ροή ειδήσεων

Μία γκαλερί δερμάτινων έργων τέχνης και ειδών στη Σύμη με διεθνή ακτινοβολία


 

Ο Παναγιώτης Ψαρρός ο καλλιτέχνης της Σύμης, της Ελλάδας και του Κόσμου που ζωγραφίζει με τελίτσες επάνω στο δέρμα. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ "Ε.Κ."/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Oταν αποβιβασθεί κάποιος από το πλοίο στο λιμάνι της Σύμης ένα από τα πρώτα νησιώτικα γραφικά καταστήματα που συναντά είναι το «Takis Leather Fashion» με τα μοναδικά καλλιτεχνήματα ζωγραφισμένα όχι πάνω σε χαρτί ή καμβά ή ξύλο με χρώματα και χρωστήρα, αλλά πάνω σε δέρμα φιλοτεχνημένα με τελίτσες. Κι ακόμα υπάρχει μία πλούσια σειρά δερμάτινων ειδών όλα χειροποίητες δημιουργίες του ιδιοκτήτη του, Παναγιώτη Ψαρρού.

Κάνοντας σεργιάνι μία μέρα στο μουράγιο της Σύμης επισκεφθήκαμε το «Takis Leather Fashion» στη διάρκεια των διακοπών μας τον Αύγουστο κι ήταν μία πραγματική αποκάλυψη τόσο τα χειροποίητα δερμάτινα έργα τέχνης, όσο και ο ίδιος ο οποίος έχει τη δική του ιστορία και φιλοσοφικό περιεχόμενο.

Ο κ. Ψαρρός ξέρει να σχεδιάζει, να κόβει το δέρμα, να λεπταίνει, να το ράβει και να τελειώνει ένα αντικείμενο από την αρχή μέχρι το τέλος.Ενα από τα μοναδικά έργα τέχνης επάνω σε δέρμα φιλοτεχνημένο με τελίτσες επάνω σε δέρμα.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Η καταγωγή του είναι από τον Πειραιά αλλά ζει πολλά χρόνια στη Σύμη γιατί όπως είπε «μου αρέσει πολύ εδώ, ιδιαίτερα στην ηλικία που είμαι τώρα, 66 ετών, μου αρέσει ακόμα περισσότερο. Ηθελα να φύγω από την μεγάλη πόλη, δεν μπορούσα πια. Εν τω μεταξύ, η Αθήνα δεν είναι όπως ήταν παλιά η Πλάκα με τα σοκάκια, με τα ωραία ταβερνάκια με τη μουσική. Τώρα έχει γίνει φόβος και τρόμος εκεί».

Στην ερώτηση από τι εμπνέεται, είπε «από παντού, έχω τόσα πολλά στο μυαλό μου όσα δεν φαντάζεστε. Η Σύμη με εμπνέει πάρα πολύ, είναι πολύ γραφική, είναι καταπληκτική, έχει αρκετά σημεία για να ζωγραφίσεις, αλλά άσχετα από τη Σύμη κάνω και τα δικά μου. Ο,τι βλέπετε εδώ μέσα δεν έχει πέσει μολύβι πρώτα, δεν το έχω σχεδιάσει, απευθείας δουλειά. Αυτό που βλέπετε εδώ πίσω είναι η εισβολή του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, χρειάσθηκαν δύο χρόνια να το φτιάξω και έχει έντεκα εκατομμύρια τελίτσες. Είναι το μεγαλύτερο στον Κόσμο, είναι πεντέμισι τετραγωνικά μέτρα».

Συνέχισε την αφήγηση της πορείας της ζωής του, λέγοντας πως «εγώ γεννήθηκα με ένα χάρισμα να κάνω τελίτσες. Την πρώτη ατομική μου έκθεση την έκανα πάρα πολύ μικρός με τον Τηνιακό τον ζωγράφο στην Αθήνα. Μεγαλώνοντας εκεί που έκανα πολλές εκθέσεις με τελίτσες πάνω στο χαρτί άρχισα, στην ηλικία των 18 ετών, τη βιοτεχνία μου σε δέρμα. Έκανα εξαγωγές στην Αμερική. Αυτό το δέρμα το saddle φτιάχνεται μόνο στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη και έχει την ιδιότητα να σκουραίνει με την πάροδο των χρόνων».Μέρος από την χειροποίητη παραγωγή δερμάτινων ειδών του Παναγιώτη Ψαρρού στη Σύμη.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Ο κ. Ψαρρός, όπως είπε, «έχω διδάξει σε πολλές Σχολές Καλών Τεχνών. Αυτό που ανακάλυψα κι είναι πολύ σημαντικό είναι ότι οι δικοί μου πίνακες αρέσουν πάρα πολύ στον κόσμο και τους ονομάζω leather pictures. Είναι εκατό τοις εκατό ορατοί και σε τυφλούς ανθρώπους κι αυτό με χαροποιεί πάρα πολύ γιατί κάθε φορά που βλέπω έναν τυφλό άνθρωπο τον φέρνω μέσα στην γκαλερί να πιάσει και να δει τη Σύμη, κι αυτό μου δίνει τόση χαρά. Αυτό εδώ που βλέπετε εδώ επάνω είναι όλο το νησί της Σύμης και χρειάσθηκαν δύο μήνες να το κάνω. Αυτό είναι το δώρο μου το οποίο ελπίζω να μπει στο Πνευματικό Κέντρο της Σύμης, έχω ήδη μιλήσει με τον δήμαρχο για να γίνει μία έκθεση για τυφλούς. Να μπορούν να πηγαίνουν εκεί να το αγγίζουν και να βλέπουν το νησί».

Ο κ. Ψαρρός είναι ένας πραγματικός φιλοσοφημένος και φιλοσοφών καλλιτέχνης. Είπε πως «όταν αρχίσω να ζωγραφίζω βρίσκομαι σε άλλο κόσμο, δεν σκέπτομαι τίποτε. Όταν έκανα τον Ποσειδώνα μπήκα στο στούντιο 6 ώρα το πρωί και η γυναίκα μου και το παιδί μου με είδαν Πέμπτη βράδυ».

Δεκάδες φωτογραφίες προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και την υφήλιο από τον πολιτικό, καλλιτεχνικό, πολιτιστικό κόσμο είναι αναρτημένες στο κατάστημα – γκαλερί του κ. Ψαρρού, διότι η φήμη του έχει φτάσει παντού κι όταν επισκέπτονται τη Σύμη σταματούν για «προσκύνημα» στου Παναγιώτη Ψαρρού τον «ιερό καλλιτεχνικό χώρο».Ο καλλιτέχνης Παναγιώτης Ψαρρός με την σύζυγό του Νεκταρία έξω από το κατάστημα τους στον Γιαλό της Σύμης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Όταν τον ρωτήσαμε τι είναι η Ελλάδα για σας τόπος ή τρόπος ή και τα δύο μαζί, απάντησε «και τα δύο μαζί» και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα είναι πανέμορφη όπου κι αν πας».

Για την Ομογένεια της Αμερικής είπε πως «πολύ πιο Ελληνες κι από τους Ελληνες που ζουν στην Ελλάδα. Είναι πολύ πιο πατριώτες. Αυτοί που ζουν στην Ελλάδα έχουν μάθει στα εύκολα, να κάνουν κάτι πίσω από την πλάτη του άλλου».

 ekirikas

 

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *