Σώμα Εθελοντών Σποροσυλλεκτών δασικών ειδών συγκροτεί η οργάνωση «για τη φύση» με σκοπό τη δημιουργία ομάδας πολιτών οι οποίοι θα στηρίξουν ενεργά τη γενικότερη προσπάθεια συγκομιδής των απαραίτητων σπόρων για τη γέννηση πολλαπλασιαστικού υλικού (δέντρα και θάμνοι) που θα χρησιμοποιηθούν για τις αναδασώσεις στις καμένες εκτάσεις της Ρόδου. Η πρώτη συνάντηση και εκπαίδευση των εθελοντών σποροσυλλεκτών θα γίνει ειδική εκδήλωση, σε ανοικτή για όλους τους πολίτες, στις 30 Οκτωβρίου, ώρα 18.00, στην αίθουσα Γ. Καραγιάννης του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.
Οι εθελοντές σποροσυλλέκτες της οργάνωσης «για τη φύση» θα εκπαιδευτούν σε γνώσεις σχετικές με τα δασικά οικοσυστήματα της Ρόδου, τα ενδημικά είδη, τη χλωρίδα και την πανίδα. Η εκπαίδευσή τους θα γίνει από καθηγητήδασολόγο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, διδάκτορες περιβαλλοντολόγους και διδάκτορες βιολόγους. Επίσης, με τη βοήθεια γεωπόνων οι εθελοντές θα εκπαιδευτούν στην αναγνώριση των βοτάνων του τόπου μας και θα αναπτύξουν σειρά «πράσινων ικανοτήτων» χρήσιμων για την κοινωνία των ενεργών πολιτών των νησιών μας. Οι ίδιοι εθελοντές θα συμμετάσχουν κατά προτεραιότητα, στα εκπαιδευτικά που υλοποιούνται σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) – Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου για τη διαχείριση περιστατικών εμφάνισης θαλάσσιων θηλαστικών στις ακτές της Ρόδου.
Η δημιουργία του Σώματος Εθελοντών Σποροσυλλεκτών δασικών ειδών Ρόδου έρχεται ως συνέχεια του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της οργάνωσης «για τη φύση» με τη Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου. Το μνημόνιο συνεργασίας έχει ως στόχο τη σποροσυλλογή δασικών ειδών. Οι σπόροι που θα συλλεχθούν, θα δοθούν σχεδόν εξολοκλήρου στη διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου, ώστε σε συνεργασία με το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου και το δασικό φυτώριο της Αμυγδαλέζας να παραχθούν τα απαιτούμενα φυτά για τις ανάγκες των αναδασώσεων στη Ρόδο.
Ένα ελάχιστο ποσοστό των σποροσυλλογών θα αξιοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς στα δημοτικά σχολεία της Ρόδου, Σύμης και Χάλκης, μέσα από τη δράση «Καλλιεργούμε στα σχολεία, φυτεύουμε στο δάσος», που σχεδιάστηκε και υλοποιείται από την οργάνωση «για τη φύση».
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εθελοντικές σποροσυλλογές ξεκίνησαν από την οργάνωση το περασμένο έτος.
Δηλώσεις συμμετοχής στην ανοικτή εκδήλωση της 30ης Οκτωβρίου
Η έναρξη του κύκλου των εκπαιδεύσεων θα ξεκινήσει στις 30 Οκτωβρίου 2024, ώρα 18.00’ σε ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση, όπου θα μιλήσουν δια ζώσης και μέσω διαδικτύου οι εκπαιδευτές. Στις τοποθετήσεις τους θα αναφερθούν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φυσικού περιβάλλοντος της Ρόδου, καθώς και στην ιδιαιτερότητα που έχουν τα νησιά του αρχιπελάγους του Αιγαίου, να φιλοξενούν είδη που απαντώνται στην Ασιατική ήπειρο και δεν υπάρχουν στην Ευρώπη, όπως και αντίστροφα ενδημούν στην Ευρώπη και δεν υπάρχουν στην Ασία.
Στην ίδια εκδήλωση θα γίνει και η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της πρώτης θερινής σεζόν συνεργασίας οργάνωσης «για τη φύση», με τον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου, τα ξενοδοχεία, τα τουριστικά γραφεία και τη Μαρίνα Ρόδου για το δίκτυο άμεσης επέμβασης σε περιπτώσεις εμφάνισης θαλάσσιων θηλαστικών στις ακτές έντονης τουριστικής εκμετάλλευσης της Ρόδου.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνουν δεκτές οι δηλώσεις συμμετοχής στο Σώμα Εθελοντών Σποροσυλλεκτών δασικών ειδών Ρόδου.
Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα.
Η δράση υλοποιείται με την υποστήριξη του Costas M. LemosFoundation στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. LemosFoundation, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου ΚΙΚΠΕ, το The Hellenic InitiativeCanada, το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, το HelidoniFoundation, και το Ίδρυμα Μποδοσάκη»
ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΑΛΑΚΙΕΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΧΟΜΠΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ . ΑΛΛΟΣ ΚΥΝΗΓΑΕΙ ΑΛΛΟΣ ΨΑΡΕΥΗ ΑΛΛΟΣ ΤΟΝ ΠΑΙΖΕΙ . Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΟΥ
ΑπάντησηΔιαγραφή