Πλήρη μέλη του χώρου Σένγκεν Βουλγαρία και Ρουμανία | Θετικές οι προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό
Πλήρη μέλη της ζώνης Σένγκεν έγιναν από την 1η Ιανουαρίου 2025, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, οι οποίες βρίσκονταν ήδη “με το ένα πόδι” εντός της ζώνης από τον Μάρτιο, θέτοντας τέλος σε μια πολύχρονη αναμονή για τις δύο χώρες της ανατολικής Ευρώπης και δημιουργώντας θετικές προοπτικές για την αύξηση των τουριστικών ροών προς την Ελλάδα.
Η ένταξη των δύο χωρών, η οποία κατέστη δυνατή καθώς η Αυστρία και άλλα μέλη απέσυραν τις αντιρρήσεις τους, πραγματοποιήθηκε επίσημα τα μεσάνυχτα της 1ης Ιανουαρίου.
Η Ρουμανία και η Βουλγαρία, και οι δύο μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2007, εντάχθηκαν εν μέρει στη ζώνη Σένγκεν τον Μάρτιο του 2024, καταργώντας τους συνοριακούς ελέγχους στα λιμάνια και τα αεροδρόμια.
Όμως η Αυστρία είχε απειλήσει να ασκήσει βέτο στην πλήρη ένταξή τους λόγω ανησυχιών για τη μεταναστευτική ροή, γεγονός που σήμαινε ότι οι έλεγχοι εξακολουθούσαν να εφαρμόζονται στα χερσαία συνοριακά περάσματα.
Η Βιέννη απέσυρε την απειλή της για βέτο τον Δεκέμβριο, αφού οι τρεις χώρες κατέληξαν σε συμφωνία για ένα “πακέτο προστασίας των συνόρων”, ανοίγοντας τον δρόμο για την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, δύο από τις φτωχότερες χώρες της ΕΕ, στη Σένγκεν.
Η ζώνη που δημιουργήθηκε το 1985, περιλαμβάνει πλέον 25 από τα 27 μέλη της ΕΕ, καθώς, επίσης, την Ελβετία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν, καλύπτοντας συνολικό πληθυσμό άνω των 400 εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, χωρίς να υποβάλλονται σε ελέγχους..
Οι πολιτικοί ηγέτες και των δύο χωρών χαιρέτισαν την ένταξή τους στη ζώνη Σένγκεν, κάνοντας λόγο για “ιστορική απόφαση”, υπογραμμίζοντας ότι αυτός ήταν ένας βασικός στόχος τους από την εποχή της ένταξης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην ΕΕ, το 2007.
“Με την ένταξη στη ζώνη Σένγκεν σβήνει και η αίσθηση ότι είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίες”, σημείωσε ο αναλυτής Valentin Naumescu.
Οι δύο χώρες αναμένουν ότι θα ωφεληθούν οικονομικά από την ένταξη στον χώρο Σένγκεν και ότι το ΑΕΠ τους θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 1%.
Η ελεύθερη διέλευση αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα, αφού και οι δύο χώρες δείχνουν προτίμηση στη χώρα μας ως τουριστικό προορισμό.
ΟΛΟΙ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΠΟΙΟ ΑΝΕΤΑ ΑΠΟ ΑΡΧΙΜΑΦΙΟΖΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΜΠΑΤΙΡΟΤΟΥΡΙΣΤΕΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή