ροή ειδήσεων

Νέο «θερμό» επεισόδιο στην Κάσο: Τουρκικά πολεμικά κύκλωσαν το ερευνητικό σκάφος «Ievoli Relume» – Θα αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση;



Η κατάσταση στην Κάσο είναι ανησυχητική, καθώς το ιταλικό ερευνητικό σκάφος «Ievoli Relume» βρίσκεται εντός της ζώνης των 6 ναυτικών μιλίων (ν.μ.) της περιοχής, όπου διεξάγει έρευνες για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, γνωστή ως GSI.

Επιπλέον, στην περιοχή περιπολούν σκάφη του τουρκικού Ναυτικού που παρακολουθούν το ιταλικό σκάφος, χωρίς να έχουν προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες μέχρι στιγμής.


Ωστόσο, αν το «Ievoli Relume» προσπαθήσει να περάσει εκτός της ζώνης των 6 ν.μ., ενδέχεται να προκληθεί κρίση, εκτός αν υπάρξει προηγούμενη συνεννόηση μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι η Ελλάδα ζητά άδεια από την Τουρκία για να διεξάγει έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της.

Η Τουρκία, επικαλούμενη το αμφισβητούμενο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αμφισβητεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Η Άγκυρα θεωρεί το μνημόνιο νόμιμο, ενώ η Αθήνα το κατατάσσει ως παράνομο.


Αυτή η ένταση έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία το Ισραήλ, σε ανώτατο επίπεδο, υποστηρίζει το έργο GSI και δείχνει στήριξη στην Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει και για τις ΗΠΑ. Παρά την υποστήριξη αυτών των χωρών, η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει απογοητεύσεις από τη συνεργασία της με την Κύπρο και την Αίγυπτο.

Χθες, ο υπουργός Ενέργειας και Υποδομών του Ισραήλ, Έλι Κοέν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του, Γιώργο Παπαναστασίου, με κύριο θέμα την ηλεκτρική διασύνδεση.

«Υπογραμμίσαμε την ισχυρή σχέση και τη συνεχή συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου και τόνισα τη μεγάλη σημασία του έργου «Great Sea Interconnector» για το Ισραήλ.

Το έργο θα συνδέσει το ηλεκτρικό δίκτυο του Ισραήλ με το ευρωπαϊκό μέσω Κύπρου και Ελλάδος και θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή.


Αυτό το πρωτοποριακό έργο αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το Ισραήλ, καθώς ενισχύει την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια, παρέχει πρόσβαση σε διάφορες αγορές ενέργειας και ενισχύει την ενσωμάτωση του Ισραήλ στο ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκτυο» έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτυώσεως ο Ισραηλινός υπουργός.

Και ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Νόαμ Κατς έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτυώσεως ότι ηλεκτρική διασύνδεσις «είναι η πρώτη ουσιαστική υλοποίησις της εξέχουσας ιδέας που έχουμε στο μυαλό μας περί συνδεσιμότητος και διαδρόμων μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου».

Προηγήθηκε η δημοσιοποίησις του νέου κειμένου της συμφωνίας που έστειλε η ελληνική Κυβέρνησις στην Λευκωσία.


Προκειμένου να καταλαγιάσουν οι ανησυχίες των Κυπρίων, σε περίπτωση μη υλοποιήσεως του έργου λόγω ανωτέρας βίας (Τουρκία) και οικονομικής επιβαρύνσεως των Κυπρίων καταναλωτών.

Τώρα, βάσει του νέου κειμένου που εξετάζει η Κύπρος, η αναλογία των δαπανών έχει επιμερισθεί ισόποσα.

Αντί της παλαιάς προτάσεως, 63% επιμερισμού του κόστους στους Κυπρίους καταναλωτές και 37% στους Έλληνες, το ρίσκο τώρα κατανέμεται 50%-50%.


Η κυπριακή Κυβέρνησις δεν θέλει να αναλάβει το πολιτικό κόστος υπογραφής μιας συμφωνίας που οι καταναλωτές της χώρας θα έπαιρναν το ρίσκο των αποζημιώσεων, από την στιγμή που η ελληνική πλευρά δεν έχει διαβεβαιώσει την Λευκωσία ότι το έργο δεν επηρεάζεται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις ορέξεις των Τούρκων.

Η Κύπρος φέρεται να είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει με 100 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου.

Ενδεχομένως ακόμη και σήμερα να έχουμε εξελίξεις (αρνητικές ή θετικές) ειδικά μετά και την επίσημη τοποθέτηση του Ισραήλ.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *