Στη Ρόδο, ανάμεσα στα χωριά Έμπωνας και Σάλακος, βρίσκεται ένα μικρό, σχεδόν ξεχασμένο χωριό που έχει γίνει γνωστό ως το «χωριό των νάνων». Τα πέτρινα σπίτια, με ύψος που δύσκολα ξεπερνά το ενάμιση μέτρο, έχουν πυροδοτήσει φήμες και θρύλους για το ποιοι τα κατοικούσαν και τι ρόλο έπαιζαν στην ιστορία του νησιού.
Ο πιο διαδεδομένος θρύλος συνδέει το χωριό με τους αλχημιστές που έφτασαν στη Ρόδο τον 15ο αιώνα, όταν το νησί βρισκόταν υπό την κυριαρχία των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη. Λέγεται πως οι νάνοι ήταν βοηθοί αυτών των αλχημιστών, οι οποίοι αναζητούσαν μανδραγόρα, ένα φυτό που θεωρείτο ιερό λόγω των θεραπευτικών και υπερφυσικών ιδιοτήτων του. Σύμφωνα με τις δοξασίες, ο μανδραγόρας έπρεπε να συλλεχθεί με ειδικές τελετές, καθώς η κραυγή του φυτού μπορούσε να σκοτώσει ή να προκαλέσει τρέλα. Οι νάνοι, λόγω του μικρού τους μεγέθους, θεωρούνταν ιδανικοί για τη συγκομιδή του φυτού σε δύσκολες συνθήκες.
Παρά τη γοητεία του θρύλου, δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την ύπαρξη νάνων στη Ρόδο. Εναλλακτικές θεωρίες υποστηρίζουν πως το χαμηλό ύψος των σπιτιών μπορεί να εξηγηθεί από πρακτικές ανάγκες, όπως η προστασία από τους δυνατούς ανέμους ή η οικονομία υλικών κατά την κατασκευή. Άλλοι πιστεύουν πως το χωριό χρησίμευε ως καταφύγιο ή αποθήκη, και τα μικρά κτίσματα εξυπηρετούσαν συγκεκριμένες λειτουργίες.
sporttime
ΓΙ ΑΥΤΟ ΟΙ ΓΑΜΠΡΟΙ ΣΕ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΔΕΝ ΞΕΠΕΡΝΑΝΕ ΤΟ ΕΝΑΜΙΣΗ ΜΕΤΡΟ ΕΝΩ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΟΙ ΚΟΠΕΛΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΧΙΟΝΑΤΕΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή