ροή ειδήσεων

Υπουργείο Εργασίας: Ξεκινά την 1η Μαρτίου η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας στην Τουρισμό | Αντιδρούν οι ξενοδόχοι | Μείωση εισοδήματος των εργαζόμενων



-Επεκτείνονται στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης οι ευεργετικές ρυθμίσεις της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας – 1η Μαρτίου η πλήρης εφαρμογή


Σε πλήρη εφαρμογή τίθεται από το Σάββατο 1η Μαρτίου 2025 η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης. Η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου στους συγκεκριμένους κλάδους ξεκίνησε πριν από 5,5 μήνες, τον Σεπτέμβριο του 2024, παρέχοντας στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτούς ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.



Της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου, προηγήθηκε, από το καλοκαίρι του 2024 ακόμα, εκτενής διάλογος μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, ο οποίος κορυφώθηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2024 με τη συμμετοχή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Στους 5,5 μήνες που μεσολάβησαν από την έναρξη της πιλοτικής περιόδου, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προχώρησε σε μία πληθώρα ενημερωτικών δράσεων προκειμένου να συνδράμει εργαζόμενους, επιχειρήσεις και εκπροσώπους των παραπάνω κλάδων στην καλύτερη εφαρμογή του μέτρου.



Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο, διενεργήθηκαν και συνεχίζουν να διενεργούνται διαδικτυακά σεμινάρια και ενημερωτικές δράσεις ανά την Ελλάδα με τη συμμετοχή του Γ.Γ. Εργασιακών Σχέσεων, Νίκου Μηλαπίδη, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών. Ενδεικτικά, έχουν πραγματοποιηθεί ενημερωτικές συναντήσεις με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, στη Θεσσαλονίκη με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος, στην Καρδίτσα με τον Σύλλογο Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων, στην Καλαμάτα με τον Σύλλογο Εστίασης Καλαμάτας, στο Ηράκλειο με την Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου και τον Παγκρήτιο Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδόχων, στο Ρέθυμνο με την Ένωση Ξενοδόχων Ρεθύμνης και το Σωματείο Εστίασης Ρεθύμνου και Συναφών Επαγγελμάτων, στην Κόρινθο με το Επιμελητήριο Κορινθίας κ.α..

Ο ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΕΔΩ

Κατά την διάρκεια των συναντήσεων αλλά και των διαδικτυακών σεμιναρίων, καταγράφηκαν χρήσιμες παρατηρήσεις και επισημάνσεις σχετικά με την ιδιαιτερότητα λειτουργίας των συγκεκριμένων κλάδων, ορισμένες εκ των οποίων ενσωματώθηκαν στη νέα εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο στις 10 Φεβρουαρίου 2025, στο πλαίσιο της ομαλής εφαρμογής του μέτρου.

Από την πλευρά τους τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, όσο και άλλοι φορείς του Τουρισμού έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην εφαρμογή της ΨΚΕ, η οποία θεωρούν ότι θα δημιουργήσει πλείστα όσα προβλήματα στην λειτουργία των ξενοδοχείων και των επιχειρήσεων.

Μείωση εισοδήματος των εργαζόμενων

Όπως αναφέρουν οι τοπικοί φορείς της Ρόδου, “η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας από την 1η Μαρτίου, η οποία επιβάλλει αυστηρό περιορισμό του 8ωρου, φαίνεται να προκαλεί αναταράξεις στον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού στην περιοχή μας. Ειδικά στη Ρόδο, όπου η τουριστική σεζόν περιορίζεται ουσιαστικά σε έξι με επτά μήνες, οι εποχικά εργαζόμενοι που αποτελούν το 90% του εργατικού δυναμικού στο νησί, καλούνται να εξασφαλίσουν στη διάρκεια της σεζόν εισόδημα ικανό να καλύψει ολόκληρο το έτος. Η εφαρμογή της νέας ρύθμισης, αντί να προσφέρει διαφάνεια και προστασία, στις αμιγώς τουριστικές περιοχές περιορίζει τις αποδοχές δραματικά, ενώ την ίδια στιγμή αναμένεται να εντείνει τις ελλείψεις προσωπικού ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου”.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας έχει ως αποτέλεσμα να περικόπτονται τουλάχιστον 500 ευρώ τον μήνα από τις αποδοχές τους, ποσό που προηγουμένως εξασφαλιζόταν μέσω υπερωριών. Οι υπερωρίες, αν και εξαντλητικές, αποτελούσαν όμως εναλλακτική επιλογή ως μέσο ενίσχυσης του εισοδήματος, το οποίο τους επέτρεπε να αντεπεξέλθουν οικονομικά τους υπόλοιπους μήνες του έτους, που δεν υπάρχει εργασία.

Όπως σημειώνει η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, “Εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τον τουρισμό δηλώνουν ανοιχτά τη δυσαρέσκειά τους, καθώς οι μισθοί τους, χωρίς τις επιπλέον ώρες, δεν επαρκούν για να καλύψουν το κόστος ζωής. «Με την ψηφιακή κάρτα, μας ζητούν να δουλεύουμε αυστηρά 8 ώρες, αλλά σε μία τουριστική σεζόν αυτό δεν είναι αρκετό για να βγάλουμε τον χειμώνα», αναφέρει χαρακτηριστικά ένας σερβιτόρος που εργάζεται σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα της Ρόδου. Το ήδη υπαρκτό πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στα ξενοδοχεία και τις επισιτιστικές επιχειρήσεις αναμένεται να επιδεινωθεί. Την περασμένη χρονιά, οι κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό και τον επισιτισμό στη Ρόδο ξεπέρασαν τις 3.000 και αν εφαρμοστεί το νέο μέτρο, τότε εκφράζονται πλέον ανοικτά οι φόβοι ότι θα διπλασιαστούν! Με τον περιορισμό των υπερωριών, πολλοί εργαζόμενοι σκέφτονται σοβαρά αν θα συνεχίσουν στον κλάδο, αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις στο εξωτερικό ή σε άλλους τομείς εργασίας.
Οι επιχειρηματίες, παρότι αναγνωρίζουν την ανάγκη για τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις συνέπειες αυτής της εφαρμογής. «Χωρίς τη δυνατότητα υπερωριών, δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Ήδη είναι δύσκολο να βρούμε προσωπικό, και φοβόμαστε ότι το πρόβλημα θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο», τονίζει ιδιοκτήτης εστιατορίου στη Ρόδο”.

Το Εργατικό Κέντρο Ρόδου (ΕΚΡ) προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση, επιδιώκοντας τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας ανά κλάδο, ώστε να εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες εργασίας και αποδοχές για τους εργαζόμενους. Οι συνδικαλιστές υπογραμμίζουν πως η αυστηρή εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας, χωρίς πρόβλεψη για τις ανάγκες του τουριστικού κλάδου, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει.

Η δυσαρέσκεια πλέον εκφράζεται ανοιχτά, καθώς οι εργαζόμενοι βλέπουν πως το εισόδημά τους περιορίζεται σημαντικά. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Η τουριστική περίοδος είναι μικρή και η εργασία μας είναι απαιτητική. Η απώλεια των υπερωριών σημαίνει ότι θα δυσκολευτούμε πολύ να τα βγάλουμε πέρα τον χειμώνα», αναφέρει μία εργαζόμενη σε μεγάλο ξενοδοχείο που επικοινώνησε με τη «δημοκρατική» ζητώντας την ανάδειξη του θέματος και καλώντας το αρμόδιο Υπουργείο να λάβει σοβαρά υπόψη τις επιπτώσεις της ψηφιακής κάρτας στον τουρισμό και τον επισιτισμό, προτού η επερχόμενη τουριστική σεζόν βρει τον κλάδο αντιμέτωπο με ένα νέο κύμα ελλείψεων προσωπικού και μαζικών αποχωρήσεων ακόμα και μεσούσης της τουριστικής περιόδου!

Η ΠΟΞ

Βεβιασμένη είναι η εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στον Τουρισμό, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γιάννης Χατζής, ο οποίος υπογραμμίζει ότι “Η ΠΟΞ, ήδη πριν από την έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας, είχε υπογραμμίσει την ανάγκη εκσυγχρονισμού των εργασιακών σχέσεων, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες συνθήκες”.



Σύμφωνα με τον κ. Χατζή, “…δυστυχώς, οι προτάσεις μας μέχρι σήμερα δεν έχουν ληφθεί υπόψη. Ομοίως, δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι ενστάσεις μας σε σχέση με το χρόνο έναρξης της υποχρεωτικής εφαρμογής της κάρτας εργασίας, που στερεί επί της ουσίας από τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους τους τη δυνατότητα προσαρμογής σε μια εντελώς νέα για τους περισσότερους διαδικασία”.

Ακολούθως ο πρόεδρος της ΠΟΞ, θέτει τα ακόλουθα θέματα:

-Πώς θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις να εφαρμόσουν σωστά τη ψηφιακή κάρτα εργασίας όταν οι εργασιακές σχέσεις εξακολουθούν να μη συμβαδίζουν με την πραγματικότητα; Πώς θα μπορέσουν τα ξενοδοχεία και οι εργαζόμενοι τους να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, όταν η έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής της κάρτας εργασίας ξεκίνησε στα μέσα Σεπτεμβρίου, σε χρονικό σημείο δηλαδή που για πολλές περιοχές της χώρας συμπίπτει με τη λήξη της θερινής τουριστικής περιόδου;

-Ποιος θα φέρει την ευθύνη για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στη λειτουργία των επιχειρήσεων κατά τη καλοκαιρινή περίοδο από τις ανωτέρω αποφάσεις; Έχουμε άραγε αναλογιστεί τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών και κατ´επεκταση στην ποιότητα του τουριστικού προϊόντος της χώρας;

Και καταλήγει: “Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας επιχειρείται βεβιασμένα! Εξάλλου, η μετάβαση στη ψηφιακή εποχή αφενός δεν μπορεί να γίνει με ένα παρωχημένο και ξεπερασμένο από τις εξελίξεις πλέγμα νόμων που εκκινεί από το 1970 και αφετέρου θα πρέπει να υλοποιείται με τρόπο σταδιακό, ώστε να δίδεται ο απαραίτητος χρόνος οι σχετικές αλλαγές να αφομοιώνονται από τα εμπλεκόμενα μέρη”.

Το υπουργείο

Σύμφωνα με το υπουργείο, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο, το οποίο διασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι αμείβονται για τον πραγματικό χρόνο εργασίας τους. Η εφαρμογή της συμβάλλει στην καταπολέμηση της υποδηλωμένης ή/και αδήλωτης εργασίας και προστατεύει τους εργαζόμενους από αθέμιτες πρακτικές αλλά και τις υγιείς επιχειρήσεις από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Η αποτελεσματικότητα του μέτρου επιβεβαιώνεται και από τα τελευταία επίσημα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» καθώς καταγράφεται αύξηση στις καταγεγραμμένες υπερωρίες στους ενταγμένους κλάδους κατά 815.509 ώρες για το 2024 σε σχέση με τα έτη πριν την εφαρμογή του μέτρου.

Με την χρήση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας προστατεύονται ήδη 750.000 εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολούνται σε τράπεζες, σούπερ-μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες security, ΔΕΚΟ, βιομηχανία και λιανεμπόριο, ενώ μετά την πλήρη εφαρμογή της στον τουρισμό και την εστίαση ο συνολικός τους αριθμός θα φτάσει περίπου τους 1.500.000. Παράλληλα, ο συνολικός αριθμός των ενταγμένων επιχειρήσεων θα ξεπεράσει τις 200.000.

Επικαιροποιημένος συνοπτικός οδηγός και επεξηγηματικό οπτικοακουστικό υλικό παρατίθενται στην ιστοσελίδα https://psifiakikarta.gov.gr

Διευκρινιστική εγκύκλιος

Υπενθυμίζεται ότι διευκρινιστική εγκύκλιο για την ορθή εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στους κλάδους της Εστίασης και του Τουρισμού εξέδωσε τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου ο Γενικός Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Νίκος Μηλαπίδης.

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο, το οποίο διασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι αμείβονται για τον πραγματικό χρόνο εργασίας τους. Η εφαρμογή της συμβάλλει στην καταπολέμηση της υποδηλωμένης ή/και αδήλωτης εργασίας, ενώ προστατεύονται οι εργαζόμενοι αλλά και οι υγιείς επιχειρήσεις από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Η αποτελεσματικότητα του μέτρου επιβεβαιώνεται και από τα τελευταία επίσημα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» καθώς καταγράφεται αύξηση στις καταγεγραμμένες υπερωρίες στους κλάδους εφαρμογής της κατά 815.509 ώρες σε σχέση με τα έτη πριν την εφαρμογή του μέτρου.
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΔΩ

Με το συγκεκριμένο μέτρο προστατεύονται ήδη 750.000 εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολούνται σε τράπεζες, σούπερ-μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες security, ΔΕΚΟ, βιομηχανία και λιανεμπόριο ενώ μετά την πλήρη εφαρμογή της στον τουρισμό και την εστίαση ο συνολικός τους αριθμός θα φτάσει περίπου τους 1.500.000. Παράλληλα, ο συνολικός αριθμός των ενταγμένων επιχειρήσεων θα ξεπεράσει τις 150.000 επιχειρήσεις.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών υπερεργασίας, υπερωριών, νυκτερινής απασχόλησης και απασχόλησης σε ημέρες αργίας ή Κυριακές

Στην περαιτέρω ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους, με όφελος για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, προχωρά το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Με διάταξη που προωθείται, o υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών υπερεργασίας, υπερωριών, νυκτερινής απασχόλησης και απασχόλησης σε ημέρες αργίας ή Κυριακές των μισθωτών πλήρους απασχόλησης, θα γίνεται επί του ωρομισθίου που αντιστοιχεί στην οκτάωρη εργασία, χωρίς δηλαδή την προσαύξηση που αντιστοιχεί σε αυτές τις ειδικές περιπτώσεις χρόνου απασχόλησης. Η ρύθμιση δεν θίγει την προσαύξηση στην αμοιβή των εργαζόμενων για υπερεργασία, υπερωρίες, νυχτερινή απασχόληση και απασχόληση σε αργίες και Κυριακές, που συνεχίζει να καταβάλλεται ως έχει, επηρεάζει μόνο τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών.

Από τη ρύθμιση επωφελούνται ταυτόχρονα, τόσο οι εργαζόμενοι, καθώς αυξάνεται το καθαρό ποσό που τους καταβάλλεται, λόγω της μείωσης των επιπρόσθετων εισφορών τους, όσο και οι εργοδότες, καθώς θα καταβάλλουν μειωμένες εργοδοτικές εισφορές, υπολογισμένες στη βάση της αμοιβής του 8ώρου και όχι στη βάση της αμοιβής της προσαύξησης.

Παράδειγμα 1: για εργαζόμενο μισθωτό του ιδιωτικού τομέα πλήρους απασχόλησης, με μέσο μηνιαίο μισθό 1,342 ευρώ, ο οποίος λαμβάνει επιπλέον του μισθού του 1,570 ευρώ μεικτά ετησίως (130.8 ευρώ μηναίως) από υπερεργασία ή και υπερωρίες, οι αντίστοιχες εισφορές ανέρχονται σήμερα σε 552 ευρώ ετησίως, εκ των οποίων τα 212 ευρώ βαρύνουν τον εργαζόμενο και τα 340 ευρώ βαρύνουν τον εργοδότη. Με την προωθούμενη ρύθμιση, οι εισφορές θα ανέρχονται πλέον σε 425 ευρώ ετησίως, μειωμένες κατά 23%, με το όφελος του εργαζόμενου να υπολογίζεται περίπου σε 49 ευρώ ετησίως και το όφελος του εργοδότη σε 78 ευρώ ετησίως.

Παράδειγμα 2: για εργαζόμενο μισθωτό του ιδιωτικού τομέα πλήρους απασχόλησης, με μέσο μηνιαίο μισθό 1,342 ευρώ, εάν απασχολείται νυχτερινά και αργίες με υπερεργασία και υπερωρίες και για τους λόγους αυτούς λαμβάνει επιπλέον του μισθού του 7,862 ευρώ μεικτά ετησίως (655.23 ευρώ μηναίως), οι αντίστοιχες εισφορές ανέρχονται σήμερα σε 2,764 ευρώ ετησίως, εκ των οποίων τα 1,064 ευρώ βαρύνουν τον εργαζόμενο και τα 1,700 ευρώ βαρύνουν τον εργοδότη. Με την προωθούμενη ρύθμιση, οι εισφορές θα ανέρχονται πλέον σε 1,715 ευρώ ετησίως, μειωμένες κατά 38%, με το όφελος του εργαζόμενου να υπολογίζεται περίπου σε 403 ευρώ ετησίως και το όφελος του εργοδότη σε 645 ευρώ ετησίως.

Η νέα ρύθμιση έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά διαδοχικών κινήσεων της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια για την ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους, επιτυγχάνοντας μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές κατά 5,4 ποσοστιαίες μονάδες με στόχο αυτή να φτάσει στις 5,9 ποσοστιαίες μονάδες το 2027. Οι κινήσεις αυτές έχουν οδηγήσει σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζόμενων και έχουν συμβάλει ώστε οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε προσλήψεις, γεγονός που αποτυπώνεται στη μείωση της ανεργίας που έχει υποχωρήσει στο 9,4% με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και στη σημαντική αύξηση θέσεων εργασίας κατά 500.000 και πλέον από το 2019.

Ακολουθούν 4+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο μέτρο:Πώς υπολογίζονται οι εισφορές υπερεργασίας, υπερωριών, νυκτερινών και αργιών σήμερα;

Σε αυτές τις ειδικές περιπτώσεις χρόνου απασχόλησης, ο εργαζόμενος αμείβεται με προσαύξηση επί του ωρομισθίου. Η υπερεργασία (δηλαδή η μία παραπάνω ώρα απασχόλησης) αμείβεται με προσαύξηση 20%, η υπερωρία (δηλαδή από την 9η έως και την 12η ώρα) αμείβεται με προσαύξηση 40%, η νυκτερινή απασχόληση αμείβεται με 25% προσαύξηση και η απασχόληση σε Κυριακές και αργίες αμείβεται με 75% προσαύξηση. Μέχρι σήμερα, με τα αντίστοιχα ποσοστά προσαυξάνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές που αναλογούν σε αυτές τις ώρες απασχόλησης. Η νέα ρύθμιση προβλέπει την αναμόρφωση των εισφορών υπερωριών, υπερεργασίας, νυκτερινής απασχόλησης και απασχόλησης Κυριακές και αργίες των μισθωτών πλήρους απασχόλησης, προκειμένου ο υπολογισμός τους να γίνεται επί του ωρομισθίου που αντιστοιχεί στην κανονική οκτάωρη απασχόληση, και όχι βάσει του ποσοστού της καταβαλλόμενης στον εργαζόμενο προσαύξησης.Πώς ωφελούνται οι εργαζόμενοι από τη νέα ρύθμιση;

Με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, αυξάνεται το καθαρό ποσό που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε υπερεργασία, υπερωρίες, νυκτερινές ώρες, καθώς και ημέρες αργίας και Κυριακές. Ενισχύεται με αυτόν τον τρόπο το διαθέσιμο εισόδημά τους.Πώς ωφελούνται οι επιχειρήσεις από τη νέα ρύθμιση;

Με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών, μειώνεται το ποσό που καλούνται να καταβάλουν οι επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζομένους σε υπερεργασία, υπερωρίες, νυκτερινές ώρες και ημέρες αργίας ή Κυριακές, χωρίς να επηρεάζονται οι απολαβές των εργαζομένων. Μειώνεται έτσι το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας, ώστε να ενισχυθεί η απασχόληση και να αυξηθούν οι επενδύσεις . Ταυτόχρονα, ενισχύεται η διαφάνεια υπερωριών και η διαμόρφωση μιας πιο υγιούς αγοράς εργασίας, με την ορθή δήλωση των υπερωριών, καθώς από την αύξηση στις υπερωρίες στους κλάδους που έχουν ενταχθεί στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είναι σαφές ότι πολλοί εργαζόμενοι πραγματοποιούν υπερωρίες για τις οποίες δεν αμείβονται ή αμείβονται με μη σύννομο τρόπο. Με αυτόν τον τρόπο, η ρύθμιση ενισχύει και τον υγιή ανταγωνισμό.Σε ποιους κλάδους της οικονομίας θα εφαρμοστεί το μέτρο;

Το μέτρο θα εφαρμοστεί οριζοντίως στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας.Το μέτρο αφορά και εργαζομένους μερικής απασχόλησης;

Το μέτρο θα εφαρμοστεί μόνο για εργαζομένους πλήρους απασχόλησης.


Q&A

Μια σειρά ερωτήσεων και απαντήσεων για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, από το υπουργείο Εργασίας ακολουθεί:
Τι είναι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας;


Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είναι μέτρο που προάγει τις διαφανείς εργασιακές σχέσεις. Θεσμοθετήθηκε με στόχο την καταγραφή του πραγματικού χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και την αμοιβή τους για αυτόν. Στους κλάδους όπου ήδη εφαρμόζεται, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να έχουν εγκαταστήσει τον απαιτούμενο τεχνολογικό εξοπλισμό (π.χ. ταμπλέτα με εφαρμογή ωρομέτρησης) και οι εργαζόμενοι να «χτυπάνε» την ψηφιακή κάρτα τους κατά την προσέλευση και κατά την αποχώρησή τους από τον χώρο εργασίας τους, καταγράφοντας επακριβώς τον χρόνο φυσικής τους παρουσίας εκεί.

Ποια είναι η διαδικασία για να αποκτήσω την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας;


Είμαι εργαζόμενος:

Εφόσον η επιχείρηση στην οποία εργάζεστε έχει ενταχθεί στο μέτρο, κατεβάζετε δωρεάν την εφαρμογή myΕrgani app στο κινητό σας από το Google Play ή το App Store. Την πρώτη φορά που συνδέεστε, χρησιμοποιείτε τους κωδικούς σας ΤaxisΝet. Στην οθόνη της εφαρμογής «Κάρτα», βρίσκετε την ατομική ψηφιακή κάρτα εργασίας σας, σε μορφή QR code. Αυτή είναι η ψηφιακή κάρτα που «χτυπάτε» δηλώνοντας την πραγματική έναρξη και λήξη της εργασίας σας, πληροφορίες που διαβιβάζονται και καταγράφονται στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Μέσα από την δωρεάν εφαρμογή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, έχετε άμεση πρόσβαση και σε άλλα στοιχεία για την απασχόλησή σας που δηλώνουν οι εργοδότες σας στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, όπως για παράδειγμα το δηλωμένο σας ωράριο, τις υπερωρίες, τις άδειες σας και τα δεδομένα για τον πραγματικό χρόνο εργασίας σας που αποστέλλονται στο ΕΡΓΑΝΗ μέσω της χρήσης της ψηφιακής σας κάρτας.

Είμαι εργοδότης:

Εφόσον η επιχείρησή σας έχει ενταχθεί, βάσει ΚΑΔ, στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, είναι σημαντικό να μεριμνήστε για την εγκατάσταση κατάλληλου συστήματος ωρομέτρησης. Η δωρεάν εφαρμογή Ergani CardScanner του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ έχει σχεδιαστεί για τον σκοπό αυτό και για την βέλτιστη εφαρμογή του μέτρου στις ενταγμένες επιχειρήσεις.

Μέσω του Ergani CardScanner γίνεται η ανάγνωση της ψηφιακής κάρτας εργασίας των εργαζομένων (σε μορφή QR Code) κατά την προσέλευση και αποχώρησή τους από τον χώρο εργασίας τους, και η πληροφορία υποβάλλεται αυτόματα στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

Η εφαρμογή Ergani CardScanner υποστηρίζει φορητές συσκευές (smartphone και tablet) με λειτουργικό σύστημα Android OS ή iOS και πρόσβαση στις πλατφόρμες Google Play και App Store.

Για την καλύτερη ενημέρωση των εργοδοτών και επιχειρήσεων που εντάσσονται στην ψηφιακή κάρτα εργασίας επισυνάπτεται συνοπτικός οδηγός εφαρμογής με τεχνικές οδηγίες, εδώ.

Ποια είναι τα οφέλη της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας;


Με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας επιτυγχάνουμε:
– Πλήρη καταγραφή των πραγματικών ωρών εργασίας.
– Πλήρεις απολαβές για κάθε ώρα εργασίας.
– Αντιμετώπιση παράνομων μεταβολών και υπερβάσεων του εργασιακού χρόνου.
– Καταπολέμηση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας.
– Καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής.
– Διαφάνεια στους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας.

Πώς διασφαλίζεται η πιστή εφαρμογή του μέτρου από τις επιχειρήσεις;


Οι εντατικοί έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας αφορούν και την σήμανση της ψηφιακής κάρτας των εργαζομένων. Αν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι ο εργαζόμενος έχει ξεκινήσει την απασχόλησή του στις κτιριακές εγκαταστάσεις του εργοδότη του, χωρίς να υφίσταται σήμανση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, επιβάλλονται σημαντικά διοικητικά πρόστιμα και κυρώσεις από τους Επιθεωρητές Εργασίας που ανέρχονται σε 10.500 € για κάθε μη ορθά δηλωμένο εργαζόμενο.

Το ίδιο θα συμβεί, εάν διαπιστωθεί ότι ο εργαζόμενος έχει «νόθα» σήμανση της ψηφιακής του κάρτας, με την οποία δηλώνει δήθεν την αποχώρησή του από την επιχείρηση, ενώ στην πραγματικότητα εξακολουθεί να εργάζεται, πραγματοποιώντας αδήλωτη υπερωριακή απασχόληση.

Ποιους κλάδους εργαζομένων αφορά η εφαρμογή του μέτρου;


Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία σε τράπεζες, μεγάλα σούπερ μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες security, ΔΕΚΟ, βιομηχανία και λιανεμπόριο.

Την Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2024, η χρήση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας επεκτείνεται στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού, πρώτα σε πιλοτική φάση και εν συνεχεία από την 1η Μαρτίου 2025 σε πλήρη εφαρμογή. Σταδιακά, η εφαρμογή του μέτρου επεκτείνεται στο σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας.

Τι σημαίνει η επέκταση του μέτρου στον τουρισμό και την εστίαση;


Η νέα επέκταση της ψηφιακής κάρτας στον τουρισμό αφορά όλα τα ξενοδοχεία, τα καταλύματα, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα camping της χώρας, ενώ στην εστίαση, το σύνολο των επιχειρήσεων εστίασης. Συγκεκριμένα, οι ΚΑΔ που εντάσσονται στο μέτρο σε αυτή τη φάση αναφέρονται στην Υπουργική Απόφαση της 11ης Σεπτεμβρίου 2024 η οποία επισυνάπτεται εδώ.

Γιατί δεν εφαρμόζεται εξαρχής πλήρως το μέτρο σε αυτούς τους κλάδους, αλλά ξεκινάει πιλοτικά;


Η εφαρμογή του μέτρου στον Τουρισμό και στην Εστίαση ξεκινάει πιλοτικά προκειμένου να δοθεί ικανός χρόνος στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους συγκεκριμένους κλάδους να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Η πιλοτική περίοδος θα είναι εκτενής και ο διάλογος με τους εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών θα είναι διαρκής ώστε τα όποια ζητήματα πιθανώς ανακύψουν να επιλυθούν πριν την έναρξη της πλήρους εφαρμογής του μέτρου τον Μάρτιο του 2025.

Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει έως την πλήρη εφαρμογή του μέτρου, θα διενεργηθούν διαδικτυακά σεμινάρια (webinars) καθώς και ενημερωτικές δράσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών. Σκοπός των παραπάνω δράσεων είναι η πλήρης ενημέρωση για την ορθή εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Πόσοι εργαζόμενοι στην χώρα είναι ενταγμένοι στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αυτή τη στιγμή;


Έως σήμερα στο μέτρο έχουν ενταχθεί περίπου 73.000 επιχειρήσεις με 750.000 εργαζομένους. Με την νέα επέκταση της εφαρμογής του μέτρου στον τουρισμό και στην εστίαση, εντάσσονται πλέον στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας περίπου 1.500.000 εργαζόμενοι συνολικά στον ιδιωτικό τομέα.

Έχει φέρει αποτελέσματα το μέτρο;


Βάσει στοιχείων του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, διαπιστώνεται ότι από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου της ψηφιακής κάρτας εργασίας το 2022, η αύξηση των δηλωθεισών υπερωριών σε σχέση με τα προηγούμενα έτη είναι σημαντική για τους κλάδους που έχουν ενταχθεί. Χάρη στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και την καταπολέμηση της αδήλωτης υπερωριακής εργασίας, οι υπερωρίες πλέον καταγράφονται και πληρώνονται κανονικά. Ενδεικτικά, στις δηλωθείσες υπερωρίες των σούπερ μάρκετ, από την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου έως το τέλος του 2023, παρατηρήθηκε σωρευτική αύξηση ύψους +61,2%.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *