Εκλεισε η τελευταία εκκρεμότητα, πλέον θα λειτουργεί μόνο το δίκτυο των κτηματολογικών γραφείων
Το κλείσιμο και του τελευταίου υποθηκοφυλακείου, αυτού της Ρόδου, ανακοίνωσε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Με αυτή την εξέλιξη, πλέον μετά από τρεις δεκαετίες προσπαθειών θα λειτουργεί στη χώρα μας μόνο το δίκτυο των κτηματολογικών γραφείων. Οσο για την κτηματογράφηση, αυτή συνεχίζεται σε ακόμη τέσσερις περιοχές, με τη συλλογή δηλώσεων να λήγει στο τέλος του μήνα. Στόχος του υπουργείου είναι η ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου, που τοποθετείται στο τέλος του 2025, να γίνει με το κτηματολόγιο σε πλήρη λειτουργία. Το κτηματολογικό γραφείο Δωδεκανήσου με έδρα τη Ρόδο ήταν το τελευταίο από τα γραφεία που απέμεναν για να ολοκληρωθεί η νέα δομή του κτηματολογίου. Το κλείσιμο του αντίστοιχου υποθηκοφυλακείου ήταν μια ιστορική εξέλιξη, καθώς σηματοδοτεί την «απαγκίστρωση» της καταγραφής της ακίνητης ιδιοκτησίας στη χώρα μας από το παλαιό σύστημα. «Με το οριστικό κλείσιμο 392 υποθηκοφυλακείων σε όλη τη χώρα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα ώστε να διευκολύνουμε τους πολίτες, να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, να αναβαθμίσουμε το επίπεδο ασφάλειας των συναλλαγών ακινήτων», δήλωσε χθες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.
Το κλείσιμο των υποθηκοφυλακείων, ακόμη και χωρίς να έχουν διεκπεραιωθεί όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις τους (μόνο στη Ρόδο υπολογίζονται σε 60.000) ή να έχει κλείσει η κτηματογράφηση, ήταν μια πολιτική απόφαση, που μένει να φανεί αν θα είναι αποτελεσματική ή θα δημιουργήσει χάος στη λειτουργία του κτηματολογίου. Στόχος της είναι να μη συνεχιστεί η παράταση της παράλληλης λειτουργίας τριών συστημάτων (αλλού υποθηκοφυλακεία, αλλού μεταβατικά κτηματολογικά γραφεία και αλλού οριστικά γραφεία), αλλά όλες οι εκκρεμότητες, οι προσθήκες και οι διορθώσεις να γίνονται με το κτηματολόγιο σε πλήρη λειτουργία. Σε αυτή την κατεύθυνση και με σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων την προηγούμενη διετία, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης «άνοιξε» το κτηματολόγιο σε περισσότερους επαγγελματίες (εκτός των νομικών) και μετέτρεψε τις νομικά «σκληρές» διαδικασίες του σε «ευέλικτες». Πού βρισκόμαστε λοιπόν σήμερα;
• Σε εξέλιξη βρίσκονται ακόμη τέσσερις μελέτες κτηματογράφησης: οι τρεις στην Κρήτη (στις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου, Χανίων και Ρεθύμνου) και μία σε Κέρκυρα – Θεσπρωτία. Και στις τέσσερις εκτιμάται ότι έχει συλλεγεί περισσότερο από το 50% των δηλώσεων. Στην Κρήτη πάντως τα ποσοστά παραμένουν χαμηλά είτε ελλείψει τίτλων είτε λόγω αδιαφορίας των πολιτών. Η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας λήγει στο τέλος Ιανουαρίου.
• Σε επίπεδο χώρας, το κτηματολόγιο βρίσκεται σήμερα στο 60%, με στόχο να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025.
• Από τις 30 Νοεμβρίου (πλην των τεσσάρων προαναφερθεισών μελετών κτηματογράφησης) δεν γίνεται δεκτή η υποβολή νέων δηλώσεων ιδιοκτησίας. Από τον Φεβρουάριο, ωστόσο, θα δοθεί και πάλι η δυνατότητα διορθώσεων μέσω ψηφιακής εφαρμογής (metavoles.ktimatologio.gr). Σε αυτή την εφαρμογή ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει την ιδιοκτησία του και να ζητήσει διορθώσεις με μια πιο απλή διαδικασία, χωρίς να απαιτείται η παρέμβαση κτηματολογικού δικαστή.
• Oσον αφορά τα ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί και έχουν καταγραφεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη, η προθεσμία διεκδίκησής τους μέσω αγωγής έχει παραταθεί στα 2 έτη μετά την ολοκλήρωση του κτηματολογίου, δηλαδή το 2027.
kathimerini
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.