Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Yeni Şafak, κάτω από την Αγια-Σοφιά υπάρχει ένας λαβύρινθος από σήραγγες, δωμάτια και κατακόμβες με συνολικό μήκος που φτάνει το ένα χιλιόμετρο
Το υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας έχει αρχίσει να καθαρίζει τα υπόγεια της Αγια-Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη, την οποία μετέτρεψε από μουσείο σε τέμενος ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,
Στόχος του υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας είναι να ανοίξουν για τους επισκέπτες τα τούνελ της Αγια-Σοφιάς.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Yeni Şafak, κάτω από την Αγια-Σοφιά υπάρχει ένας λαβύρινθος από σήραγγες, δωμάτια και κατακόμβες με συνολικό μήκος που φτάνει το ένα χιλιόμετρο. Ο καθηγητής Χασάν Φιράτ Ντικέρ, που είναι μέλος επιτροπής επιστημόνων που εποπτεύει τον ναό, ανέφερε δήλωσε ότι έχει γίνει μια μελέτη αρχιτεκτονικής απεικόνισης των υπόγειων της Αγίας Σοφίας πριν από περίπου πέντε χρόνια.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, κάποια σημεία των υπόγειων δομών είναι σύγχρονα με τον ναό, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε το 537 μ.Χ. Υπάρχουν όμως και σημεία που θεωρούνται παλιότερα και από τη δομή του ναού.
«Οι υπόγειες ομορφιές και τα αρχαιολογικά ευρήματα της Αγίας Σοφίας, τα οποία έχουν παραμεληθεί για αιώνες, θα παρουσιαστούν στο κοινό», δήλωσε ο Ντικέρ. Οι εργασίες καθαρισμού, όπως είπε ο Ντικέρ, θα κρατήσουν ένα χρόνο. Η τρέχουσα προσπάθεια, όπως εξήγησε οι ίδιος, είναι πιο ολοκληρωμένη και μακροπρόθεσμη σε σχέση με τις προηγούμενες και πρόσθεσε ότι θα αυξήσει ακόμη περισσότερο «το ενδιαφέρον και την αγάπη για την Αγια-Σοφιά».
Αναφερόμενος στη σημασία του έργου που πρέπει να γίνει, ο Ντικέρ είπε: «Πιστεύω ότι ο καθαρισμός αυτών των υπόγειων κατασκευών θα είναι πολύ σημαντικός για την άνεση του σημερινού κλιματισμού της Αγια-Σοφιάς και την ευκολότερη αναπνοή. Αυτή θα είναι μια πολύ πιο ολοκληρωμένη και μακροπρόθεσμη μελέτη από οποιαδήποτε άλλη που έχει γίνει στο παρελθόν. Ο καθαρισμός των υπόγειων κατασκευών ενός πολύ σημαντικού έργου όπως η Αγια-Σοφιά θα προσφέρει ολοκαίνουργια οφέλη στην Κωνσταντινούπολη. Η επαναφορά της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην ατζέντα θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του ενδιαφέροντος και της αγάπης για την Αγία Σοφία».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.