher!

Στο Νότιο Αιγαίο «τυχερά» για voucher στάθηκαν μόνο 4.558 παιδιά. Όμως, δεν ήταν «τυχερά» τα υπόλοιπα 1.120 παιδιά, τα οποία ενώ είχαν πλήρη φάκελο δεν θα λάβουν το πολυπόθητο voucher. Δεν υπάρχουν δημοσιευμένα στοιχεία για το πόσα παιδιά απορρίφθηκαν στην Περιφέρειά μας (ή ανά Νομό/νησί).

Τα ως άνω στοιχεία αποκαλύπτουν ότι πάγια κυβερνητική πολιτική μέσω των voucher είναι η ιδιωτικοποίηση της προσχολικής αγωγής και της δημιουργικής απασχόλησης, κι όχι ο πολλαπλασιασμός της δυναμικότητας θέσεων με νέες – σύγχρονες δημοτικές δομές. Δυστυχώς, ευθύνες για το θέμα αυτό έχουν και οι εκάστοτε δημοτικές αρχές.

Η δημοτική αρχή Ρόδου σήμερα έχει εκτός λειτουργίας 3 δομές προσχολικής αγωγής, από τις οποίες οι 2 είναι στην πόλη της Ρόδου και η 1 στα Κολύμπια). Μόνο από τον Παιδικό Σταθμό της Ροδιακής Έπαυλης η συνολική δυναμικότητα του Δήμου Ρόδου έχει πέσει στις 668 θέσεις, εκ των οποίων οι 469 με voucher και οι 199 με τροφεία. Η κατάσταση είναι πιο απελπιστική στη δημιουργική απασχόληση. Υπάρχουν μόνο 2 ΚΔΑΠ-ΜΕΑ στην Ρόδο και άλλα 2 ΚΔΑΠ στην Αρχίπολη και Καλλιθιές. Δυστυχώς, αυτήν την κατάσταση παρέλαβε από την προηγούμενη. Όμως, αυτό δεν μπορεί να σταθεί ως δικαιολογία. Υπάρχουν ανάγκες για νέες δημοτικές δομές!

Η δημοτική αρχή Ρόδου δεν έχει μεριμνήσει τόσο για την έγκαιρη επαναλειτουργία των 3 βρεφονηπιακών σταθμών, όσο και για την δημιουργία νέων δομών προσχολικής αγωγής και δημιουργικής απασχόλησης, ώστε να καλύψει τις ανάγκες των οικογενειών της περιοχής μας. Προφανώς, συνεχίζει την ίδια πολιτική για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων εις βάρος του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου.

Δυστυχώς, οι υπόλοιπες παρατάξεις έχουν υποβαθμίσει τις πολιτικές της δημοτικής αρχής σχετικά με τις ως άνω δομές. Γι’ αυτό κι η Εργατική Πρωτοπορία Δήμου Ρόδου ήταν η μοναδική παράταξη από το Δ.Σ. του Συλλόγου που υπέβαλε στις 27-03-2024 σχετική αίτηση, ώστε να μην κλείσει καμία προσχολική δομή. Η παρέμβασή μας είχε αποτέλεσμα. Επισπεύσαμε τις απαιτούμενες ενέργειες εκ μέρους της δημοτικής αρχής για την έκδοση πιστοποιητικών πυρασφάλειας σε όλες τις προσχολικές δομές. Όμως, δεν επαναπαυόμαστε. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε τόσο την επαναλειτουργία των 3 βρεφονηπιακών σταθμών, όσο και τη δημιουργία νέων δημοτικών δομών, προσχολικής αγωγής και δημιουργικής απασχόλησης.

Ομοίως, απαιτούμε από τη δημοτική αρχή και την κυβέρνηση να διευθετήσει το καθεστώς εργασίας των συναδέλφων μας στις δημοτικές δομές για την προσχολική αγωγή και τη δημιουργική απασχόληση. Άμεσα και με νομοθετική ρύθμιση να αναγνωριστεί ορθώς πως η αρχική τους σχέση εργασίας/σύμβαση ήταν ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ στις ως άνω δομές τόσο στους Δήμους όσο και στα Ν.Π. αυτών. Χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Το ευρωπαϊκό δίκαιο στηρίζει αυτό το δίκαιο αίτημά τους, καθώς είναι σύμφωνο με την Οδηγία 1999/70/ΕΚ και με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (C-760/18/11-02-2021, C‑133/21/07-04-2022) ως δεσμευτικές απαντήσεις σε προδικαστικά ερωτήματα. Παρόλο αυτά, η κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται την νομοθετική ρύθμιση σχετικά με την αναγνώριση της ορθής σχέσης εργασίας/σύμβασης, καθώς σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές προωθούν έμμεσα τα ιδιωτικά συμφέροντα και τις ιδιωτικές προσχολικές δομές.

Κυβέρνηση και δημοτικές αρχές αρνούνται να πράξουν το αυτονόητο προς όφελος των αναγκών κάθε οικογένειας με παιδιά, αλλά και των εργαζομένων στις δομές αυτές. Οι συνάδελφοί μας αγωνίζονται καθημερινά διπλά. Από την μία, να φροντίζουν την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών κάθε οικογένειας και από την άλλη για μόνιμη σχέση εργασίας, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και διαρκής λειτουργία των δομών.

Η Εργατική Πρωτοπορία Δήμου Ρόδου καλεί τους γονείς και κηδεμόνες να στηρίξουν τα αιτήματα όλων των συναδέλφων μας στην προσχολική αγωγή και τη δημιουργική απασχόληση. Είναι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι την Δευτέρα 02-09-2024 ετοιμάζονται να υποδεχτούν τα βρέφη και τα νήπια από τις οικογένειες των συμπολιτών μας για να φροντίσουν την ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη στις δομές της προσχολικής αγωγής και της δημιουργικής απασχόλησης του Δήμου Ρόδου και των Νομικών Προσώπων αυτού (ΔΟΠ, ΑΜΚΕ). Δεν είναι δίκαιο να βρίσκονται οι συνάδελφοί μας σε καθεστώς εργασιακής – ψυχολογικής ανασφάλειας και ομηρίας για το εάν την επόμενη περίοδο θα ανανεωθεί η σύμβασή τους ή όχι.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *