ροή ειδήσεων

Αντιπλημμυρικά και Αντιδιαβρωτικά Έργα στη Ρόδο: Ολοκληρώθηκαν οι Πρώτες Επεμβάσεις, Έρχονται Πρόσθετα Βαρέος Τύπου Έργα



Μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2023 στη Ρόδο, κρίθηκε αναγκαία η άμεση υλοποίηση αντιδιαβρωτικών έργων αποκατάστασης, τα οποία στοχεύουν στην προστασία των καμένων εκτάσεων από πλημμύρες και διάβρωση του εδάφους. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε σε κατάλληλες ενέργειες, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) στο πλαίσιο του «Ειδικού Προγράμματος Φυσικών Καταστροφών Γ) Περιβάλλον 2021-2025». Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε 3,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων, μετά τις εκπτώσεις που προέκυψαν, διαμορφώθηκε στα 3,08 εκατ. ευρώ.

Κατασκευή Κορμοδεμάτων και Ξυλοφραγμάτων

Οι εργασίες, στις οποίες συμμετείχαν πολυμελείς δασικοί συνεταιρισμοί με εμπειρία σε παρόμοιες επεμβάσεις (Εύβοια, Πάρνηθα, Έβρος, Πελοπόννησος κ.ά.), ξεκίνησαν από την 1η Νοεμβρίου 2024 και ολοκληρώθηκαν έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2024. Περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, κορμοδέματα, κλαδοδέματα και ξυλοφράγματα στις λεκάνες απορροής περιοχών όπως το Ασκληπειό, η Λάρδος, τα Λάερμα, ο ταμιευτήρας Γαδουρά και ο Απόλλωνας, με στόχο τον περιορισμό της επιφανειακής απορροής και της διάβρωσης.
Λόγω της παρουσίας ελαφιών στη Ρόδο, η κατασκευή κλαδοπλεγμάτων χρησιμοποιήθηκε όσο το δυνατόν λιγότερο, ώστε να αποφευχθούν πιθανές παγιδεύσεις του ζώου. Συνολικά, κατασκευάστηκαν περισσότερα από 600.000 τρέχοντα μέτρα κορμοδεμάτων, μια ήπια επέμβαση με σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Πρόσθετες Χρηματοδοτήσεις από Ιδιώτες

Πέρα από τα έργα που υλοποίησε η Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου, πραγματοποιήθηκαν επιπλέον εργασίες αποκατάστασης με χορηγίες από ιδιωτικούς φορείς:Eurobank (Ζώνη 5): Με προϋπολογισμό 412.000 ευρώ, καλύφθηκε έκταση 2.560 στρεμμάτων πάνω από τους οικισμούς Ασκληπειού και Κιοταρίου, κατασκευάζοντας 95 χιλιόμετρα κορμοδέματα και ξυλοφράγματα.
Nova (Ζώνη 4): Με προϋπολογισμό 293.000 ευρώ, υλοποιήθηκαν εργασίες στην περιοχή ανατολικά του Ασκληπειού, άνωθεν της Λάρδου έως τη μονή Αγ. Γεώργιος Ίνγκος, καλύπτοντας 86 χιλιόμετρα κορμοδέματα και ξυλοφράγματα.

Πρώτες Δοκιμασίες και Αποτελέσματα

Οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις (καταιγίδα “Bora” στις 30-11-2024 και οι ακραίες βροχοπτώσεις στις 05-01-2025) δοκίμασαν τα αντιπλημμυρικά έργα σε περιοχές όπως η Λάρδος, η Πυλώνα, ο Απόλλωνας και τα Λάερμα. Τα αποτελέσματα υπήρξαν θετικά, καθώς μεγάλες ποσότητες εδαφικού και σπορογενετικού υλικού συγκρατήθηκαν, αποφεύγοντας τη ροή τους σε υποδομές και κατοικίες.

Σχεδιασμός για Φράγματα Βάρους

Η Διεύθυνση Δασών δρομολογεί, επίσης, την κατασκευή βαρύτερων αντιπλημμυρικών υποδομών (φράγματα βάρους) εντός των ρεμάτων της περιοχής. Τα συγκεκριμένα έργα εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε προϋπολογισμό άνω των 10 εκατ. ευρώ και θα καλυφθούν επίσης από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ίδιου ειδικού προγράμματος φυσικών καταστροφών.

Συμπέρασμα:
Τα ολοκληρωμένα αντιδιαβρωτικά έργα στη Ρόδο αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για την προστασία του περιβάλλοντος και της τοπικής κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα συνέχισης και βελτίωσης παρόμοιων δράσεων. Με την προσθήκη των προγραμματισμένων φραγμάτων βάρους, το νησί ενισχύει περαιτέρω τη θωράκιση των δασικών του εκτάσεων και περιορίζει τους κινδύνους πλημμύρας και διάβρωσης στο μέλλον.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *